Chat with us, powered by LiveChat
Bariloche, Chile, bild av Lars Dahl

Äventyrsresa i Patagonien

Tidigare i år gjorde vår guide Lars Dahl en riktigt spännande resa till Patgonien. Lars körde runt med bil och gjorde en rejäl resa som både inkluderade “Dom sju sjöarnas väg”, Argentinas vackraste väg, men också långt utanför dom stora allfarvägarna. Lars körde 1247 kilometer från Puerto Montt, plus en 200 kilometer avstickare, hela vägen till Carretera Austral. Bland annat körde han 65 mil på mindre grusvägar långt söderut i Chile. Läs Lars dagbok och se hans vackra bilder från resan.

Dag 1 Ankomst till Buenos Aires
En liten promenad i Buenos Aires igår kväll. Obelisken på 9 de Julio, världens bredaste gata. Och den berömda gamla restaurangen La Estancia på gågatan Lavalle. Ser ut precis som den gjorde när jag var här på 1970-talet. Jag har varit här flera gånger med olika grupper på senare år, och då får man en tallrik pasta när man är vegetarian och inte äter deras kött längre. Argentinarna är helt besatta av sina köttstycken, som gärna intas på restaurangerna runt midnatt!

Dag 2 Bariloche och Circuito Chico
Det är lite alpstil här i Bariloche. Hyrde bil och körde utefter sjön Nahuel Huapi. Här är högsommar, igår 30 grader varmt, och många människor längs stränderna. Hotellet heter Llao Llao och är Argentinas mest berömda. Väldigt flott!

Alpstil i Bariloche
Strand vid Bariloche

Dag 3 Ruta Siete Lagos till San Martin de los Andes
Gav mig ut på en 40-milaresa igår från Bariloche till San Martin de los Andes. Kallas för de “sju sjöarnas väg”, Argentinas vackraste väg sägs det. Fint var det i alla fall! Glittrande sjöar och Andernas toppar i fonden.
Tog en genväg tillbaka, och då var det plötsligt halvöken och dålig grusväg. Lyckades göra sönder ett däck på en skarp sten. Tur att det fanns reservhjul och domkraft.

På grusvägar från Ruta Siete Lagos till San Martin de los Andes

Dag 4 Cruce Andino, Bariloche till Puerto Varas i Chile
Fantastiskt vacker resa från Bariloche till Puerto Varas vid Stilla havskusten i Chile! En heldagstur med båtfärder på tre andinska sjöar, omgärdade av vackra berg och vulkaner! För övrigt samma väg som Che Guevara och hans vän tog 1951, på motorcykeln La Poderosa, i börja på deras resa genom hela Latinamerika. Det finns både bok och film, The Motorcycle Diaries (2004), om resa.

Cruce Andino, Bariloche till Puerto Varas i Chile
Che Guevaras motorcykel

Dag 5 Puerto Montt till Chaiten, färjetur.
Jag tog nattfärjan 10 timmar från Puerto Montt till Chaiten. Det finns nämligen ingen väg söderut från Puerto Montt. Så nu ska det riktiga äventyret börja för mig och min fyrhjulsdrivna pickup truck, längs ikoniska Carretera Austral!

Dag 6 Balmaceda

Tog en avstickare från Carretera Austral till Puerto Raul Marin Balmaceda, sju mil på skakig grusväg. Jag ville ut på havet och se delfiner, magellanpingviner, sjölejon, havsutter, skarvar och andra sjöfåglar. En fin tur från den lilla byn.

Puerto Raul Marin Balmaceda,
Puerto Montt till Chaiten, färjetur,

Dag 7 Puerto Raul Marin Balmaceda till Villa Cerro Castillo
Resan fortsätter längs Carretera Austral genom ett omväxlande och häftigt landskap, till Villa Cerro Castillo, precis nedanför det taggiga berget med samma namn.
Carretera Austral (den sydliga vägen), började anläggas på 1980-talet, på initiativ av president Augusto Pinochet, som ville locka folk till denna avlägsna del av Chiles Patagonien. Då var det nästan folktomt här.

Carretera Austral (den sydliga vägen), började anläggas på 1980-talet
Omväxlande och häftigt landskap längs Carretera Austral

Dag 8 Villa Cerro Castillo till Cocgrane. Marmorgrottorna
Sådär ja, då var det slut på asfalten för gott. 65 mil kvar att köra på grusvägar av väldigt varierad kvalitet.
Jag gjorde en båttur ut på Lago General Carrera, Chiles största sjö. Här finns vackra marmorgrottor som är fina att se.

Lars Dahl vid marmorgrottorna i Lago General Carrera
Alpakor längs ensliga vägar mellan Villa Cerro Castillo till Cocgrane.

Dag 9 Cochrane till Caleta Tortel
Caleta Tortel, en liten by som ligger inne i Chiles fjordlandskap. Här finns inga gator eller vägar. Man tar sig fram överallt på gångbroar och trappor. Gjorde en spännande tur ut på havet och njöt av ett stycke Patagonien. Härligt!

