Galapagos & Ecuador

Resdatum:
13 november - 24 november 2018
29 januari - 9 februari 2019

Följ med på en resa till fantastiska Galapagos och möt vilda fåglar och djur på riktigt nära håll. 

Vi inleder med tre nätter på fastlandet där vi upplever det vackra Anderna med traditionella indianer, myllrande marknader och snöklädda vulkaner. Därefter flyger vi ut till Galapagos där vi besöker fem öar och bor på fyra olika öar: San Cristobal, Floreana, Isabela och huvudön Santa Cruz. Under de intressanta utflykterna på Galapagos upplever vi naturen när den är som bäst. Vi ser sköldpaddor, fåglar och det bästa av allt är kanske den fantastiska snorklingen som erbjuds dagligen i det artrika vattnet. För Er som föredrar kryssning så rekommenderar vi att Ni bokar en skräddarsydd kryssning genom Sydamerikaexperten.

Resfakta:
Dag 1 Sverige - Quito
Avresa från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn på morgonen. Ankomst till Quito på eftermiddagen lokal tid. Vi bor tre nätter på Hotel Quito.

Dag 2 Quito
Vi börjar dagen med en stadsrundtur i Quito. Gamla delen av staden är mycket väl bevarad från kolonialtiden och är med på UNESCO:s lista över kulturarv. Vi besöker monumentet för ekvatorn som ligger strax utanför Quito. Eftermiddagen på egen hand
Utflykten inleds med att besöka centrala Quito och stadens äldsta gata La Ronda, som en gång i tiden var hem för poeter och musiker. På marknaden ser vi de typiska kryddorna som används i Ecuadors matlagning, handarbeten av metall och fina träarbeten som används i traditionella kyrkor och möbeldekorationer.
Därefter fortsätter vi till Independence Square, som är omgivet av historiska byggnader som den gamla katedralen från sextonhundratalet, presidentpalatset, kyrkorna Sagrario och La Compañia de Jesus som är Sydamerikas vackraste kyrka byggd i barockstil. Dessutom San Francisco kyrkan med munkklostret som byggdes endast några månader efter spanjorernas ankomst.
Vi fortsätter upp till den vackra utsiktsplatsen Panecillo med fantastisk utsikt över både staden och den vackra omgivningen med Andernas berg och vulkaner. På toppen av kullen finns den vackra statyn av Quitos heliga och bevingade jungfru. Utflykten avslutas med att vi besöker monumentet för ekvatorn som ligger strax utanför staden och som visar exakt var ekvatorn går.

Dag 3 Quito - Otavalo
Idag fortsätter vi resan i Anderna med vackra vyer, vitklädda vulkantoppar och intressanta stopp och gör en utflykt till marknadsstaden Otavalo i Imbaburaprovinsen. Utflykten går via Guayllabamba dalen där möjligheten finns att pröva exotisdka frukter och Cayambe där vi åker över ekvatorn. Vid klart väder går det här att se den snötäckta bergstoppen på 5790 m.ö.h. Innan vi kommer fram till Otavalo så ser vi Ecuadors största sjö San Pablosjön. På indianmarknaden i Otavalo finns en stark tradition av hantverksarbete, främst i läder och tyg. Utbudet av vävda ponchos, väggbonader och halsdukar är enormt. På marknadsdagarna i Otavalo kommer folk från hela bygden hit för att sälja och köpa. De indianska traditionerna och tygens fantastiska färgrikedomen är imponerande. Den som känner sig manad kan här passa på att prova inkaindianernas traditionella läckerhet cuy som är grillat marsvin. Innan vi återvänder till Quito så besöker vi byn Cotacachi känd för sina läderprodukter.  Lunch ingår.

Dag 4 San Cristobal
Transfer till flygplatsen i Quito och inrikesflyg till Galapagosöarna. Idag börjar vår åtta dagar/sju nätters vistelse på Galapagosöarna i Charles Darwins fotspår.  Flygresan till ön San Cristobal på Galapagos tar cirka tre och en halv timme. Vi landar i den lilla staden Puerto Baquerizo.
Efter att ha anlänt till San Cristóbal inleds vistelsen med ett besök på informationscentret där vi kommer att lära oss mer Galapagos ursprung, dess fauna och flora samt historien om dess första invånare.  Därefter vandrar vi i ca 2 timmar till Frigate Hill där vi kommer njuta av den endemiska vegetationen och en vacker utsikt över ön och omgivningen. Huvudattraktionen här är fregattåglarna. Det är en unik plats där två olika sorters fregattfåglar som bygger bo i samma koloni. När vi går ned från berget finns möjlighet att besöka sjölejonkolonin vid stranden Playa Carola eller gå till Cabo de Hornos för att snorkla. Vi bor två nätter på Hotel Blue Marlin på San Cristobal. Middag ingår.

