Chat with us, powered by LiveChat
Colombia Runt

Blogg från Colombia Runt

Våra gäster har precis kommit tillbaka från vår senaste rundresa i Colombia ledd av Sven Andersson, en av våra mest erfarna guider. I den här artikeln kan du läsa Svens blogg och se bilder från resan.

Dag 1 Gruppen anlände till Bogota, de flesta direkt från Sverige och resten efter att ha till bringat några dagar i Leticia i Amazonas. Efter en liten stunds vila avslutade vi dagen på Origen Bistro. Maten var god men kanske hade vi kunnat vara utan en grupp samba-trummslagare. Väldigt duktiga men vi hade helst velat prata.

Dag 2 ägnades åt den fantastiska saltkatedralen i gamla gruvgångar och åt guldmuseet och Boteromuseet. Lunchen blev en typisk Bogotarätt, ajiaco. Ikväll prövar vi ytterligare en av de många restauranger som Bogotas gamla stan är fullt av, Aquelarre. Museet med skulpturer och målningar av “tjockisar” gjorda av den colombianske konstnären Botero är alltid populära.

Dag 3 Idag klarade vi av Monserrate med fantastisk utsikt över Bogota och flyg till Armenia i kaffedistriktet. Efter Armenia körde vi en timme för att sedan utforska den charmiga byn Salento.

Dag 4 började vi med att bli hämtade med en gammal Willy från hotellet som kom att köra oss till kaffeplantaget Ocaso. Där fick vi en ordentlig genomgång av all ifrån odling till hur man lagar det bästa kaffet. Därefter blev det lunch på ytterligare en gammal kaffegård. Dagen avslutades i Cocoradalen med sina 60 meter höga vaxpalmer och omgivande regnskog.

Dag 5 Idag ägnade vi hela dagen att ta oss till och från floden Rio La Vieja och den flott-tur som väntade oss. Flotten var gjord av Sydamerikansk bambu, guadua, som också var den växtlighet som dominerade utmed floden. På vägen tillbaka tog vi en fika i den mysiga byn Filandia.

Dag 6 åkte vi tvärs genom kaffedistrikten, från Armenia till Medellin. Det vackra landskapet och byarna utmed vägen som är på UNESCO:s världsarvslista gör att den långa resan kändes mindre lång. Vi anlände vi Medellin under eftermiddagen, fick tid att duscha av oss resdammet innan vi åter gav oss ut för att äta middag och känna på den mysiga atmosfären i Medellins populära stadsdel El Poblado.

Dag 7 Idag ägnade vi oss åt Medellins mörka historia med figurer som Pablo Escobar t.ex, men också om hur man lyckats vända utvecklingen. Och naturligtvis eftersom vi befinner oss i Boteros födelsestad så var vi tvugna att titta på fler tjockisar.

Dag 8 Nästan hela dagen ägnades åt resande, vi flög från Medellins flygplats som ligger vackert i Rio Negros berg och landade en knapp timme senare i karibienstaden Santa Marta. Vi åt lunch hemma hos mig, seafood-soppa med cocos som sig bör och gjorde därefter en snabb rundtur i Santa Martas historiska centrum. Eftersom vi hade många fotbollsintresserade i gruppen tog vi oss även en titt på Pibe Valderramas staty. Därefter körde vi den 2 timmar långa sträckan till Palomino och solnedgången.


Dag 9 Idag besökte vi Quebrada Valencias vattenfall och omgivande regnskog. På vägen dit beundrade vi glaciärens på 5775 meters höjd i Sierra Nevada de Santa Marta. Colombia är verkligen kontrasternas land, glaciärer och karibisk strand med några kilometers avstånd.

Dag 10 Idag besökte vi kogiindianernas by Mulkwakungui. Medicinmannen berättade samtidigt om den stam bestående av vikingar, “grönögon” (uba atazhi) som bott på platsen mellan 1200 och 1400 talen men som sen blev för våldsamma och bortkörda, allt enligt kogis muntliga historia.

Dag 11 Idag beslöt sig hela gruppen för att ge sig ut på floden Don Diego, en del flöt i bilringar, andra i båtarna sakta flytande mot karibiska havet omgivna av allt fågelliv och natur. Det blev lite tid över för shopping också, 3 olika indianstammars väskor var helt enkelt oemotståndligt.

Dag 12 Idag blev det tid att lämna Palomino och köra den c:a 6 mil långa kustvägen till Cartagena, förbi våtmarkerna Cienaga över den stora floden Magdalena och den stora hamn och industristaden Barranquilla. Efter incheckning mitt i Cartagenas Gamla Stan blev det tid över för var och en att supa in atmosfären i en av världens vackraste städer, Cartagena. På kvällen samlades vi igen för middag på torget Plaza Fernandez de Madrid precis intill hotellet.

Dag 13 Härlig dag i Cartagena de las Indias, gamla stan, fortet San Felipe de Barajas och historiens kanske mest antirasistiske präst San Pedro Claver och hans kyrka, prästen som mitt i värsta slavhandeln tog ställning för slavarna.

Dag 14 ägnade vi åt en utflykt i Cartagenas skärgård, Rosario. På vägen ut passerade vi den nyare delen, Boca Grande och den yttersta försvarslinjen vid Boca Chica eller med andra ord det jättelika försvarssystem som spanjorerna byggde för att försvara sig mot sekler av attacker från pirater lockade av stadens guld och smaragder. Väl framme njöt vi av en avkopplande dag med sol, bad och lunch.

Dag 15 Idag tog resan slut för en del av oss som åkte direkt från Cartagena till Europa. Men några hade inte fått nog och fortsatte på egen hand ut till den karibiska övärlden och den colombianska ön Providencia eller till Panama för sköna baddagar. Det kändes som om alla var nöjda med resan och vad som är extra roligt var att nästan alla valt att lägga till sina egna paket, antingen före eller efter rundresan.

Lat dag på rundresan Colombia Runt

BILDGALLERI

Dela detta inlägg