Uruguay

Uruguay är ett litet land som ligger i östra Sydamerika och gränsar till Brasilien i norr och Argentina i väster och söder. Landet har kust mot Atlanten och Rio de la Plata och erbjuder många fina stränder. Större delen av landet består av gräsbeväxta ytor eller jordbruksmark och kött- och jordbruksprodukter är därför de viktigaste exportvarorna.
Befolkningen är i huvudsak av europeisk härkomst och här finns ingen indianbefolkning som i många av de andra Sydamerikanska länderna.
I Uruguay kan man få storstadens puls i Montevideo, känna historiens vingslag i Colonia del Sacramento samt njuta av strandliv och nöjen i Punta del Este och österut.
Uruguay anses som ett av Sydamerikas säkraste länder att resa i.

Montevideo grundades 1726 av spanjorerna och när Uruguay blev självständigt 1828 blev staden landets huvudstad. Staden ligger vid Rio de la Platas norra kust och har en stor hamn som är viktig för utrikeshandeln. Cirka hälften av landets befolkning bor här och Montevideo dominerar helt i Uruguay och står för i stort sett all industriproduktion.
Montevideo är det administrativa centrumet för Mercosur som är EU:s motsvarighet i Sydamerika.
Staden är utsedd till den näst säkraste huvudstaden i världen och påminner en hel del om städerna längs Medelhavet. Det är en vital stad, rik på kultur och med ett varierande nattliv. Den gamla stadsdelen Ciudad Vieja ligger på en halvö med koloniala byggnader och museum.

Fakta om Uruguay

Folkmängd: 3,5 miljoner invånare.

Huvudstad: Montevideo (1,3 miljoner invånare).

Språk: Spanska.

Klimat: Fyra årstider med milt klimat under större delen av året. Varmast i december-februari och kallast i juni-augusti. Vädret kan skifta snabbt och stormar förekommer under hela året.

Religion: Katolicism men många betraktar sig som icke troende.

Tid: 4 timmar efter Sverige vintertid, 5 timmar sommartid.

El: 220 volt, adapter kan behövas.

Mobiltelefon: Endast mobiltelefon med så kallat trippelband fungerar.

Valuta: Uruguayansk Peso.

Kreditkort: Allmänt accepterat.

Dricks: Dricks är vanligt speciellt till hotell- och restaurangpersonal.

Vaccinationer: Vanligt grundskydd rekommenderas.

Visum: Giltigt pass krävs. Svenska medborgare behöver inte visum.