Dag 5 Española
Galapagos gyllene triangel är en skärgård som omfattar tre öar som är: Fernandina, Genovesa och Española Island. Denna skärgård ligger längst österut på Galapagosöarna och anses tillsammans med San Cristobal Island en av de äldsta med cirka fyra miljoner år. Klimatet är väldigt torrt, med bara några tum av regn per år som på det mesta av skärgården. På grund av dess isolering håller Española Island en hög andel av endemiska arter.  Dess längd är också ca 60km2 och dess högsta topp är ca 206 meter över havet. Det finns två intressanta stopp på denna ö: Punta Suarez och Gardener Bay. Båtresan till Española tar cirka två timmar från San Cristobal. På Punta Suarez finns möjlighet att se flera intressanta arter som albatrossar, blåfootiga och nazacobobies, Galápagos hökar, Darwinfinkar, svalltjaktgåsar, ormar, shorebirds, Galapagosduvor, marinleguaner, lavakorr och sjölejon.  På Española Island finns en vulkanisk egenskap som kallas blåshålet, en geyser liknande bildning gjord av en tunnel genom vilken vattnet sprutar upp till en höjd av 20 meter eller mer. Utsikten längs klipporna är också hisnande. Vi fortsätter 30 minuter med båt från Suarez Point till ett utmärkt ställe för dykning och snorkling med lugnt och öppet blått vatten. Här kan vi snorkla ansikte mot ansikte med sjölejon, rockor, hajar, havssköldpaddor och nyfikna marina leguaner. Här finns det över 60 olika arter av fiskar med olika koraller, svampar och havsborrar.  Lunch ingår.

Dag 6 Santa Cruz höglandet  och de stora landsköldpaddorna
Transport med snabb båt till Baltra och vidare till Santa Cruz. Vi fortsätter med buss genom ön till höglandet med stort utbud av vilda djur i skogarna och intressant geologi. Santa Cruz har underbara fågelskådningsmöjligheter med nästan alla landfåglar t.ex.Vermilion Flycatcher och Darwins finkor. Vi äter lunch på en trevlig ranch och fortsätter med att leta efter de stora landsköldpaddorna innan vi åker till den lilla trevliga staden Puerto Ayora där vi har lite ledig tid. Passa gärna på att besöka Tortuga Bay som har en av de finaste stränderna med finkornig vit sand och fortsätt vidare till en skyddad strand med havsödlor, pelikaner och många andra sorters fåglar samt den typiska röda mangroven. Vi bor en natt på Hotel Silberstein på Santa Cruz.  Lunch ingår.

 

Dag 7 Floreana och snorkling på la Loberia
Efter frukost åker vi snabbåt till Floreana Island. Denna tur tar cirka två timmar och trettio minuter
Floreana har den mest intressanta mänskliga historien av alla Galapagosöarna. Dels var Floreana ön för det första "postkontoret", som grundades 1793 av valfångare och dels var Floreana den första ön som koloniserades redan år 1832. Ön användes som en straffkoloni men det varade inte länge på grund av bristen på sötvatten. En fisk konservanläggning etablerades där av norska invandrare år 1924 men även den varade bara ett par år. Några år senare kom Friedrich Ritter, en tysk läkare, med sin kvinnliga följeslagare Dore Strauch, som led av multipel skleros. Doctor Ritter tog bort alla tänderna och använde proteser av rostfritt stål för att undvika tandkomplikationer. Tillsammans gjorde de en mycket framgångsrik trädgård. En gravid kvinna, Margret Wittmer anlände 1932, med sin man Heinz och hennes sonson Harry. De byggde ett hus och etablerade också en jordbrukslivsstil innan de födde sin son Rolf - den första som föddes på Galapagos.  Floreana är även ön som är känd för flera mystiska försvinnanden på 1930-talet bl.a. österrikisk baroness. 

Vid ankomst till Floreana så inleder vi med att se de sjölejonen och de röda havsödlorna som lever naturligt i hamnen och endast finns på Floreana. Därefter äter vi lunch på vår lodge och besöker sedan La Loberia där sjölejonen föder upp sina ungar. Vi simmar och snorklar i det turkosa vattnet bland sjölejon, havssköldpaddor och en mängd färgglada korallfiskar. På kvällen njuter vi av en typisk färgglad solnedgång på Galapagos och kopplar av på lodgen. Vi bor en natt på Lava Lodge på Floreana.  Lunch och middag ingår.

Dag 8 Höglandet Floreana  - Piraternas grotta - Uppfödningscenter för jättesköldpaddor - vidare till Isabela 
Vi börjar dagen med att besöka Floreanas högland med Wittmers gravstenar och fortsätter med en kort båtresa till "Cerro Alieri". Den här platsen är intressant för dem som gillar vegetationen på Galapagosöarna och fågelskådning. I detta område finns över 48 olika fågelarter varav 56% är infödda och 33% endemiska. Dessutom är platsen för ett större bevarandeprogram för en kritiskt hotad växt: Linum cratericola, som man trodde var utrotad tills dess att det motbevisades av forskare och parkvaktar 1997. Vi fortsätter vidare till Asilo de la Paz med som främst en historisk plats där besökare kan se en piratgrotta och färskvatten källa för befolkningen.  Också på detta ställe så valde familjen Wittmer att bo i grottorna medan de konstruerade sitt första hus av läder och sten. I dessa grottor föddes "Rolf Wittmer" och blev den första babyen som någonsin föddes på Floreana. Han bodde i grottorna med sin familj under sitt första år av livet. Längs den här vägen kommer vi också att kunna se flera jättesköldpaddsarter från Floreana som ansågs utdöda men som nyligen har introducerats igen. Vi åker tillbaka till vår lodge för lunch innan vi fortsätter med snabbåten till nästa ö som är Isabela som är den största ön och en av de nyaste öarna. Denna tur tar ca. två och en halvtimme. Vid ankomsten till Isabela finns möjlighet att koppla av på de oförstörda stränderna. Vi bor två nätter på Cally Lodge på Isabel.  Lunch ingår.

