Chat with us, powered by LiveChat
Siversea | Antarktis

Antarktis – den outforskade kontinenten

Upptäck en av världens sista orörda vildmarker. Antarktis är en drömresa för väldigt många och en resa hit är verkligen ett minne för livet. Antarktis är utan tvekan den mest outforskade och kanske den mest intressanta platsen på vår jord. Antarktis kan vara kallt, men det är också vackert och inbjudande med sitt spektakulära landskap med isberg och glaciärer. 

Det finns olika sätt att uppleva Antarktis. De allra flesta gör det på en kryssning som startar i Ushuaia i södra Argentina och kryssar över Drakes Sund till Antarktis. Dessa kryssningar tar cirka 10 dagar och kostar från cirka 60000 kr och uppåt.  Numera finns det även kryssningar som startar i Puerto Williams på ön Navarino, som ligger på den södra sidan av Beaglekanalen allra längst ned i Chile.

Det finns också längre kryssningsalternativ med start i Buenos Aires. De går ofta via Falklandsöarna och Södra Shetlandsöarna. Numera finns det även kryssningar med start Santiago. 

Antarktis | Silversea
Bild: Silversea

Dessutom finns det en variant där man flyger från Punta Arenas i södra Chile till Antarktis och sedan inleder kryssningen på Antarktis. Flygvarianten passar bra för de som har ont om tid, men prismässigt ligger den på samma prisnivå som en kryssning. 

Kryssningsfartygen är specialbyggda eller ombyggda för att passa Antarktis klimat. Fartygen tar mellan 90 och 240 passagerare och alla kryssningar är expeditionskryssningar d.v.s. de anpassar rutten efter väderlek och intressanta djurupplevelser som dyker upp. 

Det finns mer än 20 fartyg som är specialbyggda för Antarktis och Sydamerikaexperten säljer kryssningar från många olika rederier.  Ofta blir det Silverseas kryssningar där allt ingår. Även Hurtigruten är ett bra alternativ. Deras Antarktiskryssningar passar bra för svenska resenärer och även de har fördelen att inrikesflyget ingår.  Minst dyrt är argentinska MV Ushuaia som är ett argentinskt kryssningsfartyg byggt i USA. 

Antarktiskryssningarna genomförs under södra halvklotets högsommar och det är dagsljus hela dygnet. Kryssningarna startar i slutet av oktober och pågår fram till mars varje år. Temperaturen i området där man kryssar är i december och januari oftast några plusgrader. 

Bild: Silversea

På Antarktisk får man se hundratusentals pingviner. Det finns flera sorters pingviner: Adéliepingvin, hakremspingvin, åsnepingvin, macaronipingvin samt den stora kejsarpingvinen. 
Antarktis är en bra plats för att få se val och allra mest val ser man i februari och mars. Det finns även mängder av sälar bl.a. den enorma elefantsälen samt mängder av sjöfågel som t.ex albatross.

För de som söker speciella upplevelser, så går det att vandra på Antarktis och paddla kajak. Det går t.o.m att campa på Antarktis.  Holländska Oceanwide Expedtions erbjuder kryssningar där man får sova under bar himmel. Det finns även möjlighet att dyka på Antarktis, men då bör man vara en erfaren dykare. 

Vi på Sydamerikaexperten hjälper gärna till att skräddarsy en Antarktiskryssning kombinerat med fina upplevelser i framförallt Argentina och Chile. Boka ett virtuellt möte så kan vi diskutera resan på zoom. 

Dela detta inlägg