Panama City

Det första som kommer i ens tankar när man hör Panama City är ofrånkomligt kanalen. Den är i sig mycket fascinerande men det finns annat också i och runt staden.


Panama City har en spännande historia med kolonisatörer, pirater och influenser från både fransmän och amerikaner. Det är nära till både hav och regnskog och mängder av spännande aktiviteter erbjuds inom ett inte alltför långt avstånd.

Staden grundades 1517 och var den första staden längs Stilla Havets kust. Den hette då Panama Viejo och var en viktig del av spanjorernas nya rike. Mycket av Inkaguldet transporterades via Panama Viejo på väg till Gamla Världen. Detta drog till sig pirater och det var i en sammandrabbning med den engelske piraten Henry Morgan som staden 1671 förstördes. Den brändes ner och idag kan man besöka ruinerna efter den som ger en inblick i hur staden en gång såg ut.
Två år senare 1673 påbörjades återuppbyggnaden av staden. Man valde nu att bygga en bit längre in från havet och staden kallades Casco Antiguo. Det är en mycket vacker stadsdel i nuvarande Panama City.
Både spanjorer och fransmän har lämnat sina spår efter sig och husen går i såväl kolonial stil som neoklassisk och art nouveau. Det är vackra och färgglada hus som renoveras ett efter ett. Casco Antiguo eller Gamla Stan som många säger är ett härligt avbrott i den annars pulserade och livliga staden. Det är mycket avkopplande att strosa runt i de trånga gränderna, på de vackra torgen och inte minst vid alla vackra byggnader.
Här finns som i alla koloniala städer ett stort antal magnifika kyrkor som till exempel San Josékyrkan med ett berömt gyllene altar som räddades undan piraterna, Metropolitan Katedralen med vackra religiösa målningar samt Santo Domingoklostret.

Den moderna delen av Panama City är i mångt och mycket influerad av USA. Detta är inte så konstigt eftersom kanalen byggdes av dem och de behöll sedan kontrollen över den till 2000 då den lämnades över till Panama. Kanalen började byggas redan på 1800-talet av fransmännen. Det blev dock ett stort misslyckande, mest beroende på sjukdomar som malaria och gula febern. Nästan 20 000 människor dog på grund av detta vid byggandet. 1904 var det USA:s tur att försöka sig på byggandet. Visa av fransmännens misstag samt framsteg inom medicin gjorde att kanalen stod färdig 10 år senare. Detta var revolutionerande för sjöfarten som inte längre behövde runda Sydamerika för att ta sig mellan Atlanten och Stilla Havet. Kanalen är 58 kilometer lång och det tar cirka 7-8 timmar att åka mellan de två haven.
Idag finns det flera sätt att uppleva kanalen som turist. Vill man själv åka på den finns det båtturer att ta. Dessa går en liten bit på kanalen och man får uppleva slussning. Det går också att se kanalen från järnvägen. Kanalen har sin egen järnväg, Panama Canal Railroad. Det kanske vanligaste sättet är dock att åka till någon av slussarna. Den mest populära är Miraflores Locks som ligger vid Panama City. Här står man på bara några meters avstånd och beskådar de enorma fartyg som med centimeterprecision manövreras genom slussen.

För den nöjeslystne har Panama City en hel del att bjuda på. Nattlivet är pulserande och staden är framför allt känd för sina många kasinon. Här finns också en hel del restauranger, nattklubbar och barer att välja på.

Dagsturer eller för den delen längre turer kan göras till både strand och djungel. Någon timme utanför staden finns stränder både för den som vill slappa och sola och för den som vill surfa. Bara en halvtimme från staden upplevs regnskog med bland annat vrålapor och mängder av fåglar.