Chat with us, powered by LiveChat
OruroCarnival_1200

Karnevalen i Oruro

Det finns många karnevaler i världen. I Sydamerika är de brasilianska, framför allt den i Rio de Janeiro, berömda och välbesökta. Men vill man se en karneval med starka drag av ursprungsbefolkningens kultur – då tar man sig till Oruro i Bolvia.

Maskeradkostym, karnevalen i Oruro
Bild av Hans Halling

Oruro-karnevalen är en salig blandning av kristna traditioner och religioner från Aymara och Quechua i Anderna. När spanjorerna kom hit och började ta hand om de värdefulla mineralerna i bergen, var Oruro redan en gruvort. Kolonisatörerna tog över driften och lät indianbefolkningen arbeta i gruvorna som slavar.

De försökte också sprida kristendomen till dem, men det gick inte så bra. Man fick acceptera att indiankulturerna fortsatte leva sida vid sida med nya kristna symboler.

Den karneval som finns idag är en blandning – katolska riter och mer primitiva med kopplingar till underjordens djävlar. El Tio är den viktigaste, han antas äga gruvornas malm och samtidigt vaka över gruvarbetarnas liv i den extremt farliga arbetsmiljön.

Deltagare i Karnevalen i Oruro
Bild av Hans Halling

Själva kom vi till Oruro på egen hand. Det är några år sedan och då fanns inget annat sätt att skaffa inträdesbiljetter än att besöka ett kontor i Oruro några veckor i förväg. Vi kunde också boka ett enkelt ställe att bo på under karnevalsveckan. Sedan åkte min fru och jag runt i Bolivia, mest med skumpiga och överbefolkade lokalbussar, och kom tillbaka till Oruro när karnevalen skulle börja.

Det blev ett fantastiskt äventyr, med få andra turister på plats. Oruro ligger högt uppe och det är ganska kyligt i februari. Inte blev det skönare av att barn och ungdomar älskade traditionen att hälla vatten över oss. Våra regnponchos hindrade det värsta, men blöta blev vi.

Senare har vi varit tillbaka i Bolivia och deltagit i Karnevalen i La Paz, och rest runt i de flesta andra länderna. Men Oruro är nog det häftigaste minnet från Sydamerika. En riktig lokal folkfest. Inte alls för turisterna. Vi är ju roliga också, att hälla vatten på.

Numera har karnevalen i Oruro UNESCO-skydd. Som regel infaller den i februari, enstaka år i början av mars. 20 000 dansare brukar delta.

Dela detta inlägg