Peru

Det går lätt att spendera mycket tid i Peru eftersom landet erbjuder så oerhört mycket intressant och vackert. Genom hela landet sträcker sig Anderna med höga berg och vackra dalar, här finns också regnskog och vacker kust.
Skall man bara välja ut ett resmål i landet måste det bli Cusco och Machu Picchu. De tillhör förmodligen de mest intressanta platserna på jorden att besöka. Tågresan från Cusco ner genom djungeln längs den vackra inkaleden är en höjdare, om man nu inte väljer att vandra längs själva Inkaleden.
Den största delen av Titicacasjön ligger på peruansk mark och det är en upplevelse att se ut över det härligt blå vattnet. På både riktiga öar och öar byggda av vass bor olika indianfolk. Det är verkligen en annorlunda upplevelse att se hur dessa lever.
Ett annat fenomen är Nazca. Var det rymdmänniskor eller indianer som för 2 500 år sedan skapade de märkliga figurerna som bara kan ses från luften i Nazca? På flygturen över figurerna häpnas man över dess ursprung.
I södra delen av landet ligger den vackra staden Arequipa och inte långt därifrån Colca Canyon. Här är chansen mycket stor att få se den mytomspunna kondoren glida fram på vindarna.
Den peruanska regnskogen kan besökas bland annat från Puerto Maldonado, Iquitos eller i Manu nationalpark. Amazonas går in också i Peru och framförallt i Manu är chansen mycket stor att få se de djur och fåglar som har regnskogen som sitt hem.
En resa till Peru är ingen dussinresa där man vet vad som väntar. Naturen, landskapen, de fantastiska lämningarna efter framförallt Inka och de indianfolk som lever där erbjuder tillsammans en otrolig upplevelse.

Fakta om Peru

Folkmängd: 28,4 miljoner invånare.

Huvudstad: Lima (7,8 miljoner inv)

Språk: Spanska, Quechua och Aymara.

Klimat: Vid kusten är det ofta fuktigt men ingen nederbörd. Temperaturen är jämn året om. I högländerna är det svalt. Nederbörden är riklig under vintern (oktober-april). Ju högre upp man kommer desto mer växlar temperaturen mellan dag och natt.

Religion: Katolicism med inslag av traditionell religion.

Tid: 6 timmar efter Sverige vintertid, 7 timmar efter Sverige sommartid.

El: 220 volt, adapter behövs.

Mobiltelefon: Endast telefon med så kallat trippelband fungerar.

Valuta: Nuevo Sol. Tag med US dollar för växling.

Kreditkort: Accepteras på hotell och i större affärer. Bankomater finns i städerna.

Dricks: Dricks är vanligt, speciellt till hotell- och restaurangpersonal samt chaufförer och lokalguider.

Vaccinationer: Vanligt grundskydd rekommenderas samt hepatit A. Ducoral kan vara bra för den med känslig mage. I vissa områden krävs Gula febern och malariaprofylax. Hör med vaccinationscentral.
Notera att intyg på Gula Febern vaccination krävs av vissa flygbolag för att få flyga till Peru samt vidare till vissa andra länder.

Visum: Giltigt pass i 6 månader. Svenska medborgare behöver inte visum.