Puno och Titicacasjön

 

Puno
Puno som ligger vid Titicacasjöns strand är folkmusikens huvudstad i Peru. Puno är också känd för sina fina handarbeten tillverkade i keramik eller av Alpacaull. Själva staden kan lämpligen ses från en cykeltaxi.
Titicacasjön på 3 800 meters höjd med indianer i vackra vassbåtar är en oförglömlig upplevelse som är svår att beskriva. Utflykter går att boka till Urosindianerna och till mer avlägsna Taquilesön.
Strax utanför Puno i grannstaden Juliaca finns Sillustanigravarna, en 2 000 år gammal kyrkogård med mycket speciella gravtorn så kallade chullpas. Gravarna byggdes av en av de indiankulturer som bodde här innan Inkafolket enade landet. Gravtornen är alla ovan jord och dörrarna är vända mot öster där solen går upp. De som lades i gravarna blev mumifierade i fosterställning precis som de kom till värden. Här har man en fantastisk utsikt över landskapet.
Puno är lämplig som utgångspunkt för att besöka Titicacasjön, Bolivia eller för att resa vidare med buss eller tåg i Anderna till Cusco och Machu Picchu.
En utflykt till Solön på den bolivianska sidan rekommenderas.

Uros

Uros är en samling öar som är byggda av totoravassen. Urosindianerna bygger själva öarna som sedan flyter på vattnet förankrade i sjöbottnen. Efter hand får de bygga på med ny vass och lyfter då helt enkelt upp sina hus för att lägga in ny vass under. Till och med båtarna är byggda av vass och används vid fiske eller som transportmedel. Vid ett besök på öarna brukar man mot en mindre summa kunna få ta en tur i en av dem. Det var dessa båtar som Thor Heyerdahl hade som förebild då han byggde sina båtar Ra II och Tigris.
Det är en annorlunda känsla när man tar sina första steg på ön och det känns som det gungar lite när man går.
Under besöket på ön berättas det om hur öarna byggs, hur öborna lever och vad de lever av. Man får titta in i de mycket primitiva hyddorna. Här lever urosindianerna sina liv i alla väder med bara vassen som skydd. Det är ett tufft liv och många får problem med reumatism på grund av kylan och fuktigheten som råder under vintern.
Öborna tillverkar en hel del souvenirer av vassen som de säljer till besökare.

Taquile

Längre ut på den klarblå Titicacasjön ligger ön Taquile. Det är en mycket vacker ö med fantastisk utsikt över sjön. Härifrån ser man hur stor sjön faktiskt är då man bara ser en blå horisont. Men någonstans därborta tar Bolivia vid.
På Taquile håller indianerna fast vid gamla traditioner som lever kvar ända sedan inkatiden. Man ser kvinnor som går runt och spinner och männen går och stickar. Man kan se på färgerna på männens stickade mössor om de är gifta eller ej. Har mannen en röd hängande del på mössan är han gift. Är den vit är han ungkarl. Här bor man och kvinna tillsammans i några år innan giftermålet för att se om man trivs ihop.
Det är ganska kuperat på ön och för att komma till den lilla byn högst upp får man vandra uppåt för en slingrande serpentinstig. Det går också att ta sig upp och ner för cirka 550 trappsteg. I trapporna möter man ofta öbefolkningen bärandes på till exempel tunga varor uppför alla dessa trappsteg.

Det är viktigt att ta det lugnt och att dricka mycket vatten på de höjder som Puno och Titicacasjön ligger på. Något man också skall tänka på är att solen är mycket stark och det är därför viktigt med solskydd.