Venezuela

sydamerika00042

Venezuela är dubbelt så stort som Sverige. Landet upptäcktes av Christopher Columbus 1498 och han kallade det för paradiset på jorden. Han seglade in i sjön Maracaibo och fick syn på indianbefolkningens hus som var byggda på pålar. Det var då landet fick sitt namn Venezuela. Det kommer av "Lilla Venedig" -Venezia.
Landet erbjuder en komplett och mångfaldig semester för den som önskar med inte bara de vackra stränderna i Karibien och Caracas med omgivning utan också innehållsrika och lärorika resor i Venezuelas inland och djungler.
Venezuela har en lång kust med vackra paradisliknande stränder. Kombinera gärna med världens högsta vattenfall Angel Falls beläget i vackra Canaima nationalpark.
I landet finns öar och stränder, berg och vulkaner, slätter och floder samt djungler och vattenfall. I alla dessa olika biotoper sjuder det av liv och för den natur- och djurintresserade är Venezuela ett populärt resmål. Landet har över 40 nationalparker med mycket skiftande natur. Här finns kust, regnskog, bergsområden, våtmarker och vida savanner. Framför allt fågellivet är mycket rikt.

Av alla länder som har kust mot Karibiska Havet är Venezuela det med längst kust. Hela norra delen av landet har kust mot Karibiska Havet eller Atlanten som tar vid i öst. Det finns mängder av badorter längs med kusten. Till Venezuela hör över 300 öar som ligger längs med den norra kusten. De främsta är förstås Isla Margarita och Los Roques. Här finns också flera andra öar som förr var tillhåll för pirater men som idag erbjuder vita stränder, vackra landskap och ett flertal marina djur- och fågelarter.

På fastlandet sträcker sig kusten över 200 mil. I väst vid halvöarna La Guajira och Paraguaná är landskapet mycket torrt. Det upphävs dock av Maracaibosjön och olika mangroveträsk som finns vid kusten. I öst finns många sand- och klippstränder. Vid halvön Paria sträcker sig skogen ända ner till havet och längre österut har Orinoccofloden sitt delta. Detta gör att man kan kombinera en sol och badsemester med naturupplevelser.
Längs med hela kusten finns många lämningar från conquistadorernas och kolonialiseringens tid. Befolkningen består oftast av mestiser och mulatter, en blandning av dessa conquistadorer och svarta slavar.
Djurlivet längs kusten består främst av ett stort antal marina fåglar. Här finns också ett flertal arter av havssköldpadda som lägger sina ägg på stränderna.
Norr om Los Llanos börjar en bergskedja som löper längs med kusten. Den sträcker sig från Morrocoy till halvön Paria.

Mérida
Anderna sträcker sig hela vägen till Venezuela. Det är ett otroligt vackert landskap man får uppleva här och det passar bra för vandring eller bergsklättring. Här finns mycket höga toppar med Bolivar Peak som den högsta med sina 5 007 meter över havet. Här finns också vackra dalar med mysiga små städer där tiden ibland verkar ha stått stilla. Här plöjer man fortfarande sina fält med hjälp av oxar. Kanske inte så mycket på grund av att moderna maskiner inte kommit hit utan mer för att en traktor inte kan ta sig fram i den branta terrängen.
På senare år har man ansträngt sig för att etablera en livskraftig stam av kondorer och uppfödning av den majestätiska fågeln sker här. Den var tidigare i det närmsta utrotad.
Området Mérida har ett flertal olika ekosystem. Här finns páramos den stora karga slätt som man finner på höga höjder i Anderna, molnregnskogar och glaciärer. Skillnaden är total!
Dessa olika ekosystem gör naturligtvis att man här finner många olika typer av flora och fauna. I till exempel molnregnskogen finns allt från orkidéer och olika mossor till fantastiska fåglar som andisk klipptupp och tofsquetzal och också andisk björn, den enda björnen i Sydamerika.
Längre upp i bergen blir växterna mindre och det krävs mer av dem för att överleva. Här bränner solen dem på dagarna medan de på natten täcks av frost. Trots klimatet finns här en hel del blommor och dessa blommar framförallt mellan oktober och november. Här finns också några arter av kolibri samt den för Anderna så typiska kondoren.
Staden Mérida är en storstad som växer fort. Här finns koloniala byggnader att se och staden har fler parker än någon annan stad i Venezuela. Här finns också en trevlig marknad där man kan beskåda befolkningens vardagsliv. Det som Mérida är mest känt för är dock att där finns världens längsta och högsta linbana, el teleférico som den kallas. Man kan med den åka från staden som ligger på 1 600 meters höjd till Espejo Peak som ligger på 4 765 meters höjd. Det finns flera stationer på vägen där man kan gå av och göra kortare vandringar. Den mest populära utflykten är en 4-timmars ritt på åsna som går från stationen Loma Redonda till staden Los Nevados. Detta är en ritt i ett fantastiskt landskap där man till slut når ett av de vackraste ställena i hjärtat av Venezuelas del av Anderna.
Det finns flera mysiga små byar att besöka utanför Mérida. Det går också att få se tillverkning av socker på hederligt gammalt vis. Här utvinns saft ur sockerrör på samma sätt som det gjorts i alla tider.
Tänk på att man här är på mycket hög höjd och det finns risk för att drabbas av höjdsjuka. Ta det lugnt den första dagen.

