Angel Falls & Canaima

Canaima Nationalpark är lika stor som Schweiz och är beläget i höglandet med höjder på 400-2 700 meter. Här är ett fantastiskt landskap med savanner och regnskogar, floder och vattenfall samt de karakteristiska och mycket säregna topparna på bergen. De kallas av Pemónindianerna för tepuys. Topparna är platta, nästan som ett bord, med vertikala väggar som uppstått genom miljoner års erosion. Stenen är sandsten som på många ställen är nästan rosa och mängder av vattenfall forsar ner för de vertikala väggarna. På en av dessa märkliga toppar, Auyantepui finns berömda Angel Falls som är världens högsta vattenfall. Namnet härstammar från en amerikansk pilot och guldgrävare, Simon Angel, som upptäckte fallen av misstag 1937. Indianerna som bott i området i tusentals år kallade fallen för Kerepakupaimerú som betyder fallen från den djupaste platsen.
Det 979 meter höga fallet ligger väl dolt inne i Djävulens kanjon och kan ses antingen på en heldagsutflykt till nationalparken eller ännu hellre med övernattning i närheten av fallet. Även själva båtfärden och djungelpromenaden i vacker djungelmiljö är en upplevelse och man kan också flyga över fallen. Klimatet är tropisk men höjden över havet påverkar temperaturen. Kraftiga regnskurar är vanliga.
Även från Isla Margarita går det att boka heldagsutflykter till Angel Falls med flygresa i mindre plan tvärs över hela Venezuela.

I Canaima nationalpark finns flera olika ekosystem, stora höjdskillnader och olika vegetation. Eftersom här är så skiftande natur finns det också ett stort antal djur-, fågel- och växtarter. Här finns tapirer, myrslokar, jaguarer, rävar och apor. Det finns grodor, ormar, kameleonter och ödlor. Artrikedomen är stor vad gäller fåglar och de är ofta mycket färgglada. Här finns bland annat flera arter av papegojor samt tukaner och klipptuppar.
Vad gäller växter finns här allt från orkidéer till palmer. Uppe på tepuys hittar man många speciella växter som är endemiska för området. Här finns till exempel flera växter som lever av insekter.

Solen är stark året om men temperaturen kan variera kraftigt, speciellt på olika höjder. Det finns vissa tepuytoppar där man noterat att temperaturen har varit under 0 grader. Oftast varierar den dock mellan 10-20 grader.
Generellt kan man säga att den torra perioden infaller mellan januari till mars och den regniga säsongen mellan april till december. För den som skall besöka Angel Falls är regnsäsongen bäst eftersom det då är mycket vatten i fallet.
Eftersom det är en nationalpark råder en del regler. Man skall till exempel hålla sig till de leder som finns och inte plocka blommor eller störa djurlivet.