Påskön & Chile

sydamerika00232

Påskön och Chile

Resdatum
15 februari - 27 februari 2018. Fullbokad
22 november - 4 december 2018

 

Följ med på Sydamerikaexpertens innehållsrika resa till Påskön med svensk färdledning. Vi börjar med två nätter i Santiago för att sedan flyga till mytomspunna Påskön där vi upplever dess myter och märkliga historia under fyra dagar. Vi avslutar resan med fyra nätter i Viña del Mar vid Stilla havet.

Dag 1 Sverige - Santiago
Efter anslutning på kvällen från Sverige så flyger vi med Lan Chile eller Air France via Frankfurt, Madrid alternativt Paris till Santiago.

Dag 2 Santiago
Ankomst till Santiago på förmiddagen. Vi åker till vårt hotell som ligger i den trevliga stadsdelen Providencia. Dagen spenderas på egen hand för att vila ut efter flygresan och komma ikapp tidsmässigt. På kvällen träffas vi för en välkomstdrink på en trevlig restaurang.
Vi bor på två nätter på Hotel Torremayor Providencia.

Dag 3 Santiago
På förmiddagen görs en intressant stadsrundtur i Santiago. Vi får bland annat se de gamla kvarteren med koloniala byggnader, presidentpalatset La Moneda samt Santa Lucia Hill som var den plats där staden grundades för nästan 500 år sedan. Lunch ingår.

Dag 4 Påskön
På förmiddagen flyger vi till Påskön. Resan till en av jordens mest avlägsna platser varar ca 5,5 timmar. Levande mysterier och urgammal historia är del av vardagen på denna unika ö som fick namnet "Världens Navel" då den först befolkades för tusen år sedan. Ön har en liten by med en befolkning på cirka 7 000 invånare och med hälften så många hästar som galopperar fritt över vidderna. Klimatet är subtropiskt med sommartemperaturer på mellan 22 och 29 grader.
Vi bor fyra nätter på Hotel Rapa Nui i Hanga Roa.

Dag 5 Påskön
Heldagsutflykt till öns centrala och sydvästra områden: Ahu Akivi, Ana Te Pahu, Puna Pau, Tahai, Vinapu, Rano Kau och Orongo.
Vi ser öns enda monument med statyer som ser mot havet. Dessa sägs representera de sju sjöfararna som först skickades till Påskön för tusen år sedan av öns första kung Hotu Matu'a. Vi vandrar cirka 20 minuter genom landskap fullt av vulkansten för att nå en av öns största lavatuber - en naturlig grotta skapad av underjordiska floder av flytande lava. Många spår har lämnats av den gamla befolkningen som bodde i denna grottan under århundraden.
Vi fortsätter till en vulkan med den mest intensivt röda stenen som finns på hela Påskön. Vulkanen användes som ett stenbrott för material till statyernas enorma "hattar". De representerar egentligen deras långa hår som är uppbundet i en hårknut. Den urgamla magiska kraften "mana" sitter i håret. Innan lunch besöker vi ett område med flera restaurerade statyer som står precis vid havet.
Under eftermiddagen besöker vi den mest perfekt byggda stenväggen på hela ön. Dess förvånansvärda precision får många att dra slutsatser om kontakt med Inkafolket. Vi kör upp för en av öns tre huvudvulkaner och avnjuter en fantastisk utsikt över denna krater som är en av de vackraste i världen med sin perfekt cirkulära form och en sjö i bottnen av kratern. Slutligen tar vi oss in i den kända fågelmannabyn. Den har ett dramatiskt läge på toppen av vulkanen precis framför ett 300 meters stup ner i havet. Efter att skogarna skövlats och statybyggandets tidsepok var över utsåg man här årligen en ny kung genom dödliga kamper. Picniclunch ingår.