Los Roques
I Karibiska Havet ligger arkipelagen Los Roques. Den består av drygt 40 öar som ligger på ett 24 kilometer långt korallrev som redan 1972 blev klassad som nationalpark. Vattnet skiftar i blått, grönt och turkost och kontrasterar vackert mot den vita sanden. Öarna är karga och här finns inte mer än ett 30-tal växtarter. Inte många arter klarar av det extrema klimat som råder här men här växer bland annat kaktus och mangrove. Här finns inte heller så många landlevande djur bland annat på grund av svårigheten att hitta mat. Det finns leguaner och andra ödlor samt havssköldpaddor som kommer hit för att lägga ägg på stränderna. Marinfaunan är dock extremt rik både över och under ytan. Här finns gott om havsfåglar som till exempel fregattfåglar, sulor, pelikaner och hägrar. Under ytan finns korallrev och områden med sjögräs som har ett sjudande liv. Mängder av tropiska fiskar samt havssköldpaddor inbjuder till fantastisk dykning och snorkling.
Medeltemperaturen ligger på cirka 29 grader med de högsta temperaturerna i juli och de lägsta i januari. Dagarna är varma och soliga och nätterna svala. Vindarna blåser alltid från norr till söder vilket gör att det nästan aldrig regnar med undantag för en period mellan september och januari.
Los Roques ligger cirka 18 mil norr om Caracas. Det smidigaste sättet att ta sig dit är med flyg. Även om det går att besöka öarna som en endagsutflykt kan det vara värt att övernatta på någon av de lodger som finns.
Detta resmål passar perfekt för smekmånadsparet eller för den som bara vill slappna av långt från civilisationen. Det finns möjlighet att tillbringa en dag alldeles på egen hand på någon av öarna.

Isla Margarita
Ön Isla Margarita är känd för alla sina vackra stränder. Här finns mängder av stränder att välja på och det finns en för varje smak, lugna för den som vill sola och bada och vågigare för den som vill surfa. Det finns också en hel del dyk- och snorklingsmöjligheter runt ön samt en hel del vattensporter att välja bland. På den södra och östra sidan är vattnet varmt och behagligt. På den norra sidan kan det vara kyligare och inte fullt så badvänligt.
Egentligen består Margarita av två öar som hålls ihop av en sandbank. Inte förrän 1963 byggdes en bro mellan Margarita och Macanao som den andra ön heter. Detta har gjort att Macanao är mer orörd. En utflykt hit rekommenderas verkligen. Här är fantastisk natur med många fågelarter och här finns många vackra i det närmaste orörda stränder.
Den största staden på ön heter Porlamar och det är till den man kommer med flyg. Staden är en frihamn och har blivit ett center för både turism och affärer. Här finns ett stort shoppingutbud av tullfria varor. Här finns också en hel del nöje och kultur med restauranger, nattklubbar, pianobarer och museum.
Även om det kanske inte är aktuellt att stanna någon längre tid på den norra delen av ön kan det vara trevligt att ta en tur dit för en dag eller två. Juangriego är den viktigaste staden på norrsidan och där är det en trevlig atmosfär. Här kan man njuta av underbara solnedgångar på någon av alla restauranger som ligger på stränderna. Självklart erbjuder de fantastiska rätter med fisk och skaldjur.
Isla Margarita har dock så mycket mer att erbjuda än sina stränder. Ön är stor och åker man längre in får man uppleva både dalar och kullar, torra skogar och regnskogar. Från strändernas palmer via de bördiga dalarna når man den frodiga regnskogen. Här finns alltså en hel del att göra även för den som vill ha en aktiv semester.
På Margarita finns också många vackra kolonialbyggnader samt en del fort och försvarsanläggningar från den koloniala tiden.
Flygfärden från Caracas till Isla Margarita tar 45 minuter liksom transfern från Porlamar till populära Playa el Agua.

