Chat with us, powered by LiveChat
Belmond Hiram Binghamtåget som går mellan Cusco och Machu Picchu

Sydamerikas höjdpunkter

Jag får ofta frågan om vad som är Sydamerika största höjdpunkter. För en kontinent med så stora kontraster som Sydamerika, är detta en nästan omöjlig fråga att ge ett generellt svar på. Vi är alla olika och det styr naturligtvis vad vi upplever, men i den här artikeln skall jag ändå göra ett försök att lyfta fram några av dom största höjdpunkterna i Sydamerika under 2020.


Total solförmörkelse i Patagonien

I år kan du uppleva en total solförmörkelse i Patagonien, ett av världens mest spektakulära landskap. Den 14:e december kommer det vara en 100% solförmörkelse i ett bälte som sträcker sig över de nordliga delarna av Patagonien. Det finns ett antal lämpliga platser att se solförmörkelsen både i Argentina och i Chile.
Vi kan skräddarsy en resa som kombinerar solförmörkelsen med andra upplevelser i Patagonien eller så kan du följa med på vår solförmörkelseresa. Rundresan är sammansatt av vår populäre guide Folke Bergström. Under 11 dagar reser vi genom ett av de vackraste landskap som Chile och Argentina har att erbjuda. Själva solförmörkelsen ser vi i Argentinska Piedra del Aguila. En plats som anses ha en av dom bästa förutsättningarna för att se den totala solförmörkelsen.

Läs mer
Folke Bergströms solförmörkelseresa >

Sjölandskap I Patagonien
Sjölandskap i Patagonien


Snorkling bland sköldpaddor på Galapagos

Utan tvekan så är Galapagos en av dom absoluta höjdpunkterna i Sydamerika. Det unika djurlivet både under och över vattenytan är något alla människor borde få uppleva någon gång i livet. Men bara ett fåtal av oss är priviligierade nog att få uppleva Galapagos magi.
En resa till Galapagosöarna kan göras som en ö-hoppning eller kryssning. En av våra mest populära skräddarsydda resor till Galapagos är en ö-hoppningsresa där du bor bekvämt på hotell och åker bekvämt mellan öarna, där du guidas av välutbildade naturguider.
Det finns ett antal olika kryssningsalternativ. De flesta är kryssningsfartyg, katamaraner och segelbåtar med allt från 16 – 90 passagerare. Vill du ha en riktigt exklusiv upplevelse, så rekommenderar vi en kryssning med Silversea Cruises Silver Origin, ett fartyg specialbyggt av Silversea Cruises för Galapagos. Fartyget börjar kryssa i Galapagos farvatten från sommaren 2020. Silver Origin har endast 50 exklusiva sviter i 8 olika kategorier och är byggt för att komma nära naturen utan att skada. Fartyget är endast ett av två fartyg i Galapagos som har dynamisk positionering. Det betyder att man inte behöver skada havsbotten med ankare. Fartyget är också plastfritt. Gästerna förses med eleganta vattenflaskor av metall som återfylls från fartygets färskvattensystem som utvinner färskvatten genom osmos från havsvattnet.

Läs mer
Galapagos >
Ö-hoppningsresa till Galapagos >
Kryssning med Silversea Cruises >

Snorkla bland havssköldpaddor
Snorkla bland havssköldpaddor


Machu Picchu

Inkatemplen i Machu Picchu är en av de verkliga höjdpunkterna i Sydamerika. Inkaindianernas citadell är byggt av gigantiska stenblock högt upp med branta klippor som avgränsar. Långt nedanför flyter Urubambafloden, och även järnvägslinjen kan urskiljas.
Just järnvägslinjen mellan Cusco och Machu Picchu ger dig möjlighet till en riktig höjdpunkt på din resa i Sydamerika. Man kan nämligen resa med det exklusiva Belmond Hiram Binghamtåget från Cusco till Machu Picchu. Tåget består av vackert renoverade vagnar, från vilka du kan njuta av utsikten tillsammans med mat och vin av högsta klass. På resan till Machu Picchu äter du en härlig brunch och på vägen tillbaka till Cusco bjuds du på en elegant middag. Jag lovar att du kommer se detta som en av din resas absoluta höjdpunkter!
Du kan också vandra genom det storslagna landskapet. Den mest ambitiösa vandraren väljer en fyra dagars vandring, där du får uppleva Andernas mångskiftande natur och får en inblick i inkaindianernas kultur och historia. Du kan också välja en kort vandring med endast en övernattning, eller en bekväm och lyxigare vandring med boende på hotell.
Det är vanliga att man kombinerar Machu Picchu med några andra av Sydamerikas höjdpunkter. Kombinationsmöjligheterna är många, men en kombination med Iguazú-fallen och Rio, fortsätta vidare till Galapagosöarna, eller börja resan med ett besök i Rio är populärast. Vi har också en mycket populär rundresa i Peru ledd av Ola Flykt.