Dag 6 Påskön
Heldagsutflykt till öns östra delar där de största sevärdheterna finns: Hanga Poukura, Hanga Mai Hiku, One Makihi, Rano Raraku, Ahu Tongariki, Anakena.
Dagen börjar vid ett område där fem statyer mystiskt nog ligger begravna i en linje i marken och endast deras ryggar blottas. Här finns även ett naturligt fenomen vid kusten där havsvatten pressas in i en hålighet och skjuts upp kraftigt i luften.
Vi fortsätter österut längs södra kusten och ser många spår av den gamla civilisationen på vägen. Vi ser planteringsteknikerna som räddade folket efter att skogarna skövlades under 1600-talet. Slutligen når vi den stora vulkaniska statyfabriken där nästan alla 1000 statyer byggdes. En dag gav arbetarna plötsligt upp sin hundratals år gamla tradition och de 400 statyer som övergavs har förblivit orörda sedan dess i denna giganternas kyrkogård. Runt hörnan har vi Påsköns största monument med 15 mäktiga statyer som är uppställda på rad. Dagen avslutas med lunch under palmträden på öns vackraste strand. Ta ett uppfriskande dopp i det klara och blåa Stilla Havet på samma plats där legendariske kung Hotu Matu'a först landsteg för tusen år sedan. Picniclunch ingår.

Dag 7 Påskön
Dagen fri för egna utflykter och aktiviteter. Det finns många möjligheter att shoppa souvenirer längs huvudgatan samt till att dyka i byns centrala hamn.

Dag 8 Viña del Mar
På eftermiddagen flyger vi tillbaka till Santiago. Vi åker sedan ut till kusten och till vårt hotell som ligger i kuststaden Viña del Mar.
Vi bor fyra nätter på Hotel Ankara.

Dag 9 Viña del Mar
På förmiddagen åker vi på en intressant stadsrundtur i Valparaíso som är med på Unescos världsarvslista. Den övre delen består av 40 kullar och är mycket vacker med färgglada trähus och vindlande gator. Här fungerar fortfarande ascensores, bergbanor som en länk mellan den övre och nedre delen av staden. På eftermiddagen möjligt att på egen hand utforska Viña del Mar och ta ett dopp i Stilla Havet. Lunch ingår.

Dag 10 Viña del Mar
Vi åker på en utflykt till nationalskalden Pablo Nerudas märkliga hem Casa Isla Negra som ligger vid kusten i Isla Negra. Huset är idag ett museum och är underbart vackert beläget. Pablo Neruda som var författare, poet och politiker fick 1971 nobelpriset i litteratur. Därefter äter vi lunch på en traditionell restaurang. På eftermiddagen vingårdsbesök på en av de berömda chilenska vingårdar i Casablancadalen. Lunch ingår.

Dag 11 Viña del Mar
Dagen fri för egna utflykter. Varför inte åka till en av Chiles många fina vingårdar till exempel.

Dag 12 Viña del Mar
Förmiddagen fri för egna aktiviteter. På eftermiddagen lämnar vi Viña del Mar för att åka till flygplatsen och påbörja hemresan.

Dag 13 Sverige
Efter byte i Frankfurt alternatuvt Paris kommer vi på kvällen till Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn.

Pris 42 900 kr
Enkelrumstillägg 8 500 kr.

I priset ingår:
Flyg t/r till Sydamerika med Air France via Paris eller med Lan Chile med anslutning med Lufthansa eller Iberia.
Anslutningar från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn.
Samtliga flygskatter ingår.
Svensk färdledning i Sydamerika.
Utflykter, flygresor och transporter enligt program ovan ingår.
Frukost samtliga dagar.
Lunch ingår fem av dagarna
Välkomstdrink ingår.
Boende med del i dubbelrum.

Möjlighet finns att förlänga resan. Kontakta Sydamerikaexperten för att diskutera eventuella tilläggsarrangemang.

Observera att pris och färdplan kan komma att ändras på grund av omständigheter som går utanför Sydamerikaexpertens kontroll. Detta kan vara till exempel flygtider, valutakurser, väderförhållanden, myndighetsdirektiv, strejker mm.