Caracas
Caracas är en kosmopolitisk stad som grundades 1567 och har 4 miljoner invånare. Staden ligger på 920 meters höjd och avskärmas från karibiska kusten av berget El Àvila. Just bergen gör att staden har ett ganska behagligt klimat trots närheten till Karibiska Havet.
Här finns för de historiskt intresserade byggnader och museum från stadens 400-åriga koloniala historia. Den viktigaste religiösa byggnaden i staden är katedralen som byggdes 1771 och är i det närmsta orörd. För att vara en katedral är den mycket sparsamt dekorerad. Detta beror på den dåliga ekonomin som rådde vid byggnationen samt rädslan för jordbävningar. Nämnas bör också Casa Amarilla, det gula huset. Det sticker ut lite extra på grund av sin färg och elegans.
I stadsdelen Libertador finns en stor del av de kolonialbyggnader som forfarande är kvar. I Chacao hittar man de flesta hotell, banker och oficiella byggnader. Området runt Plaza Bolivar ligger i de urpsrungliga delarna av staden. Det är detta som lokalbefolkningen menar när de pratar om centrum.
Caracas är en mycket grön stad. Här finns många parker och man ser hela tiden bergen runt omkring. För den som inte nöjer sig med en park när man vill komma bort från staden en stund finns El Ávila Nationalpark. Här finns flera olika vandringsleder både för nybörjaren och för den som vill ha mer avancerad vandring. Det finns två vägar i nationalparken. Den ena går till kuststaden La Guaira och kallas för den spanska vägen, Camino de los Españoles. Längs med vägen finns flera restaurerade slott och fort som fungerade som skydd från bland annat pirater. Den andra går till kusten via staden Galipán som är berömd för sina blommor och sin frukt.
Som i alla stora städer finns det vissa saker man inte bör göra i Caracas. Man skall inte ha en massa smycken på sig när man går ut och det kan vara bra att kolla upp med hotellet eller guiden vad de tycker om vissa stadsdelar man kanske vill besöka.
Många museum, utställningar och parker har stängt på måndagar. Det kan vara bra att kolla upp öppettider i förväg.
Vill man besöka El Àvila National Park är det bästa sättet att ta spårvagnen från stationen Maripérez. Efter en färd på endast 12 minuter har man en fantastisk utsikt över hela dalen som Caracas ligger i.

