Chat with us, powered by LiveChat
Björn Larsson

Björn besöker 3 Guyanaländer, Colombia och Panama

För alla oss som säljer resor så är det viktigt att hinna med att besöka de platser vi säljer. Sydamerika är stort, så det går inte att hinna med att besöka alla resmål.
Dessutom förändras platserna med tiden, hotell byter ägare och nya sevärdheter tillkommer. Plötsligt skriver någon en artikel i en tidning om ett resmål och från att vara en helt okänd plats, så är det nu ett måste för många att åka dit. Regnbågsbergen i Peru och Santa Teresa i Costa Rica är platser som många vill åka till för att de hört talas om den, men egentligen inte har en aning om vad det egentligen är för typ av plats. När man varit i ett land eller på en plats så får man en helt annan känsla för platsen än om man bara läst om den.
Själv har jag känt ett behov av att fördjupa mig i de tre Guyanaländerna, San Blas i Panama plus stränderna utanför Cartagena i Colombia. Dessutom var jag nyfiken på Guatapé utanför Medellin.


Surinam

Största intrycket i Surinam var den otroliga vänlighet som möter en och den stora blandningen av gamla träkyrkor, synagogan jämte moskén samt alla hindutempel. Vänstertrafik och de många gamla träkåkarna plus att vi kom oväntat nära ett presidentmöte mellan Surinams och Indiens presidenter är också bestående minnen.
Resemässigt så var det svårt att ta ut kontanter och det behövs eftersom många affärer och restauranger kräver kontant betalning. Det är också värt att ta det dyrare flyget till Guyana från inrikesflygplatsen än från den internationella flygplatsen.


Franska Guyana

Djävulsön var precis som bra som jag hoppats. Trevlig katamaranresa dit och en dag på Djävulsön. Boende finns med för de som vill övernatta. Det går inte att gå i land på Djävulsön eftersom det verkligen är mycket strömmar, så i själva verket så är det inte Djävulsön man besöker utan man besöker de båda andra öarna St Joseph och Royale i det som kallas Salvation Island.
I Kourou finns ett rymdmuseum, som har varit stängt ett bra tag för ombyggnad. Vissa dagar går det att boka en guidad rundtur på rymdcentret. Rundturen är gratis, men den måste bokas i förväg och guidningen är på franska.
Efter båtfärden från Albina i Surinam till gränsstaden St Laurent du Maroni, så kändes det inte längre som Sydamerika. Franska Guyana tillhör Frankrike och har Euro som valuta, men känslan i St Laurent du Maroni var mer som om man hamnat i Afrika. Bilfärden från gränsstaden St Laurent du Maroni till Kourou gick i alltför hög hastighet men det var bra vägar och mycket lite trafik.  

Resemässigt en hel del språkproblem. Alla pratar franska och väldigt få kan engelska. För de som vill besöka både Franska Guyana och Surinam så är det värt att flyga via Paris med byte av flygplats i Paris än att åka t.o.r Paramaribo – Cayenne.

Silver Cloud däcklayout owners cabin
Silver Cloud owners cabin


Guyana

Kaietuerfallen var värt hela resan. Ett vattenfall med 220 meters fallhöjd långt ut i djungeln. Det är femtio mils flygresa dit i ett litet plan. Fallen besöks i snitt av mindre än 30 personer per dag. Det finns inga räcken som skyddar utan är verkligen ett vattenfall i djungeln!   

Vårt lokala ombud har en intressant lösning på tidig ankomst till landet.  Vi landade på den närliggande inrikesflygplatsen tidigt på morgonen och började dagen med gatufrukost med många lokala inslag. Därefter besök på den lokala marknaden med den sjungande kocken och sedan lunch på kockens bakgård med de råvaror som inhandlats på marknaden! Under tiden kocken lagade maten så gjordes en stadsrundtur där inslaget av sjökor var den största behållningen.
Upplägget var en positiv överraskning och ett bra sätt att slippa sitta på hotellet och vänta på att rummet ska bli ledigt.

