Patagonien med Valsafari

Patagonien

Datum:
13-27 oktober 2018

Fantastiska Patagonien är en storslagen naturupplevelse långt utöver det vanliga. Här finns det största glaciärområdet utanför polerna tillsammans med vackra bergsformationer, blågröna laguner och ett fantastiskt djurliv. Lägg därtill sjöelefanter, pingviner och valar i Valdes och vår resa blir helt oförglömlig.

Dag 1 -  Flyg med Air France via Paris direkt till Buenos Aires.

Dag 2 - På förmiddagen landar vi i Buenos Aires och blir då körda till vårt hotell. Vi checkar in och har sedan lite tid på egen hand. På eftermiddagen åker vi på en stadsrundtur i vackra Buenos Aires. Vi besöker bland annat Evita Perons grav på Recoletas kyrkogård, tangodistriktet San Telmo, La Boca med sina färgglada hus och det rosa presidentpalatset. Vi bor på Hotel Bristol.

Dag 3 - Vi har förmiddagen på egen hand för att uppleva mer av Buenos Aires. På eftermiddagen börjar vi på vårt äverntyr i underbara Patagonien och flyger då söderut till Trelew. Därifrån åker vi vidare de 67 km till Puerto Madryn och Valdeshalvön.  Vi bor tre nätter på Hotel Solar de Costa i Puerto Madryn.

Dag 4 - Hela dagen tillbringas på Valdeshalvön med sitt rikliga marina djurliv. Valdeshalvön erbjuder två vikar med skyddat vatten dit bl.a. valar söker sig under parningstiden från maj till december. Vi gör en valsafari med båt med start i Puerto Piramides för att försöka se Sydkapare och kanske även Späckhuggare. I Puerto Piramides finns en stor koloni av sälar. Under rundturen på Valdeshalvön kommer vi även att få se sjöelefanter i Punta Delgada, sälar och stora mängder havsfåglar. Vid den smala udden som separerar havet från lagunen finns åtskilliga sälar, sjölejon och Magellanpingviner. Vid Punta Norte - den norra platsen - finns världens mest betydelsefulla kontinentala parningsplats för sjöelefanter. Även på land finns en många djur att se, bland annat lamadjuret guanacon och strutsfågeln ñandun. Lunch ingår.

Dag 5 - På förmiddagen åker vi till Punta Tombo som ligger tolv mil söder om Trelew. Här finns världens största koloni av Magellan pingviner. Cirka 250 000 pingviner samlas här från september till slutet av januari och man kommer riktigt nära dem. Vi passar även på att besöka den gamla walesiska byn Gaiman där vi dricker te och äter scones. 

Dag 6 - Idag flyger vi ändå längre söderut, till Eldslandet och nu är vi i världens sydligaste stad Ushuaia. De snöklädda bergen i bakgrunden ger en vacker inramning till staden som ligger med havet vid sina fötter. På eftermiddagen gör vi en halvdagskryssning med katamaran i Beaglekanalen för att se Fågelön, Sälön samt den berömda fyren Eclaireurs från 1919. Givetvis kommer vi få se både sjölejon- och pingvinkolonier under utflykten. Vi bor två nätter på Altos de Ushuaia.

Dag 7 - Dagens utflykt går till Ushuaias vackra nationalpark La Pataia. Där börjar eller slutar Anderna beroende på hur man ser det samt den nationella vägen Ruta 3. Eftermiddagen spenderas därefter på egen hand i Ushuaia.

Dag 8 - Idag lämnar vi Ushuaia och flyger till El Calafate som ligger vid Argentinosjöns södra delar. Här kommer vi uppleva en av resans höjdpunkter då vi besöker en av alla hundratals glaciärer som finns i området. Vi bor två nätter på Rincon del Calafate. 

Dag 9 - Dagen spenderas vid den enorma glaciären Perito Moreno som ligger i Argentinas äldsta nationalpark. Perito Moreno anses vara den mest intressanta utflykten i Argentinas Patagonien. Glaciären är cirka 60 meter hög och cirka 4 km bred i framkant. Totalt är den 257 kvadratkilometer stor. Glaciärens ismassa är hela tiden i rörelse. Det är en oförglömlig upplevelse då tystnaden bryts av mullret som uppstår då glaciären kalvar. Från både den övre och nedre vandringsleden så har man en enastående utsikt över glaciären och man kommer så nära att det nästan känns som man kan ta på den.

Dag 10 - Vi lämnar Argentina för att under några dagar få uppleva Patagonien på den Chilenska sidan. Vi åker buss från Calafate till staden Puerto Natales i Chile där vi kommer att bo i  tre nätter på Saltos del Paine.

Dag 11 - Idag får vi vara med om en annan av resans höjdpunkter då vi åker på en heldagstur till nationalparken Torres del Paine. Det är enligt många Sydamerikas vackraste nationalpark med gröna fält, glaciärer, vattenfall, gröna laguner och snöklädda toppar. Ofta ses kondorer sväva på himlen och guanacos och ñandus betar på slätterna. Vackrare än så här är det inte på många andra ställen! Lunch ingår.

Dag 12 - Efter allt vi varit med om har vi idag en ledig dag för egna aktiviteter vid Puerto Natales och dess omgivningar. Det finns många extrautflykter att välja på som till exempel båtturer, vandringar, ridning eller flugfiske samt utflykt till Punta Arenas.

Dag 13 - Vi reser idag tillbaka till El Calafate och lämnar på eftermiddagen Patagonien för att flyga tillbaka till Buenos Aires. Vi bor på Hotel Bristol. 

Dag 14 - Förmiddagen har vi på egen hand innan det sent på eftermiddagen är dags att påbörja hemresan till Europa.

Dag 15 - Ankomst till Sverige sent på eftermiddagen.

Pris: 49 900 kr
Enkelrumstillägg: 8 100 kr

I priset ingår:
Flyg t/r till Sydamerika med Air France från Göteborg/Stockholm/Köpenhamn.
Inrikesflyg fyra sträckor i Argentina.
Samtliga flygskatter.
Svensk färdledning i Sydamerika.
Utflykter och transporter enligt program ovan.
Frukost samtliga dagar.
Lunch under utflykterna till Valdeshalvön och till Torres del Paine.
Boende på trestjärniga hotell med del i dubbelrum.

Möjlighet finns att förlänga resan.

Observera att pris och färdplan kan komma att ändras på grund av omständigheter som går utanför Sydamerikaexpertens kontroll. Detta kan vara till exempel flygtider, valutakurser, väderförhållanden, myndighetsdirektiv, strejker mm.

 sydamerika00014