Läs mer
Machu Picchu >
Vandra i Patagonien >
Kombinationsresa Machu Picchu, Iguassofallen och Rio >
Kombinationsreda Machu Picchu och Galapagosöarna >
Ola Flykts rundresa i Peru

Vandra till Machu Picchu
Vandra till Machu Picchu


Förundras Påskön

Precis som Galapagosöarna, så bjuder Påskön på spektakulära naturupplevelser. Men till Påskön reser man i första hand för att insuga öns mytiska kulturella arv. Ön är en av världens mest isolerade platser och omgärdas av en mängd mysterier, gåtor och sägner.
Varifrån kom de första invånarna? Varför byggdes statyerna och vad betyder de? Hur förflyttades de? Frågorna är många, svaren färre. Helt säkert är att ett besök på ön är en oförglömlig upplevelse.
Vanligast bland våra resenärer är en kombinationsresa med Chile och Påskön.

Läs mer
Påskön >
Kombinationsresa med Chile och Påskön >

Statyer på Påskön
Statyer på Påskön


Kajak bland Calafates glaciärer

En absolut höjdpunkt på en resa i södra Patagonien är att paddla med kajak bland Calafates glaciärer. Det finns ett flertal glaciärer i området, med namn skvallrar om europeiska upptäcktsresande som lämnat sina avtryck. Upsala, Spegazzini, Onelli och Agassiz till exempel. Det går att komma de allra flesta mycket nära, antingen till fots eller med kajak. Jag har svårt att tänka mig en större höjdpunkt på en resa än att paddla i det blågröna vattnet och mötas av isberg som brutit sig loss från glaciären. De skiftar i färg från snövitt till djupaste blått. Det är mycket vackert!

Läs mer
Calafate >

Calafate
Calafate


Fika på något av Buenos Aires kaféer

Buenos Aires kaféer är inte bara kaféälskarens Mecca, utan också en underbar historisk och arkitektonisk upplevelse. På senare år har caféscenen i Buenos Aires fått nya tillskott i form av olika hipsterställen. Men dom klassiska kaféerna, som är mellan 50 och 160 år gamla, är lika aktuella som dom någonsin varit. Att ta sig runt mellan Buenos Aires kaféer är en resa i stadens historia och kultur. Utbudet är stort och jag kunde skriva en lång blogg bara om Buenos Aires kaféer, men det får bli till ett annat tillfälle. Till dess, om du känner dig lockad, kontakta mig eller mina kolleger för mer information och inspiration.

Läs mer
Buenos Aires >

Café i Buenos Aires
Café i Buenos Aires


Djävulens strupe vid Iguassufallen

Iguassufallen är spektakulära och en överväldigande naturupplevelse. Att stå ovanför Garganta del Diablos (djävulens strupe) drygt 80 meter höga fall och titta ner är mäktigt – och makalöst vackert.
Iguazú betyder på Guaraníindianernas språk “Det stora vattnet” och det är lätt att förstå varför. 275 vattenfall av varierande storlek tillsammans med den gröna frodiga skogen är en enastående upplevelse.
Iguazú-fallen ligger på gränsen mellan Argentina och Brasilien. Den största delen av fallen ligger i Argentina, men har man tid så är det givande att besöka dem från bägge ländernas sidor. Det finns många olika vandringsleder på den argentinska sidan och de går oftast genom vacker skog med en hel del fjärilar, fåglar och däggdjur. Många gånger stöter man på de halvvilda näsbjörnarna. Kanske en av Paddingtons avlägsna släktingar?
Man kan göra många kombinationsresor med Iguassufallen. Populärt är att kombinera med Buenos Aires och Rio.

Läs mer
Iguassufallen >
Kombinationsresa Buenos Aires, Iguassufallen och Rio >

Iguassufallen
Iguassufallen


Utsikten från Kristusstatyn i Rio de Janeiro

Kristusstatyn ligger på berget Corcovado mer än 700 meter över havet med en otrolig utsikt över hela Rio de Janeiro. Kristusstatyn började byggas 1922 till 100 årsjubileet för självständigheten från Portugal, men det tog mer än 10 år innan statyn blev färdig. Det finns tre sätt at ta sig upp. Antingen med tågbanan som går från stationen Cosme Velho eller med bil (taxi) nästan hela vägen upp till toppen. För sista biten i nationalparken löser man ett inträde och fortsätter med nationalparkens minibuss upp till toppen. Helgdagar med bil innebär trafikkaos och långa köer. Numera går det att åka nationalparkens minibuss ända från Copacabana eller Largo Machado i centrum.

