Machu Picchu och Cusco

Machu Picchu
Cusco ligger 3 400 meter över havet och Machu Picchu 2 400 meter över havet. Det tar 3-4 timmar att åka de 11 milen med tåg från Cusco till Machu Picchu. Det går att besöka Machu Picchu genom att åka tåg tidigt på morgonen och sedan komma tillbaka till Cusco efter solnedgången.
Tågresan börjar med att tåget zick-zackar sig upp för berget och fortsätter sedan genom vackra dalar och landskap till Aguas Calientes där resan fortsätter med buss de sista 8 km upp till Machu Picchu. Det går att övernatta i Aguas Calientes för de som önskar mer tid vid ruinerna.

Inkatemplen i Machu Picchu är en av de verkliga höjdpunkterna i Sydamerika. Inkaindianernas citadell är byggt av gigantiska stenblock högt upp med branta klippor som avgränsar. Långt nedanför flyter Urubambafloden och även järnvägslinjen kan urskiljas. Skickliga arkitekter har planerat de många byggnaderna som mjukt följer naturens kurvor och omgivning. Området är naturligt indelat i två delar med jordbruk i terrasser i den ena och tempel och palats i den andra, medan trappor och vattenledningar passerar båda. Machu Picchu var konstruerat på ett sådant sätt att det inte kunde ses från dalen och därför hittade aldrig spanjorerna staden enligt en av legenderna.

Inkaindianerna inledde troligen sitt imperium på 1000-talet och växte ständigt tills Pizarro anlände 1532 med en liten armé. All guld och rikedom lockade spanjorerna som med bakhåll och slughet överlistade den mäktiga Inkaarmén och dess härskare.

Inkaleden
Inkariket var mycket stort och låg till stor del i det otillgängliga Anderna. Ett enormt vägnät byggdes som var flera tusen kilometer långt. Det bestod inte bara av vägar utan också av tunnlar och hängbroar. För att styra landet skickades löpare fram och tillbaka med meddelanden. Man hade inget skriftspråk, utan allt framfördes muntligt med hjälp av quipus. Det var ett band med olika trådar. Trådarna var försedda med olika antal knutar. Man tror att de symboliserade siffror men vissa tror också att de kan ha varit ett slagts skriftspråk. Efter spanjorernas erövring glömdes dock betydelsen bort och än idag har ingen lyckats lösa dessa quipus.

För de som önskar uppleva Machu Picchu på samma sätt som inkaindianerna gjorde så är cirka 4,5 mil av Inkaleden välbevarad och också nyrenoverad. Speciella vandringsturer anordnas med olika längd och äventyrsnivåer med allt från att sova i tält till att ha med sig egna bärare. Den vanligaste turen är på 4 dagar och 3 nätter. För den som inte vill eller hinner gå hela leden finns det också kortare turer.

Aguas Calientes
Sista anhalten innan Machu Picchu heter Aguas Calientes. Hit kommer tågen från Cusco och bussar kör sista biten till ruinerna. Aguas Calientes är en mysig liten by som ligger mycket vackert insprängt mellan regnskog och floder. Atmosfären är avslappnad. Som namnet antyder finns här varma källor som inbjuder till sköna bad.

I anslutning till ruinerna finns endast ett hotellalternativ. I Aguas Calientes däremot finns flera alternativ.

Machu Picchus ruiner i soluppgång är enastående vackert och det kan vara värt att göra en övernattning för att tidigt nästa dag, innan alla besökare kommer med tåget, besöka ruinerna.