Chat with us, powered by LiveChat
Picnic mitt i Salar de Uyuni (saltöknen), Bolivia

En drömresa till Bolivia

Jag kom nyligen tillbaka från en rundresa i Bolivia, en upplevelse jag vill dela med mig av.

Resan gav upplevelser som gett mig minnen för livet. Det finns många fantastiska länder och resmål att besöka i Sydamerika, men efter en resa i Bolivia kan du verkligen säga att du haft en annorlunda och oförglömlig resa. Landet har stora geografiska kontraster, allt från den varma och fuktiga regnskogen till kyla och torr Saltöken på ca 4000 meter över havet. Det är mycket att se och uppleva på en resa. Jag såg långt ifrån allt som landet har ett erbjuda, men jag tycker att min resa var en perfekt kombination.
Under resan såg och upplevde jag mycket, men en av dom absoluta höjdpunkterna under min resa, var en lunch mitt i Bolivias saltöken vid mitt besök på Kachi Lodge. Det kändes otroligt spännande och mycket speciellt att äta mitt i öknen. Hotellet dukar upp med känsla och även maten är av högsta kvalitet. Köket är en avknoppning från restaurang Gustu i La Paz, Bolivias mest exklusiva restaurang med en stjärna i Michelin.
Läs mer om min resa här eller på min blogg, men kontakta mig också gärna så berättar jag mer om mina upplevelser och hur vi kan skapa en resa som passar dig perfekt!

Förbered dig innan resan
Den som reser till Bolivia måste vara beredd på “soroche” – eller höjdsjukan. Sucre ligger på nästan 3 000 meter höjd, medan Saltöknen, La Paz och Titicacasjön ligger på nästan 4 000 meter över havet, så det är bra att vara medveten och förberedda sig. Det är viktigt att tänka på effekterna av höjdsjukan, annars kan resan förvandlas till en plågsam historia. Det finns numera bra medicin s.k. ”soroche pills” för att motverka eller lindra effekter av höjdsjukan, men den skall tas senast 48 timmar innan man landar. Det sägs att te gjort av kokablad eller tugga bladen minskar symptomen, men det är högst individuellt. Hur som helst bör man ta det riktigt lugnt de första dagarna. Drick mycket vatten för att hjälpa kroppen att acklimatisera sig till den syrefattiga luften.

Santa Cruz del La Sierra
Staden ligger ca 400 meter över havet. Santa Cruz är Bolivias största stad och ekonomiska center. Staden är en bra utgångspunkt för en rundresa i Bolivia.
För ditt boende i Santa Cruz, rekommenderar jag Hotel Camino Real.
När du besöker Santa Cruz kan jag rekommendera att göra en utflykt till Parque Nacional Amboró, som ligger ca 2 timmar från staden. Här kan du vandra bland unika och vackra bergsformationer av sandsten som rundats av under årtusenden av erosion.
Nationalparken är väl värd att utforska närmare, så om du vill stanna längre rekommenderar jag att bo på Refugio Los Volcanes direkt i anslutning till parken. Från hotellet har du en fantastisk utsikt över nationalparken.

Utsikt från Refugio Los Volcanes
Utsikt vid Refugio Los Volcanes

Sucre
Sucre är Bolivias gamla huvudstad och ligger 40 minuter med flyg från Santa Cruz. Bolivia har två nationella flygbolag att välja. Båda är relativt små men erbjuder bra service som är anpassad till de små flygplatserna runt om i landet.
Sucre ligger på 2 810 meters höjd och är ett bra avstamp innan man fortsätter till saltöknen på 4 000 meters höjd. Här får du möjlighet att acklimatisera dig till den höga höjden.
För många boliviaresenärer blir Sucre deras favoritstad i Bolivia. Det är ett livligt ställe med ett vackert historiskt centrum fullt av attraktioner. Allt är kryddat med en spännande blandning av folkslag, från ursprungsbefolkningen som lever på sina konst- och hantverk till unga universitetsstudenter. Staden har ett gediget utbud av sevärdheter med muséer, marknader, kloster, kyrkor och katedraler. Ett besök i Sucre är värt en resa i sig. Staden ger många kulturella upplevelser och tillfälle till en intressant inblick i landets historia.
De flesta byggnader är fina välbevarade koloniala hus. Sucre är känd som den “vita staden” och finns på UNESCOs världsarvslista.

