Chat with us, powered by LiveChat
BlogHero2_1200

Sydamerika utöver det vanliga

Sydamerika är inte bara Rio, Buenos Aires, Machu Picchu och Galapagos. Många av våra resenärer har en s.k. bucket lista på platser som de vill se i Sydamerika. De väljer att besöka Sydamerikas highlights och då blir det ofta så många länder som möjligt på kort tid.
Min uppfattning har alltid varit och är fortfarande att varje land är värt en egen resa. Många länder som Argentina, Chile, Brasilien och Peru är riktigt stora länder. Det finns så mycket att se och uppleva i dessa händer att det krävs flera resor för att hinna se allt. Själv har jag varit mer än hundra gånger i Brasilien och det finns fortfarande platser som jag gärna skulle vilja besöka och dessutom många platser jag vill resa tillbaka till och besöka igen.

Sydamerikaexperten strävar efter att ha åtminstone ett färdigt förslag till alla länder vi säljer resor till. I nuläget är det endast El Salvador som saknas. Vi har faktiskt sålt en hel del resor till El Salvador genom årens lopp, men då har det antingen varit till folk som samlar på länder eller till fågelskådare.

Atacamaöknen

Min egna favorit bland de lite udda resorna är Atacamaöknen och speciellt Uyunis Saltöknen. Atacamaöknen är en öken i norra Chile medan Uyunis saltöknen är en enorm saltöken i Bolivia. Jag har rest två gånger från San Pedro de Atacama till Uyuni. Det är visserligen kallt emellanåt, men det är märklig och overklig känsla och en mycket vacker resa. Färden går att göra i båda riktningarna och ofta är det två övernattningar på vägen. Jag gillar speciellt soluppgången i Uyunis Saltöken och besöket på ön Incahuasi. Det är en ö nästan mitti Saltöknen med fantastisk utsikt i alla riktningar och dessutom finns här enorma kaktusar. Under regnperioden när saltöknen är som en spegel så kan det ibland vara svårt att komma fram till Incahuasi .

Läs mer om att resa till Atacamaöknen >

Guyana, Surinam och Franska Guyana

De tre Guyanaländerna är fortfarande mestadels outforskade och de har utvecklats olika riktningar. Resan är nästan som en upptäcktsresa och absolut inte turistisk. Det är garanterat mycket upplevelser på denna resa. Färden mellan Cayenne och Paramaribo är landvägen och med en kort båtresa över gränsfloden. Numera finns det flyg till Franska Guyana utan flygplatsbyte i Paris så det går att ändra på upplägget på resan och starta i Cayenne. Det går att få till en perfekt avslutning på denna resa med några avkopplande dagar på ön Curaçao.

Läs mer om resor till Guyana, Surinam och Franska Guyana >

Uruguay

Om man ska vara ärlig så är det inte många länder i Sydamerika som jag skulle vilja köra bil i, men Uruguay är ett av dem. Det är inte heller så stora avstånd i Uruguay. Vi har ett bra förslag på en vacker rundresa i det lilla landet Uruguay med möjlighet att besöka rancher, vingårdar och stränder.  Dessutom världsberömda restauranger som Francis Mallmans Restaurante Garzon i den lilla pittoreska staden Garzon beläget mellan bergen och kusten. Några avkopplande dagar i Punta del Este på slutet gör resan komplett. 

Läs mer om att resa runt i Uruguay >

Paraguay runt

Paraguay Runt med privatchaufför i 160 mil – ja detta är verkligen en resa ”off the beaten track”  för de som vill se en annan del av Sydamerika. Resan inleds i huvudstaden Asuncion, fortsätter i nordvästlig riktning till de mer outforskade delarna av Paraguay med mindre byar på landet. Sedan tillbaka och vidare till handelsstaden Ciudad del Este med färd över ”vänskapens bro” till Brasilien och avslutning vi de mäktiga Iguassufallen på gränsen mellan Brasilien och Argentina. Floden Paraguay delar landet på mitten med en bördig del och en torrare del.  Paraguays historia präglas av jesuitmissionärer, guaraniindianer och diktatorn Stroessner som hade en tysk far och paraguaysk mor. Och så klart trippelallianskriget på 1860 talet där Paraguay anföll Brasilien och hamnade i krig med Brasilien, Argentina och Uruguay på samma gång. Det blev det blodigaste kriget i Sydamerikas historia och Paraguay förlorade stora landområden och fick betala stora skadestånd. På denna resa så kommer man verkligen i kontakta med både Paraguays natur och historia och det är en annorlunda resa där man verkligen lär känna landet på ett sätt som inte så många för chansen att göra.

Läs mer om att resa i Paraguay och om Iguassufallen >

Stopover i Paraguay

Jag undrar ofta varför reser inte fler till Paraguay. Väldigt många reser Från Rio till Buenos Aires eller omvänt. Ofta går resan mellan Rio och Buenos Aires med inrikesflyg via Iguassufallen. Men nästan aldrig blir stoppet i Paraguays huvudstad Asuncion.  Jag tycker fler borde vara nyfikna på Paraguay, som är ett annorlunda land jämfört med sina grannländer. Mer än hälften av befolkningen pratar både spanska och guaraní och 95% av befolkningen är mestiser d.v.s främst en blandning av européer och indianbefolkning. Kostnaden för några dagar i Asuncion är förhållandevis låg och blir en annan variation på intrycken från en resa som även innehåller Asuncion.

