Chat with us, powered by LiveChat
El Salvador

El Salvador & Belize

El Salvador

Jag hade förmånen att besöka El Salvador och Belize under några intensiva dagar i april. El Salvador har helt förvandlats och är nu ett trevligt och tryggt land. Jag vill inte påstå att det är tillräckligt attraktivt för en två veckors resa till enbart El Salvador, men det kan vara ett bra och billigare alternativ än Costa Rica. Ett bra upplägg på en två veckors resa kan vara El Salvador, Guatemala och avslutning i antingen i Belize eller Honduras. 

Transfern från flygplatsen in till San Salvador tar cirka 40 minuter och det är bra vägar där El Salvadors blåvita färger syntes lysa upp hela vägen in från flygplatsen till centrum.

För de som vill åka till någon av El Salvadors stränder så är det närmare från flygplatsen till Stilla havets badorter än till San Salvador

El Salvador och huvudstaden San Salvador var en positiv överraskning.  Bilden av El Salvador för många präglas av åren av inbördeskrig och gängkrig. Nu har landet helt förvandlats och anses vara en av världens säkraste länder att besöka. I centrala San Salvador finns dels de vackra historiska byggnaderna och dels ett spektakulärt sjuvånings bibliotek Binaes som har öppet 24 timmar om dygnet året om. Botten våningen var avsedd för barn med mycket barnböcker och en del pedagogiska leksaker.  El Salvador har cirka sex miljoner invånare varav två miljoner bor i huvudstaden. Största intäkten för landet är alla som bor och arbetar utomlands och skickar hem pengar till familjen. Enbart i USA bor det tremiljoner salvadorianer.

Maten är fantastisk speciellt för alla som gillar, fisk, räkor, lagosta och ostron. El Salvadors nationalrätt Pupusa smakar också bra liksom goda torillas till alla måltider. Pupusa är en tjock handgjord majstortilla som är fylld med olika blandningar av till exempel ost, fläsk och bönor. 

Vart man reser i El Salvador så ser man vulkaner. Totalt finns det över 170 vulkaner varav ett 20 tal fortfarande är aktiva. Den tre dagar långa färden i El Salvador österut var på totalt 47 mil. Starten gick till Bahia de Jiquilisco där vi fick vara med om ett sköldpaddsprojekt tillsammans med lokala forskare. Här hjälper turismen till genom att finansiera projektet genom olika avgifter. I bukten finns den utrotningshotade Karettsköldpadda (tortuga carey) och forskningsteamet märker upp den och följer deras rörelser.  Det finns lite mer än 400 av karettsköldpaddor i området och de skyddas förutom av forskningsteamet även av mangrove träsken.

Resan fortsatte sedan till La Union som är en trevlig liten stad och därifrån vidare med båt. Först till en badstrand i Fonseca bukten. En härlig känsla sprider sig för badvattnet är varmt – riktigt varmt – vattnet håller samma temperatur som luften och svalkar inte alls. Fonsecabukten ligger vid tre riks röset mellan El Salvador, Honduras och Nicaragua, där Honduras ligger inklämd och saknar kontakt med Stilla Havet

Båten lämnar sedan bukten och vidare ut i Stilla Havet till en strand som heter Tamarindo och stranden El Maculis.  Nästa strand vi besöker är stranden Maculis där en del av gruppen gör vågsurfing och andra lär sig laga ceviche.

De flesta stränderna i El Salvador är surfstränder och har lite mörkare sand. Det är inte för inte som de har namn som Surf City.

Belize

Flyg från San Salvador till Belize City gick omvägen via Panama City!  Personaltätheten var mycket hög på Belize flygplats med sju passkontrollsluckor för besökare. Det är smidigt att flyga inrikes i Belize. Det finns reguljära flyg med Tropic Air i små flygplan över hela Belize och då framförallt längs kusten och ut på öarna, men även till Cancun i Mexiko.

Första flyget gick till Placencia – en halvö längs kusten med fina stränder och fina hotell och perfekt för snorkling och dykning. Folk förflyttar sig längs halvön med golfbilar. På kvällen fick vi se en Garifuna musikuppvisning som har mycket afrikanska inslag och man har även egen engelsk dialekt som dock inte är samma som kreolengelska. Tidigt på morgonen så åkte vi 45 minuter rakt ut i havet för en kort men vacker snorklingsutflykt innan vi fortsatte med bil tvärsöver landet till San Ignacio nära gränsen till Guatemala. Här finns mayatemplet Cahal Pech och djungelliknande djungelutflykter där guiden lätt hittade flera skorpioner.

Vi fick snabbt lära oss Belize time – d.v.s man är väldigt dålig på att passa tider.

Belize är ett ungt land och litet land både till ytan och folkmängden. De finns cirka 400000 invånare i Belize. Huvudstaden Belmopan känns inte ens som en stad. Belmopan blev huvudstad eftersom Belize City är mer utsatt för orkaner.  En annan minoritet i Belize är mennoniter som utmärker sig med speciell klädsel. De är duktiga snickare och lantbrukare. Engelska är officiellt språk, men det finns lika många som pratar spanska och även tre olika mayaspråk.

Den reguljära flygresan från Belize City ut till Caye Caulker tog tio minuter. Det märkliga var att jag var enda passageraren i planet.  Här fick jag vara med om resans höjdpunkt. Snorkling med 20 talet hajar (nurse shark) och fyra rockor.  Vi gjorde även en trevlig rundtur i Caye Caulker med golfbil.

Hotellen håller väldigt hög standard både i Placencia och Caye Caulker – en helt annan nivå än de trähotell som jag bodde i när jag reste i Belize på åttiotalet som backpacker! Jag tycker att byn  i Caye Caulker är trevligare än Placencia. Snorklingen vi gjorde i Caye Caulker var mycket bättre än den i Placencia, men det berodde nog mest på att guiden  i Placencia var trött! Jag hade gärna hunnit med mer snorkling på båda platserna plus att flyga över Blue Hole utanför Belizes kust.  Dessutom ska jag ta med en undervattenskamera nästa gång!

Två reflektioner om att resa:

Resa över USA

Vi bokar alltid våra resenärer över Panama och kommer att fortsätta göra det. När man åker över USA så ska man passera passkontrollen i USA och även hämta ut sin väska och sedan checka in den igen.

Planet var lite försenat och sedan går minuterna fort och den långa kön rör sig långsamt. Många resenärer var oroliga och trodde de skulle missa sin flight. Efter en och en halvtimmes köande så var passkontrollen passerad och sedan går det snabbt med väskan. 

Hur länge ska resan vara?

Det finns en allmän uppfattning att man ska vara borta i minst två veckor, men jag är inte säker på att det är nödvändigt. Efter en veckas intensivt resande med mycket nya och annorlunda i upplevelser, så är jag nöjd – och det går inte att smälta mer intryck.

Dela detta inlägg