Chat with us, powered by LiveChat
Sydamerikaexperten | Blogg

Kombinationsresa till Machu Pichu och Galapagos

I december 2023 reste Veronica Stenborg med familj på en kombinationsresa till Peru och Galapagos i Ecuador. Veronica tog bilder och skrev om resan i sin blogg. Här kan du läsa om några av höjdpunkterna under resan. Du kan också läsa Veronicas blogg i sin helhet här.
Centro Cultural Metropolitano i Quito
Centro Cultural Metropolitano i Quito

Familjen flög från Sverige till Ecuadors huvudstad Quito, som blev resans första etapp. Där gjorde man en dags upptäcksfärd till fots och med chaufför. Här finns mycket att se och uppleva, men under dagen besökte man den största nygotiska basilikan i Amerika. Den började byggas på 1800-talet och är fortfarande inte färdigbyggd!
Sedan blev det promenad i Quitos downtown innan deras chaufför tog dem till Intiñan Equator Museum. Här är man precis på ekvatorn och familjen gjorde olika små experiment för att visa hur man vet att man är precis på 0°00’00”.
Efter detta blev de släppta på hotellet, Ikala Hotels Quito, för att fritt få utforska runt. Därifrån vandrade de iväg ett par kvarter till en av Quitos större marknader.

San Cristobal, Galapagos
San Cristobal, Galapagos

Dagen efter bar det av med tidigt flyg till Galapagos och fartyget Coral 1, som sedan tog familjen runt bland Galapagos öar under de närmaste fyra dagarna. Redan första dagen var det tid för en utflykt till San Cristobal Island, för att besöka ett museum (Interpretation Center & Frigatebird Hill) och därefter lite fritid för att shoppa och kolla runt i den lilla staden.

San Cristobal
San Cristobal

Efter frukost på fartyget var det dags att upptäcka San Cristobal närmare. Dagen ägnades åt snorkling, bad och vandring för att bland annat se öns berömda landsköldpaddor.

Espanola Island
Espanola Island

Följande dag anlände man till Espanola Island, med dess stora mängd fåglar. Familjen fick också möjlighet att snorkla på djupare vatten direkt från fartyget. Där simmade man bland sköldpaddor, fiskar, sjölejon och massor av andra fascinerande vattendjur.
Dagens sista utflykt gick till Gardner Bay. Veronica berättar att sanden kan ha varit den vitaste hon sett och en av de finaste stränderna på hela Galapagos.
På kvällen bjöds det på drinkar och middag på fartyget. Kvällen avslutades med att man gick ut på däck och kollade på massor av hajar som simmade runt fartyget när mörkret lagt sig.

Floreana Island
Floreana Island

Den sista heldagen på Coral 1 ägnades åt Floreana Island. En guidad vandring tog familjen på upptäcktsfärd i Punta Cormoran för att se det fantastiska djurlivet med fåglar, flamigos och sköldpaddor.

Därefter var det dags för en timmes snorklingstur kring en mindre ö strax utanför.

Eftermiddagen bjöd på ett föredrag om djurlivet i vattnet kring Galapagos alla öar inna det var dags att siga i land på en annan del av Floreana Island på berömda Post Office Bay.

Santa Cruz
Santa Cruz

Den sista dagen fanns tid för en utflykt till Rancho Primicias som är ett reservat för de gigantiska landsköldpaddorna på ön Santa Cruz. Därefter var det dags att flyga vidare från Galapagos till Lima i Peru. Där tillbringade familjen nyårsafton med att titta på alla fyrverkerier som smälldes över hela Lima.

Cusco
Cusco

Efter en dag i Lima bar det av till Cusco. Efter frukost första dagen var det dags för en guidad tur av Cusco, där man bland annat såg det berömda Soltemplet. Därefter blev det biltur för att besöka dom olika Inka-ruinerna runt staden.

Besök på en alpackafarm
Besök på en alpackafarm

Familjen hade också tid att besöka en mysig lama och alpackafarm innan turen tog dem tillbaka till Cusco och en avslutande tur runt i staden före lunch.

Eftermiddagen ägnades åt att kolla runt bland Cuscos butiker och några av dom lokala marknaderna.

Tågresa med Perurail
Tågresa med Perurail

Följande dag var det dags för nästa höjdpunkt på resan – Machu Picchu. Det blev en tidig start med en två timmars bilresa till Ollantaytambo, där Perurail tog familjen till Aquas Calientes. Den lilla staden är utgångspunkten för utfärderna till Machu Picchu.

Efter att man hade checkat in på hotellet bar det av med buss genom dom 13 kurvorna fram till Machu Picchu. Där gavs familjen på en guidad tur runt lämningarna. Upplevelsen sammanfattas bäst med Veronicas egna ord:

Wow, ord kan inte förklara känslan av hur stort det var att stå där och se ut över allt – jag låter bilderna tala för sig själv.

Machu Picchu
Machu Picchu

Efter en natts välförtjänt vila var det dags för ytterligare en dags utfärd till Machu Picchu. Dagen började med molnigt väder, men molntäcket sprack snabbt upp och solen strålade sedan under större delen av besöket.

Karta över den berömda inkaleden

Karta över den berömda inkaleden

Lima

Resan avslutades med flyg från Cusco till Lima, där dagen ägnades åt en guidad tur runt Limas centrala delar.

Här såg man bland annat dom berömda katakomberna under San Franciscoklostret. På kvällen bar det av mot Parque de las Aguas och dess kända vattenshow som startar när mörkret börjar falla.

Följande dag var det dags att flyga hemåt men det fanns fortfarande tid att besöka Kennedy Park med alla dess katter. Sedan gjorde man en vandring ner till havet och tittade på surfarna innan lunch.

Efter lunch var det dags att ta sig till flygplatsen.

Dela detta inlägg