Läs mer om att resa med en stopover i Paraguay >

Honduras

Honduras

En del av våra resenärer letar liten udda resmål. Det lilla landet Honduras har både vacker regnskog och vackra öar på de karibiska sidan. Roatan anses ha en av världens vackraste stränder och ett mycket behagligt klimat, men bäst att undvika höststormarna. Honduras är inte bara stränder utan här finns även djungelupplevelser och historiska mayatempel som Copan. För de som vill se mer av Centralamerika så kan vi skräddarsy ett eget upplägg.

Läs mer om att resa till Honduras >

Guatemala

Guatemala är ett litet land som erbjuder väldigt mycket. Egentligen kan man säga att här finns det mesta i kultur och natur. Indiankulturen och då speciellt mayakulturen präglar landet. Antigua är en trevlig och historisk stad att spendera mycket tid i. Här finns många utflykter i omgivningen till t.ex kaffeplantager eller fantastiska naturupplevelser. De intressanta och sprudlande marknaderna med ett myller av folk på marknadsdagarna fascinerar verkligen. Traditionerna följs och många gör samma sak som de gjort i hela livet och som deras förfäder också gjorde. Jag funderar över deras livsöden. På åttiotalet gick jag en spanskakurs i Antigua med boende hos en familj med liten affär och restaurang. Jag minns fortfarande hur illa damen i familjen behandlade tjänsteflickan och hur hon lurade leverantörerna som kom dit för att leverera råvaror genom att mixtra med vågen. Icke desto mindre är Guatemala ett fantastiskt land att besöka med båda vackra vyer med vulkaner och sjöar samt djungel som i Tikal. Mayatemplet i Tikal ligger väldigt vackert i Guatemalas djungel. Jag skulle vilja påstå att det är vackrare än Chichen Itza i Mexiko. Från Tikal så är det inte så läng resa till Belize stränder. Här finns perfekt avkoppling antingen i området kring Placencia eller ute på någon av öarna som Caye Caulker eller Ambergris Caye.

Läs mer om at resa till Guatemala >

Nicaragua

Nicaragua

Alla pratar om Costa Rica, men grannlandet Nicaragua har också vackra stränder. Dessutom erbjuder Nicaragua mer kulturupplevelser speciellt i området kring Granada. 

Nicaragua drabbades hårt av inbördeskriget på åttiotalet, vilket gjort att turismen inte utvecklats som i många andra länder. På sätt och vis är det en fördel. Det är inte alls lika turistiskt som det är i Costa Rica och det är betydligt lägre priser.  Vi kan erbjuda en riktigt deluxe resa till bra pris speciellt om man reser utanför högsäsong. Men jag skulle också vilja säga till alla som funderar på en rundresa i Costa Rica att fundera även på ett besök i Nicaragua. Länderna skiljer sig mycket åt. Costa Rica har alltid varit positiv till besökare, turister och utländska företag, men befolkningens sammansättning är helt annorlunda än i Nicaragua.

För de som vill kombinera Costa Rica och Nicaragua så kan man antingen börja i Managua och sedan fortsätta till Granada och därefter vidare till Costa Rica. Eller så gör man rundresan i Costa Rica och avslutar med bad vid Nicaraguas Stilla Havskust och flyger hem från Managua via Panama City.  Vill man besöka Granada men börja och sluta i San Jose så kan man på en skräddarsydd rundresa vara några nätter i Granada mellan vulkanen Arenal och avslutningen på strand i Costa Rica. Fast då blir det t.o.r. över gränsövergången, så jag ser det som en fördel att börja i Managua.  

Läs om en De Luxe-resa till Nicaragua >

Bolivia

Bolivia saknar kust och är mycket präglat av olika indiankulturer. Det är inte många som frågar efter Bolivia och tyvärr gör flygförbindelserna att det är lite komplicerat att ta sig dit. Under Sydamerikaexpertens första femton år fanns det både bra flygförbindelser och pris till La Paz. Men det är väl värt besväret att resa till Bolivia. Det finns otroligt mycket att se, bl.a Titicacasjön, Saltöknen och La Paz. Dessutom finns det djungelupplevelser och historiska platser som Potosi och Sucre.  Att gå runt i La Paz och se alla äldre damer med plommonstop fascinerar liksom besöket på häxornas marknad. Det nya linbanesystemet i La Paz gör att det är lätt att ta sig runt i staden. Att åka linbana är både billigt och säkert. La Paz är en lätt stad att ta sig runt i på egen hand. 

Viktigt att tänka på är att ta det lugnt första dagen och acklimatisera sig till den höga höjden.  La Paz kan lätt kombineras med landvägen via Titicacasjön till Puno i Peru eller flyg flyg till Uyuni och vidare genom Saltöknen till Chile. Bra flygförbindelser finns numera vissa veckodagar till Santiago.

Läs mer om att resa runt i Bolivia >

Belize

Upplev den karibiska drömmen på Caye Caulker i Belize med boende med hög standard och det perfekta vädret. Mycket bad, snorkling och värme på denna vackra ö och även förstklassig dykning. Gör en utflykt med flyg eller båt till det blå hålet. Utresan blir alltid med övernattning i Panama City, men på hemresan så går det att flyga raka vägen hem utan övernattning.  

Läs om den De Luxe-resa till Belize >

Dela detta inlägg