I Sucre finns många vackra byggnader.
I Sucre finns många vackra byggnader

Sucre är också känd som staden med ”4 namn”, eftersom den tidigare även har kallats Charcas, La Plata och Chuquisaca.

Jag kan särskilt rekommendera dig att besöka:
• Parque Bolivar
• Catedral Metropolitana de Sucre
• La Recoleta
• Convento de San Felipe Neri
• Mercado Central
• Museo de Arte Indígena (ASUR)
• Mercado Tarabuco

Även utanför staden finns en del utflykter att göra. Parque Cretácico (Cretaceous Park) är hem till en av de största samlingarna av dinosaurieavtryck i världen. Fotspåren, över 5000 av dem, kan du se bara 5 km utanför stadens centrum.
I Sucre kan jag rekommendera att bo på Samary Hotel.

Potosi
Från Sucre går det alldeles utmärkt att ta sig med buss till staden Potosi som ligger på 3900 meters höjd. Ungefär 30 minuter, på 3400 meters höjd, utanför Potosi ligger Hotel Museo Cayara. Hotellet är inhyst i landets äldsta hacienda med anor ända tillbaka till 1557. Hotellet är fullständigt unikt och här kan du bo i ett vackert levande museum, mitt i en oas av fantastiskt vacker natur.

Hotel Museo Cayara i Potosi, Bolivia
Hotel Museo Cayara

Salar de Uyuni
Från Potosi kan man ta sig med buss till Uyuni, inkörsporten till saltöknen. Resan tar 3 timmar. Uyuni är en mycket populär samlingsplats för backpackers från hela världen.
Det fullständiga namnet är Salar de Uyuni, och den är den största saltöknen i världen och bjuder på upplevelser som överträffar alla förväntningar. Landskapet är oerhört vacker, men väldigt extremt. Det känns nästan som att komma till en annan planet. Du kan vara säker på att besöket kommer att bli en oförglömlig upplevelse.
Utanför orten Uyuni finns lilla byn Colchani som har intressanta verkstäder och affärer med allt från regionen.

Utsikt över Bolivas saltöken Salar de Uyuni
Salar du Uyuni

Beroende på vid vilken tid på året som du besöker området, så bjuder saltöknen på olika upplevelser. Regnperioden har sin högsäsong i januari-februari. Tillsammans med den torra perioden juni-juli-augusti, är det dom två mest populära tiderna på året att besöka Salar de Uyuni. För dig som vill se öknen förvandlad till en jättelik spegel, känd som ”Mirror of the Sky”, är bästa tiden att besöka öknen i januari eller februari.

Många besökare vill bo på Hotel Palacio del Sal, ett hotell där väggar och även delar av inredningen är byggt av salt.

Hotel Palacio del Sal, Salar de Uyuni, Bolivia
Hotellrum byggt av salt

Det är mycket populärt att göra utfärder även under kvällstid för att göra stjärnskådning. Den höga höjden i kombination med avsaknaden av störande ljus, gör att detta är ett av dom bästa platserna på jorden för att beskåda Vintergatan.
Det finns olika upplägg beroende på t.ex. hur länge man vill vara ute i öknen. Man behöver klä sig på ett speciellt sätt då temperaturen sjunker mycket snabbt från ca 20 till 5 grader direkt efter solnedgången. Speciell utrustning och klädsel kan behövas som t.ex. teleskop och gummistövlar, beroende på utflykten och årstiden, allt som Hotel Palacio del Sal förser sina gäster med. Upplevelserna och turerna skiljer sig en del beroende på säsong, d.v.s. om man reser under torr- eller regnsäsong. Bägge säsongerna är mycket populära, men det finns även fördelar med att besöka Saltöken under perioden mellan de två säsongerna, t.ex. i april. Då är delar av öknen en vattenspegeln samtidigt som stora delar redan är torra.

En annan stor attraktion är att bege sig ut i öknen vid solnedgången. Det sägs vara som vackrast under regnperioden då molnen i horisonten färgar himlen med olika färgnyanser och vattenspegeln reflekterar vyn. Även under torrperioden förekommer mindre områden med vattenspegeleffekten, vilket guiderna är experter på att kunna hitta mitt i öknen.