Läs mer
Rio de Janeiro >

Kristusstatyn i Rio de Janeiro
Kristusstatyn i Rio de JaneiroPaddla i Amazonas översvämmade regnskogar

Nä man bor på en djungellodge i Amazonas oavsett land så ingår det oftast sex stycken utflykter i ett trenätterspaket. Den stora skillnaden är i vilken natur man gör utflykterna. På Amazon Eco Lodge finns sex stycken mindre kanoter byggda i trä att låna mellan utflykterna. Nuförtiden är det mest kajaker och endast de äldre hantverkarna vet hur man bygger en kanot. Passa på att låna en kanot och paddla tillsammans med den lokale guiden eller på egen hand in i de översvämmade skogarna. Det är en härlig känsla att glida in mellan träden och när du tyst paddlar fram möts du av en härlig ljudkuliss av alla möjliga ljud. Dessutom ökar chanserna att på egen hand möra fåglar, apor och kajmaner! Det finns kanoter att låna året om på Amazon Eco Lodge men bästa tiden att paddla är från februari till augusti.

Läs mer
Amazon Eco Lodge >

Paddla i Amazonas
Paddla i Amazonas


Se jaguar i Pantanal

Jaguaren är ett djur som alltid fascinerat människor och jag kan lova dig att ett möte med en jaguar i Pantanals vildmark inte lämnar någon oberörd. Även om det inte finns några garantier, så brukar våra gäster ha ett flertal möten med jaguarer under besöket i Pantanal. På videon under kan du få en liten känsla av vad du kan uppleva i Pantanals vildmark. Videon är tagen av HG Karlsson under en av hans senaste jaguarresor i Pantanal.

Läs mer
Jaguarresa till Pantanal >

Video av HG LarssonJeepsafari i Bolivias Saltöknen

Guldgnistrande öken, blå himmel, vitt salt och rosa flamingos. Vackra Atacamaöknen bländar besökaren med sina färger och sin fantastiska natur. Atacama ligger på hög höjd i nordöstra Chile, och är den torraste öknen i världen. Här finns väderstationer som aldrig uppmätt en enda droppe regn. Men ändå är naturen makalös och kontrasterna gör besöket till ett besök man aldrig glömmer. Här finns berg, höga vulkaner, sanddynor, saltöken, varma källor, gejsrar och turkosa laguner med flamingos.
En jeepsafari som startar i San Pedro de Atacama och går hela vägen till Bolivia och Uyunis enorma Saltöknen är inte bara en höjdpunkt på en resa till Chile och Bolivia, utan en höjdpunkt bland alla mina resor i livet. Upplev soluppgång och solnedgången i Saltöknen och förundras över naturens skönhet. Vissa månader på året kan man åka i timmar tvärs över Saltöknen som är ungefär lika stor som Skåne. De månader det kan komma lite nederbörd så ligger vattnet ovanpå saltet och bildar världens största spegel. Resan mellan San Pedro de Atacama och Uyuni kan göras i valfri riktning. Jag rekommenderar också att man bor på något av de hotell som är byggda helt i salt som till exempel Palacio de Sal. Ett annat hotell som inte lämnar någon oberörd är unika Kachi Lodge.
Bolivia är ett land som erbjuder många andra upplevelser. Våra kunder väljer ofta att kombinera saltöknen med en rundresa i Bolivia eller att se både Atacamaöknen och Uyuni.

Läs också gärna mer om saltöknen i en tidigare blogg där Sydamerikaexpertens Icaro berättar mer om att resa i Bolivia.

Läs mer
Atacamaöknen >
Uyunis saltöken >
Rundresa i Bolivia >
Kombinationsresa Atacamaöknen och Uyuni >
Kachi Lodge >
Icaro berättar om en resa i Bolivia >

Jeppsafari i saltöknen
Jeppsafari i saltöknen


Costa Ricas bästa naturupplevelser finns i Corcovados nationalpark

Corcovado ligger på Osa-halvön vid Costa Ricas sydvästra Stillahavs-kust. Här finns den sista stora låglandsregnskogen fortfarande kvar. Här känner man sig nära naturen. Den biologiska mångfalden, som beror på flera tropiska ekosystem, gör att naturälskare söker sig till Corcovado. Det sägs att mer än hälften av alla Costa Ricas djurarter finns i Corcovado. Här finns allt från färggranna papegojor till tapir, tjurhajar ozeloter och jaguarer samt delfiner och valar. Dessutom vackra stränder med vit sand och gröna palmer nästan ända ned till vattnet.

Läs mer
Corcovado >
Costa Rica de Luxe >
Tvåveckorsresa till Costa Rica >

Corcovado
Corcovado


Uppleva Havannas historia

Havanna är en av världens mest fascinerande huvudstäder. Gamla Havanna eller Habana Vieja som kubanerna säger, är ett enda virrvarr av krokiga gator och smala gränder. Här står stolta byggnader i kolonialstil. Den granna färg de en gång målats i har dock för länge sedan spruckit och flagnat av. De äldsta kvarteren ligger kring stadens fyra torg. Dessa kvarter är numera renoverade och här finner man några av Havannas förnämsta restauranger och eleganta kolonialhotell. Även om Havanna också har en modern och industriell del så är det ju den gamla delen som lockar mest: De gamla bilarna, kulturen med cigarrer och romdrinkar.

Läs mer
Havanna >
Kuba på egen hand >

Havanna
Havanna

Dela detta inlägg