Chat with us, powered by LiveChat
20231106_172958

Lars Dahl i Paraguay

I november 2023 så gjorde Lars Dahl en upptäcktsresa i Paraguay. Under resan skrev Lars en blogg om sina upplevelser.

4/11
Jag tog flyget från Buenos Aires till Posadas i nordöstra Argentina. På andra sidan Paranafloden ligger Encarnación i Paraguay. Det blir mitt nästa resmål

5/11
Posadas, Argentina, är en ganska typisk sydamerikansk stad. Inga direkta sevärdheter. Andra sidan Paranafloden, Encarnación i Paraguay är bättre. Eftersom Paraguay saknar kust så åker befolkningen hit för att idka strandliv vid Paranaflodens bredaste del.

Fråga: Tog du ett dopp i floden?
Svar: nej det kändes inte inbjudande. Det har regnat tokmycket med svåra översvämningar uppåt floden så vattnet är alldeles rött av all jord som spolats ner. Säkert en hel del avloppsvatten också. 

Trinidad och Jesus de Tavarangue, två intressanta platser att besöka här! Den katolska jesuitorden kom till Paraguay 1607 för att omvända guaraniindianerna till kristendomen, och byggde samhällen där indianerna fick lära sig hantverk och kristendom av jesuiterna, men även fick skydd mot brasilianska bandeirantes, slavjägare. Man byggde också imponerande kyrkor, skolor och arbetsverkstäder. 1768 tyckte den spanske kungen att jesuiterna hade fått för stor makt i hela Latinamerika, så han beslutade att kasta ut alla jesuiter. På ett par decennier hade djungeln tagit över allt. Men nu kan man beundra på nytt!

Några bilder från gårdagens utflykt. Yerba matebuskar (teet som alla här går runt och dricker), fält med sojabönor och så floden där regnet norrut dragit med sig den röda jorden och färgat vattnet.

6/11
Färden fortsätter, idag sju timmars bussresa till huvudstaden Asuncion. Genom ett böljande grönt och rikt landskap och inte fullt så rika småstäder.

7/11
Några bilder från Asuncion. Det är en sliten huvudstad, här har man inte satsat mycket på underhåll. Fukten från Paraguayfloden och det kraftiga regnet under regnperioden gör inte saken bättre.

8/11
Nu har jag tagit mig till Filadelfia, mitt i Gran Chaco. Gran Chaco i Paraguay är enormt stort, dubbla arealen mot hela Sverige! Och absolut platt, hett och nästan tomt på människor. Jag är lika långt från Stilla havet som från Atlanten! 46 mil till Asuncion. Igår eftermiddag var 45 grader i skuggan.

9/11
Nu ska jag berätta för dem som är intresserade varför jag åkte den långa vägen till Filadelfia, mitt inne i det ogästvänliga Gran Chaco. Det var för att kolla hur menoniterna som bor här har det.
Vi tar det från början: På 1500- talet bildades den protestantiska rörelsen menoniterna. De avvek från den katolska läran bland annat genom att de bara döptes som vuxna, och blev därför förföljda av katolikerna. De kom ursprungligen från Flandern (Holland) och flydde till Preussen (Tyskland). På 1700-talet blev de inbjudna av tsarinnan Katarina den store att bosätta sig i Ryssland. Det gick ju bra tills Stalin kom till makten i Ryssland. Då lyckades en del av dem fly till Paraguay, inte alla dock!
I Paraguay fick de 1930 land av staten mitt inne i Gran Chaco, ofta kallat the Green hell! Men de gav inte upp och har utvecklat området enormt, mot alla odds! Menoniternas religion och kyrka är helt central! Hemma pratar man Plautdietsch, en form av platttyska, men officiellt vanlig tyska! Så när jag stannade för att tanka så fick jag prata tyska! Och så höll det på under hela vistelsen! Det var en väldigt speciell känsla att se alla blonda människor, och höra dem prata tyska mitt inne i Sydamerika!

10/11
Sista utflykten, till Paraguays semesterort nummer ett, San Bernardino, ost om Asuncion. Den grundades av tyska immigranter i slutet på 1800-talet. Här höll de flesta på nazisterna under kriget, och Hotell del Lago var en samlingspunkt. Efter kriget gömde sig doktor Josef Mengele, dödsängeln från Auschwitz, här under en tid, under sin flykt undan rättvisan. Lite otäckt att stå och titta på hotellet faktiskt, och tänka tillbaka på den tiden. Det går också ett rykte, konspirstionsteori antar jag, att Adolf Hitler skulle ligga begravd här!
Vattnet i sjön är inte badbart om ni frågar mig. Smutsgrått och noll sikt! Vi har det allt bra i Sverige!

Dela detta inlägg