Salar de Uyuni är mer än 10 000 kvadratkilometer stort. Det var bland det första som drog till sig astronauten Neil Armstrongs uppmärksamhet när han tittade mot jorden från månen. Armstrong sa att han såg en plats i Sydamerika som såg ut som en gigantisk spegel. Han blev så fascinerad av spegeln att en av de första resorna han gjorde efter att ha kommit tillbaka till jorden, var att besöka denna märkliga plats i Bolivia. När Neil Armstrong och hans familj anlände till Uyuni i slutet av 60-talet, blev dom inte besvikna. Familjen fick tillsammans en intensiv känsla av den ofattbara resa som Neil Amstrong gjort. Vi kan också bara försöka föreställa oss hur det måste känts för astronauten att stå på jorden och blicka upp mot månen där han några månader tidigare stått och tittat mot vår planet. Den förste mannen på månen, blev också en av de förta turisterna som besökte Salar de Uyuni.

Kachi Lodge
För dig som vill få ut maximalt av ditt besök i Salar de Uyuni och vill komma bort från övriga turister, rekommenderar jag att bo 2 nätter på exotiska Kachi Lodge. Hotellet tog lång tid att projektera och öppnade nyligen för gäster. Kachi Lodge ligger ca 40 minuter avstånd med jeep från Uyuni. Hotellet är en surrealistisk kombination av ekologisk och rustik primitiv stil med hypermoderna kulturella inslag. Köket är en avknoppning från restaurang Gustu i La Paz, Bolivias mest exklusiva restaurang med en stjärna i Michelin.

Kachi Lodge

Transfern från Uyuni till Kachi Lodge kan ta mellan 30–60 minuter beroende på upplägget och årstiden. Oftast vill man göra ett stopp i byn Colchani på vägen för att besöka saltfabriken och samhällets hantverksaffärer. Det är endast fyrhjulsdrivna bilar som klarar att köra in i öknen. Under juni till augusti är det torrsäsong, då går det snabbare. Under regnsäsongen från oktober till mars tar det betydligt längre tid då man måste köra mycket sakta.

Känslan när man närmar sig Kachi Lodge är overklig. Jag saknar ord för att beskriva känslan. Du kan läsa mer om hotellet på vår hotellsida om Kachi Lodge.

Solön
Isla del Sol (Sol ön) anses vara vaggan för Inka-civilisationen. Inkafolket skulle ha valt Isla del Sol på grund av dess bördighet och strategiska läge. Ön är en oas av bördighet i det annars karga och torra klimatet som präglar Bolivias Altiplano. Huvudbyn på Solön heter Yumani, ett litet samhälle med en befolkning mestadels består av Aymara indianer som lever som bönder. Byn erbjuder mycket intressanta platser att se och minnesvärda möten med både människor och djur, t.ex. alpacas och llamas
Att ta en promenad I byn är som att gå tillbaka flera hundra år i tiden. Utanför samhället bjuder ön också på intressanta utflyktsmål och vandringsleder. Från Solön kan man göra en dagstur med båt till Månön, som ligger 8 km därifrån. I Inca-imperiet var kejsaren den enda man som kunde sätta foten på Månön.
Öns största attraktion är ruinerna av Palacio de las Vírgenes del Sol, eller Iñakuyo, en välbevarad byggnad med 35 rum och snidade dörrar.

Estancia Eco Lodge

På Solön bodde jag på Estancia Eco Lodge Hotellet har en skön och mysig stämning, både enkelt och komfortabelt. Estancia har en ambitiös miljöpolicy och anstränger sig för att minska sitt miljömässiga fotavtryck på ön. Det kändes nästan som att vara hemma. Du kan läsa mer om hotellet på vår hotellsida om Estancia Eco Lodge.

Utsikt från Estancia Eco Lodge
Utsikt från Estancia Eco Lodge

Förslag på program för en resa i Bolivia
För dig som blivit inspirerad eller redan funderat på att besöka Bolivia, kan jag rekommendera nedan program som utgångspunkt när du planerar din resa. Vi har också ett skräddarsytt reseförslag för Bolivia som du kan läsa om här.

En natt i Santa Cruz och sedan en natt utanför staden på Refugio los Volcanes
Flyg till Sucre och två nätter på My Pueblo Samary
Landväg från Sucre till Potosi, ca 3 tim
Två nätter på Museu Cayara
Landväg från Potosi till Uyuni, ca 3 tim
En natt på Palacio del Sal
Två nätter på Kachi Lodge
Flyg Uyuni-La Paz, sedan buss till Copacabana och båt till Solön
Två nätter på La Estancia Eco Lodge
Buss till La Paz och övernattning i La Paz.

Dela detta inlägg