Caleta Tortel, Chile

Dag 10 Caleta Tortel till Villa O`Higgins
Då är jag framme vid slutet på Carretera Austral, och har kört 1247 kilometer från Puerto Montt, plus en 200 kilometer avstickare. Vägen tar slut 7 kilometer syd Villa O’Higgins, där jag ska tillbringa ett par nätter. Vill man fortsätta härifrån så får man ta båt ett par timmar på Lago O’Higgins. Sedan är det bara att vandra ett par dryga mil, så är man inne i Argentina, där vägen tar vid igen. Men innan man kommer fram till Villa O’Higgins så måste man ta en färja på en timme, längst in i en av Chiles fjordar. Man får ett fint certifikat av borgmästaren när man är framme.

Lars Dahl på Lago O'Higgins, Chile
Lago O'Higgins, Chile

Dag 11 Utflykt på Lago O`Higgins till Candelario Mancilla
Gjorde en båt- och vandringsutflykt söderut på Lago O’Higgins till Candelario Mancilla, tillsammans med ett tjugotal cyklister som skulle vidare till Argentina. Här bor faktiskt två bröder tillsammans med sin gamla mamma, och har så gjort i hela sina liv. Väldigt ensamt och ensligt!
På en av bilderna kan man se berget Fitz Roy, ett av de mest svårbestigna i världen.
Här ser man början på Södra Patagoniska isfältet, den största sammanhängande ismassan på Södra halvklotet utanför Antarktis.

Ensligt boende Lago O'Higgins vid Lago O'Higgins
Fitz Roy i fjärran, Patagonien, Chile

Dag 12 Villa O`Higgins till Puerto Guadal och Coyhaique
Här kommer några bilder från resan norrut från Villa O’Higgins till Puerto Chacabuco. Nu ska jag ut och åka båt i 30 timmar! Det ska bli spännande!

Bild av Lars Dahl från resa från Villa O'Higgins till Puerto Chacabuco i Chile
Bild av Lars Dahl från resa från Villa O'Higgins till Puerto Chacabuco i Chile

Dag 13 Puerto Chacabuco till Quellon, Chiloé
Ombord M/S Queulat dag 1
Den här båtresan började precis så bra som jag hade hoppats! Stormvindar med orkanbyar och regntunga skyar vid avgång från Puerto Chacabuco! Patagonien levererar. Nu har vi lagt till vid fyra små avlägsna platser, Puerto Aguirre, Gaviota, Puerto Cisnes och Puerto Gala. Kapten var vänlig nog att ge mig lotshytten (här finns inga hytter till paxen), så nu har jag sovit ett par timmar. Och ätit frukost med kapten och maskinchefen. Jag blir väldigt väl omhändertagen. Fantastisk resa på 30 timmar!

Riktigt Patagoniskt väder ombord på M/S Queulat
Liten avlägsen plats i Patagonien.

Dag 14 Ombord M/S Queulat dag 2.
Resan fortsätter i den spektakulära Chilenska skärgården och dess fjordar. Melimouy, Puerto Raul Marin Balmaceda, Melinka och till sist Quellon på ön Chiloe. Jag blir fantastiskt väl omhändertagen av kaptenen och hela hans besättning. Ett välskött fartyg på en mycket tuff trad, och ett skinande rent maskinrum, en fröjd för ett sjömansöga! Att lägga till är ofta svårt i vind och ström. Man använder akterankare och går in med stäven mot rampen. Här finns inga kajer eller fendrar att luta sig mot. De fendrar som finns är bara till i nödfall. Vi blev fem timmar försenade på grund av vädret, men på vintern händer det ofta att det blir mycket mer än så. Man ställer aldrig in några hamnanlöp eftersom det är en linje som subventioneras av staten, och på de flesta platser den enda kontakten befolkningen har med omvärlden. Så man ligger och håller eller ankrar i väntan på bättre väder! Tufft liv!

Dag 15 Castro, Chiloé och träkyrkorna
Gårdagen ägnade jag åt lite kultur genom att åka runt på Chiloe och besöka några av de 16 träkyrkorna. De är alla med på Unescos världsarvslista, och väldigt speciella. I katedralen i Castro där jag bor hade man en liten procession.

Dag 16 Palafitos på Chiloé
Näst sista dagen blev det alltså kultur på Chiloe. Palafitos, så kallas husen som står på pålar, en sevärdhet på ön. Tidvattnet är en 6-7 meter. Väggarna på husen är oftast täckta av små sirligt utskurna träplattor. I det här bistra klimatet i hela södra Chile har man ingen centralvärme. Man har en järnkamin mitt i huset, och eldar med ved eller kanske pellets. Ingen isolering i väggarna, englasfönster och många luftspringor där vinden blåser in! Kallt är det, och nu är det ändå mitt i sommaren.

Palafitos kallas husen på träpålar på ön Chiloé, Chile
En av dom berömda träkyrkorna på ön Chiloé, Chile

Dag 17 Utflykt till pingvinkoloni på Chiloé
Jag kan inte låta bli att lägga ut några foton från sista dagens utflykt till ett pingvinreservat, även om fotona på pingvinerna inte blir de bästa med en mobilkamera. Här finns Magellanpingviner, Humboldtpingviner och Klipphopparpingviner. Alla supersöta när de snubblar runt på klipporna, och far upp och ner i vattnet.

Utflykt till pingvinkoloni på Chiloé

Dag 18 Hemresa efter en fantastisk resa i södra Chile

Dela detta inlägg