Amazonas
Det enorma Amazonasområdet når också in i Venezuela. Det ligger på gränsen mot Guyana och Brasilien och består även här av frodig regnskog samt av det stora Orinoccodeltat. Området är mycket glest befolkat och består i stort sett bara av olika indianstammar. Här lever bland annat Yanamanistammen. De lever mycket avskilt från omvärlden och har sitt eget språk.
Orinoccofloden har sitt ursprung i öster nära gränsen till Brasilien. Därefter rinner den åt väster och fungerar som gräns mot Colombia. Floden tar av mot öster igen och mynnar sedan ut i Atlanten i ett enormt deltaområde. Deltat utgörs av en stor mängd vattendrag som tillsammans bildar ett ofantligt antal öar av varierande storlek. Här finns också mangroveträsk. Här finns över 300 större vattendrag som utgör det enda sätt att ta sig fram här. Vattenvägarna flyttar sig och byter riktning i takt med att årstiderna skiftar.
En av landets största indianstammar, warao, som består av cirka 24 000 individer lever i området. De lever i mångt och mycket efter sina gamla traditioner ett liv i samklang med naturen. Det är möjligt att göra kanotfärder till någon av deras byar. Här kan man se hur de lever samt kanske köpa deras vackra snidade träfigurer.
Den som åker hit för att se djungeldjur lär bli besviken. Även fast här finns tapir, jaguar, apor och många andra djur är det svårt att få syn på dem. Här finns gott om ställen att gömma sig på och det är inte för djuren man åker hit utan för det underbara landskapet. Fågelskådaren kan dock få sitt lystmäte stillat då här finns gott om fågelarter som är relativt lätta att upptäcka. Det händer också att man på floderna får syn på både sötvattensdelfin och utter.
Här finns också mycket intressant att se för den som är intresserad av indiankulturer. Det finns flera möjligheter att besöka någon av stammarna, att få ta del av deras historia och kultur och få se hur deras vardagsliv ter sig. Man kan också få lära sig om olika medicinalväxter.

Los Llanos
På nästan en tredjedel av landets yta sträcker det enorma Los Llanos ut sig. Det kan jämföras med de stora slätterna i USA eller Pampas i Argentina men här finns också våtmarker och frodig grönska. Här är stora obebodda ytor. Det finns dock en hel del gårdar så kallade hatos där man har stora hjordar med nötkreatur. Dessa vallas runt på slätterna av llaneros som cowboysen kallas i Venezuela.
Här är två årstider, en regnperiod som varar mellan maj till november och en torrperiod som varar mellan december till april. Det är varmt året runt speciellt under regnperioden då det också är mycket fuktigt. Den torra perioden är idealisk för den som vill se djurlivet här. Solen torkar upp alla de enorma vattensamlingar som blivit under regnperioden. Vid de som är kvar samlas enorma mängder djur. I Los Llanos kan man med en portion tur få se jaguar och puma. Här finns också bland annat världens största gnagare kapybara (vattensvin), antiloper, rävar, myrslokar, kajmaner, anakondor och floddelfiner. Men det är det enorma antalet fågelarter som mest lockar ressenärer hit. Här finns gott om olika arter av ibis och hägrar, skarvar, ormhalsfåglar, änder, gäss och storkar. Här finns till exempel den stora storken jabiru som blir nästan en och halv meter hög. Det finns också mängder av rovfåglar som till exempel hökar, falkar och också ugglor och gamar. Det är för djuren och naturen som man åker till Los Llanos. Utflykter görs till fots, i bil, kanot eller på hästryggen.

Fakta om Venezuela

Folkmängd: 27,2 miljoner invånare.

Huvudstad: Caracas.

Språk: Spanska. Det finns också ett 20-tal olika indianspråk.

Klimat: Större delen av året råder ett tropiskt klimat. April-december är det regnperiod. Det är stora höjdskillnader i landet och på höga höjder är det svalare samt skillnad mellan dag och natt. I Amazonasområdet är det varmt och fuktigt.

Religion: Katolicism men protestantismen ökar. I nordvästra delen av landet utövas Maria Lionzakulten, en blandning av indianreligion, voodoo och kristendom.

Tid: 5,5 timmar efter Sverige vintertid, 6,5 timmar sommartid.

El: 110 volt, adapter behövs.

Mobiltelefon: Endast telefon med så kallat trippelband fungerar.

Valuta: Venezuleansk Bolivar. Medtag dollar att växla med eller gör kontantuttag med Visakort.

Kreditkort: Allmänt accepterat. Uttagsautomater finns oftast i städerna.

Dricks: På restauranger är dricks inräknad på notan. Det är dock vanligt med dricks till guider och chaufförer.

Vaccinationer: Vanligt grundskydd rekommenderas samt gula febern. I vissa tropiska områden rekommenderas även malaria. Kontrollera med läkare.

Visum: Svenska medborgare behöver inget visum. Giltigt pass erfordras.