Chat with us, powered by LiveChat
Ilha Grande, Brasilien

Min favorit: Ilha Grande

Ilha Grande är en brasiliansk favoritö för många. Ön ligger ca 15 mil söder om Rio de Janeiro och är ganska lätt att nå, t ex med bil. Själv åkte jag dit med familjen med vanlig brasiliansk buss. De går ofta från Rio till hamnstaden Angra dos Reis. Där väntar båtarna till ön.

I januari kan man räkna med 20–30 grader. Men det är också en regnig period. Regn och värme är en rolig kombination, man känner att man är i regnskogsklimat.

Ilha Grande kan upplevas isolerat. Och det är ju faktiskt en gammal fängelseö (Brasiliens Alcatraz), så det är ju inte konstigt. En tid också tillhåll för pirater. Fängelsets rester kan man utforska på en vandring från huvudbyn Vila do Abraão, där de allra flesta besökare bor.

Det är en trevlig by med en hel del caféer och restauranger, inte minst churaskerior, grillrestauranger där man bär fram rätt efter rätt och inte slutar förrän man säger stopp och inte kan övertalas längre.

På de små bilfria vägarna i och omkring byn mötte vi själva en av Göteborgs mest kända artister som hängde här en tid och samlade idéer. Det kändes knappast som han kände någon sorg i alla fall.

Tillvaron på Ilha Grande är avslappnad och stillsam. Bad och vandringar är det som gäller. En fin utflykt är vandringsstigen (en båt kan förkorta vandringen) till Lopes Mendes. Stranden är sagolik och förvånansvärt folktom. När vi kom dit fanns en glasskiosk, inte mer.

Sanden är otroligt finkornigt vit, som vetemjöl. Det knastrar under fötterna. Lopes Mendes hamnar ofta på olika listor över världens vackraste stränder. Men det finns hundra ständer till.

Den som vill vidare ut i havsmiljön kan välja på många små-öar som båtar kan ta en till. Ilha Grande är en pärla, och så pass nära Rio och Sao Paulo. På lilla hotellet vi bodde på blev vi bekanta med Sao Paulo-bor, som tyckte det var exotiskt med svenskar. Fast vi hade ju tidigare träffat han göteborgaren på stigen.

Dela detta inlägg