Olika varianter av båtutflykter på floder både i solnedgång och soluppgång var ok men inget speciellt, men med en mycket bra lokal guide som Carlos blir det ändå en bra upplevelse. Kvällsutflykt för att se det lokala nattlivet var intressant och mycket högljutt.

Större delen av befolkningen härstammar från Indien och de kallas sig östindier (east indians), eftersom om man säger enbart indier (indians) så förväxlas det med indianer (ursprungsbefollkningen).


Panama

San Blas vackra öar styrs av Kunaindianer och är värda ett besök för alla som gillar att bada och snorkla. Det är väldigt enkla förhållande och mycket bristfällig information. Man får vara beredd  på att precis allt ändras!  Men vägarna var inte alls så dåliga som det sas.
Det går att besöka San Blas som en lång dagsutflykt från Panama City. Vårt lokala ombud vill inte boka besök med boende på San Blas eftersom de är rädda för reklamationer. Det är en typisk backpackerdestination. Det går att boka San Blas med övernattning om man är beredd på väldigt väldigt enkla förhållanden, dålig information och nyckfulla beslut av lokalbefolkningen, som styr allt på ön. Dessutom kan de nyckfulla besluten ändras när som helst!  

Pärlöarna ligger i Stilla Havet utanför Panama City. Det finns olika öar att bo på och även boende med hög klass. De kan även besöka som dagsutflykt men jag tycker att det är lite för lång resa för en dagsutflykt. Pärlöarna kommer aldrig att bli huvudsyftet för en resa, men det är ok att vara här 2-3 dagar för att koppla av efter en intensiv resa. Det är små öar och finns inte mycket mer att göra än att ta det lugnt, bada och snorkla.

Stränderna på San Blas är betydligt bättre än på Pärlöarna, men Pärlöarna är bekvämare!

Det är lätt att besöka Panamakanalen på egen hand. Miraflores Locks ligger precis utanför Panama City. Där löser man ett inträde och kan dels se en film om hur kanalen byggdes och framförallt se de stora båtarna passera genom slussarna. Efteråt är det lätt att ta taxi tillbaka till Panama City.

Panama City är en kombination av gammalt och nytt.  Panama Citys skyline är imponerande och påminner mer om Manhattan än Centralamerika. Den äldre stadsdelen Casco Viejo restaurerats och är med på Unescos världsarvslista.


Colombia

Medellin
Detta måste vara enda stället med uppmaning att öka hastigheten! På väg in från flygplatsen genom tunnlarna så finns det med jämna mellanrum skyltar som uppmanar förarna att köra fortare om de kör saktare än 60 km per timme.

Dagsutflykten till den 220 meter höga stenen strax utanför Guatapé var trevlig, men det är inte värt att resa till Medellin bara för att vandra de nästan 700 trappstegen upp till toppen.    

Mycket av turismen i Medellin kretsar kring den ökände Pablo Escobar. Comuna 13 är ett bra exempel på hur ett område kan förändras till det bättre. Platsen kan tryggt besökas både till fots eller med linbana. Det är också här de flesta turisterna hittas. Många beundrar de fina grafitikonstverken. Den välkände konstnären Fernando Botero kommer från Medellin och flera av hans runda figurer kan skådas central.

Cartagena
Colombia har många stränder men frågan är vilka stränder som är bäst. Jag passade på att besöka Cartagena med boende i den historiska stadsdelen, en natt på Isla Rosario och en natt på Isla Baru. Cartagena är en trevlig och prisvärd stad. Det går att bada på stadsstränderna, men de är inte är några vita sandstränder med palmer. På våra rundresor så gör vi ett dagsbesök på Isla Rosario, vilket de flesta andra också gör. Snorklingen på Isla Rosario och Isla Baru är helt fantastisk och vattnet är verkligen varmt. Isla Baru var en betydligt lugnare plats än Rosario eftersom det kommer många som besöker Rosario över dagen. För de som vill ha det riktigt lugnt så kan man bo några nätter på Isla Baru och därifrån göra snorkelutflykter på dagarna, men glöm inte myggmedel.
Colombia är just nu prisvärt med fantastisk mat och vänlig befolkning.

Dela detta inlägg