Dag 9: Sierra Negra och Chico vulkaner
Efter frukosten åker vi bil till bergen och fortsätter med att vandra upp till vulkanens krater. Vandringen tar cirka två timmar.
Där kommer vi att ha en underbar utsikt över kratern och med lite tur kommer vi även att kunna se Galapagos sparvhök och lära känna geologin om Sierra Negra vulkanen och äta medhavd box lunch.  Sedan fortsätter vi med och besöka "El Chico" vulkanen innan vi återvänder till hotellet. Eftermiddagen kan spenderas lugnt för att njuta av underbar korallsand och turkosvatten på Isabelas stränder.  Boxlunch ingår.

Utbytesutflykt istället för besök på Sierra Negra: För de som är intresserade finns det möjlighet att åka till "Los Tuneles". Det är en utflykt med snabbåt och med 45 minuters resa. Tunneln bildades för flera år sedan när floder av flytande magma sprang över ön som nådde kuststaden. Det kalla vattnet frös sitt ytliga skikt som isolerar inredningen medan flytande magma hölls flödande i havet.  När utbrottet avslutades bildades en ihålig struktur och dess vägg bröt senare så att vattnet kunde sippra inuti och skapa en tunnel.
Vår guide kommer att snorkla med oss bland hundratals tunnlar och vi kan få se hajar, hummer, pingviner, sjölejon, boobies, havssköldpaddor m.m. Ett mellanmål serveras ombord på vår båt. Om vi har tur så kommer vi även få se jättemanta (djävulsrocka) äta ute på det öppna havet.  Under eftermiddagen återvänder vi till Isabela för övernattning i hotellet. Kostnaden för denna extra båtutflykt är 1700 kr per person.

Dag 10: Isabela med sköldpaddscentrum och Flamingosjön och vidare till Santa Cruz
Efter frukost vandrar vi cirka två km till Flamingosjön som är en konstgjord sjö där vi ser de vackra flamingofåglarna äta. Därefter besöker vi ön Isabels intressanta sköldpaddsavelscentrum där vi får lära oss om reproduktion och avel av sköldpaddor.  Tillbaka till byn Puerto Villamil och snabbåt till huvudön Santa Cruz. På eftermiddagen lite fritid i Puerto Ayora och övernattning på hotellet. Vi bor en natt på Hotel Silberstein på Santa Cruz. Middag ingår.

Dag 11: Charles Darwins forskningsstation - Transport till flygplatsen och hemresan börjar
Efter frukosten besöker vi Charles Darwins forskningsstation med möjlighet att se sköldpaddor av olika arter, former och storlekar. Man får här gå fritt bland sköldpaddorna.  Här bodde den legendariska sköldpaddan "Ensamme George" som var den sista sköldpaddan av sin art. Efter hans död 2012 sändes han till New York till American Museum of Natural History för att starta en balsamprocess för hans bevarande. Nu är ensamme George tillbaka på Charles Darwins forskningsstation, som en "symbol för arternas bevarande. Därefter åker vi bil över ön till flygplatsen på Baltra för flyget tillbaka till Guyaquil på fastlandet i Ecuador och därifrån vidare med KLM hem..

 

Dag 13 Sverige
Byte i Amsterdam och ankomst till Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn.

Pris: 49.800 kr
Enkelrumstillägg: 6900 kr

 

I priset ingår:
Flyg t/r med KLM från Göteborg/Stockholm/Köpenhamn till Quito.
Inrikes flyg Quito - Galapagosöarna - Guayaquil.
Frukost ingår alltid. Lunch och middag ingår enligt program ovan. Totalt sex luncher  och tre middagar ingår. 
Utflykter enligt progam ovan ingår.
Svensk färdledning i Ecuador.

I priset ingår inte:
Lokal turistskatt f.n. 100 USD på Galapagos.
Transitkort till Galapagos f.n 20 USD.
Medtag egen snorkelutrustning.
Eventuell dricks tillkommer.
Observera att pris och färdplan kan komma att ändras på grund av omständigheter som går utanför Sydamerikaexpertens kontroll. Detta kan vara till exempel flygtider, valutakurser, väderförhållanden, myndighetsdirektiv,  strejker mm.

Resan kan förlängas. Kontakta Sydamerikaexperten för offert.

 

sydamerika00360

sydamerika00364

 sydamerika00315 res

sydamerika00363