Jaguarresa till Pantanal

Jaguarresa till Pantanal

Resdatum: 20 oktober - 1 november 2018. 

Vår fantastiska naturrresa med goda chanser att få se jaguar i vilt tillstånd. Vi åker på safari i Pantanal i Brasilien. Resan erbjuder mycket mer än jaguarer.
Det är en fantastik resa med enorma naturupplevelser. Att sitta i båten och vänta på att jaguren ska komma och samtidigt höra alla fåglar är en upplevelse utöver det vanliga.
Pantanals natur är både intressant och omväxlande. I det öppna landskapet är det under torrperioden goda chanser att få se djur som t.ex tapir, jätteutter, kapybara och inte minst den fantastiskt vackra papegojan hyacintara.
Följ med till Pantanal där vi bor på tre olika platser inne i Pantanal med målsättningen att få se jaguar i vilt tillstånd.

 

Resfakta
Dag 1 Efter anslutning från Sverige så flyger vi med Latam på kvällen till Sao Paulo.
Dag 2 Vi landar i Sao Paulo på morgonen och fortsätter vidare till Cuiaba som är staden som ligger närmast Pantanal. Vi hämtas på flygplatsen och åker vidare till byn Pocone där vi äter en sen lunch. Därefter fortsätter vi på Pantanals enda huvudväg, Transpantaneira, 33 km vilket tar cirka två timmar med flera stopp för alla fåglar och djur längs vägen. Vi anländer till vår första lodge Pouso Alegre, som nås via en privat väg ytterligare sex km in från Transpantaneria. Lodgen är fortfarande är en boskapsranch som satsat på ekoturism i liten skala. De delvis öppna markerna runt lodgen har ett fantastiskt djurliv. Vi kommer att bo två nätter på Pouso Alegre
Dag 3 Efter frukost gör vi en vandring i en lugn takt längs Espinheiros – en av lodgens vandringsleder. Naturen här bjuder på stora variationer och kontraster. På eftermiddagen besöker vi Capão das Araras där den upp till en meter stora papegojan hyacinth macaw (hyacintara) bygger sina bon. På kvällen gör vi en intressant nattsafari med chans att få se tapir, jättemyrslok, krabbätarrävar och andra nattaktiva djur.
Dag 4 På förmiddagen kan man följa med på en ridtur för att komma ändå längre in i Pouso Alegres privata reservat. För de som inte vill rida finns det en alternativ utflykt. Efter lunch fortsätter vi längs Transpantaneria till Jaguar Eco Lodge som ligger 110 km in på Transpantaneria. Vi kommer att bo tre nätter på Jaguar Eco Lodge.
Dag 5  Resans höjdpunkt. Idag ägnar vi hela dagen åt att leta efter jaguarer och andra djur. Vi åker tidigt en timmes resa ned till Porto Jofre där vi fortsätter med båtar. De tar oss in på bifloder och små kanaler med goda chanser att få se jaguar. Vi hoppas även på att få se anakonda, jätteutter och vackra fåglar under våra båtfärder. Mitt på dagen gör vi ett strandhugg och äter en medhavd boxlunch. Vi avslutar dagen med att se den vackra solnedgången över flodlandskapet innan det är dags att fara tillbaka till lodgen där en middag väntar.
Dag 6 Favorit i repris. Vi åker tidigt ned till Porto Jofre och får förhoppningsvis ännu fler oförglömliga jaguarmöten och andra naturupplevelser hela dagen i området kring floden Tres Irmaos bifloder och kanaler. Vi äter en medhavd lunchbox och är tillbaka på hotellet för middag.
Dag 7 På förmiddagen gör vi en naturvandring kring vår lodge. Passa på att klättra upp i utsiktstornet eller bara sitt på en av träbroarna på Transpantaneira och se den enorma mängd kajmaner och fåglar som finns i omgivningen. Efter lunch fortsätter vi tillbaka längs Transpantaneria till Pousada Rio Claro (42 km). Där ligger nästa trevliga lodge där vi bor två nätter.
Dag 8 Efter frukost gör vi en guidad naturvandring för att se vattensvin, kajmaner, apor och jabirustork – som är symbolen för Pantanal. Dessutom finns det väldigt mycket fåglar i området. Efter lunch gör vi en båttur två timmar nedför floden Rio Claro och på kvällen gör vi en spännande nattvandring på en speciell ekologisk stig för att uppleva djurens beteende efter mörkrets inbrott. Förhoppningsvis kommer vi få se tvättbjörnar, rävar, oceloter och många andra djur. Vi kommer definitivt att få se en stor mängd kajmanögon som lyser i mörkret.
Dag 9 På vår sista förmiddag i Pantanal har du återigen möjlighet till en ridtur i lodgens fina marker. För de som inte vill rida finns en alternativ utflykt. Efter lunchen lämnar vi Pantanal och åker vidare till Chapada das Guimarães som räknas som Sydamerikas verkliga mittpunkt och har en mycket dramatisk natur med vattenfall, stup och branta klippor. Vi bor två nätter på Pousada Villa Guimarães.
Dag 10 Ett helt annat ekosystem möter oss idag. Vi gör en utflykt i omgivningen och vandrar på vattenfallens stig med möjlighet att bada under vattenfallet. Vi besöker flera utsiktsplatser och äter lunch på vindarnas berg med bedårande utsikt och på kvällen ser vi den vackra solnedgången.
Dag 11 Idag börjar hemresan. Vi åker de åtta milen tillbaka till Cuiaba för flyg hem via Sao Paulo.
Dag 12 Byte i Frankfurt eller London och ankomst till Sverige på kvällen.

Färdledare:
Färdledare på resan är HG Karlsson från Halmstad. HG är en välkänd naturguide. HG har stor erfarenhet av Pantanal och har tidigare varit färdledare i Pantanal åt både AviFauna Naturresor och Brasilienexperten.

Pris: 46.900 kr
Enkelrumstillägg: 6.900 kr

I priset ingår: Flyg t.o.r till Brasilien med Latam eller TAP. Anslutning från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Svensk färdledning i Brasilien, utflykter enligt program ovan, helpension under vistelsen i Pantanal, samtliga transfers ingår.

Länkar:
http://www.pousalegre.com.br/pousada_e.htm
http://www.jaguarreserve.com/
http://pousadarioclaro.com.br/
https://www.pousadavillaguimaraes.com.br/

Det är möjligt att förlänga resan mot kostnad med några avkopplande och härliga dagar i Rio de Janeiro. Kontakta Sydamerikaexperten för mer information och prisuppgifter.

2017 80

2017 79

2017 94

2017 88