Mexico

Det stora landet Mexiko erbjuder en komplett och mångfaldig semester för den som önskar.

Landet erbjuder inte bara de vackra stränderna i Karibien och semestermetropolen Acapulco, utan också innehållsrika och lärorika researrangemang i det gamla historiska Mexiko.

 

Mexiko är ett land rikt på historia och kultur. Sydamerikaexperten rekommenderar en kombination med Mexico City och Yucatanhalvön gärna med avstickare till Belize och Guatemala.

Vi kan ordna rundresor med engelsktalande guider. Det finns till exempel möjlighet att göra turer som utgår från Mexico City och avslutas i Cancún. Under resans gång ser man stora delar av södra Mexiko.


Mexikos Förenta Stater med en befolkning på drygt 100 miljoner invånare tillhör egentligen Nordamerika men södra delen har historiskt och geografiskt sett tillhört Centralamerika.
Mexiko är en av världens äldsta civilisationer. Här märker man tydligt av landets spännande historia. Lämningar efter Azteker och Maya finns till exempel på många ställen, och landet är i en klass för sig när det gäller historiska sevärdheter och kultur. Landet är det femte främsta i världen vad gäller världsarv på UNESCOs lista.
Kulturen är mycket intressant och befolkningen är präglad av både det spanska och det indianska arvet. En stor andel av invårnarna i Mexiko är indianer eller har indianskt ursprung. Huvudspråket är spanska, men det talas också mer än 60 olika indianspråk. De största är Nahuatl, Maya, Zapotec och Mixtec.
Till Mexiko åker man för den fantastiska historien och kulturen samt för alla de fina bad som finns. Det finns fina badställen både längs Mexikanska golfen, den karibiska kusten och vid Stilla Havet.
De historiska sevärdheterna är både från Aztekernas och Mayas tid samt från kolonialtiden.
När man ändå är i Mexiko skall man passa på att njuta av den goda ofta ganska välkryddade maten.

 

Den vita sanden har i decennier lockat besökare från hela världen. Acapulco är en av Mexikos mest kända badorter och lockar varje år till sig allt från "vanligt" folk till Hoolywoodkändisar. Många väljer att lägga sin smekmånad här.
Det finns lugna och tysta stränder, stränder avsedda för flera sorters vattensporter, stränder med fantastiska restauranger och stränder med romantiska solnedgångar. Kort sagt en strand för varje önskemål.

Njut av en pina colada och bada i det solsäkra klimatet. Fast Acapulco är mer än bara stränder.
Upplev modiga män som från 45 meter dyker från klippan La Quebrada. Besök intressanta marknader, men glöm för all del inte att pruta.
Natt och nöjeslivet är hektiskt och spännande.

Idag säger man att det finns tre Acapulco att välja på; Acapulco Tradicional, Acapulco Dorado och Acapulco Diamante.
Acapulco Tradicional sägs symbolisera det gamla. Här finns La Quebrada, stadens torg med sin unika kyrka i morisk stil och stränderna som varit med från början.
Acapulco Dorado är nuet. Staden har växt och här finner man den moderna delen.
Acapulco Diamante skall symbolisera framtiden. Det är en lyxig del av staden som sträcker sig längs en strand från flygplatsen till Puerto Marquez. Här finns många lyxvillor, nya hotellkomplex samt tre golfbanor.

Som alternativ till Acapulco finns den nyare semesterresorten Ixtapa 24 mil norrut. Ixtapa har ett stort utbud av hotell och aktiviteter och är planerad för att kunna tillfredsställa alla besökare. Här är dock inte så mycket folk som i Acapulco.
Strax söder om Ixtapa ligger Zihuatanejo, en gammal fiskeby som idag är en fin liten turiststad. Dessa båda städer kompletterar varandra bra. Ixtapa har många höga hotell som kantar den breda boulevard som går längs stranden. Zihuatanejo har små mysiga hotell, kullerstensgator och ett behagligt lugn. Bägge orter kan dock stoltsera med fina stränder.

Stanna gärna en natt i silverstaden Taxco beläget mellan Acapulco och Mexico City. Här hittade spanjorerna silver på 1500-talet och de gamla gruvorna finns kvar.
Förutom alla silver- och juvelbutiker, så är faktiskt Taxco en av Mexikos vackraste städer fylld av kyrkor i barockstil, små torg och trånga gränder. Hela staden är förklarad som nationalmonument.

Delstaten Chiapas söder om Oaxaca rymmer mycket av intresse. Chiapas är en del av det klassiska mayaområdet och har under senare årtiondet mest nämnts i samband med Zapatistupproret som nu har kommit av sig.

Delstaten innehåller mängder av intressanta platser att besöka bland annat Palenque och San Cristobal de las Casas och Canon del Sumidero.


San Cristobal de las Casas är staden som blev uppkallad efter den spanska prästen San Bartolomé de las Casas. Han var den förste att protestera mot spanjorernas övergrepp mot indianerna. Hans bok gav upphov till en debatt där katolska kyrkan till slut deklarerade indianen som varande människa, dock under förutsättning att han var döpt.

Staden ligger på 2 100 meters höjd och är omgiven av indianbyar exempelvis San Juan Camula och Zinacatán, där det än idag talas en mayadialekt, som påstås vara väldigt lik den som talades vid mayarikets kollaps på 900-talet. I dessa byar har man också behållit ovanligt mycket av mayaindianernas religiösa sedvänjor.

I Chiapas är det även värt att besöka Canon del Sumidero, en kanjon genomkorsad av floden Grijalva med bergväggar på upp till 1 200 meter. Det påstås att indianerna begick självmord där genom att kasta sig ut för de lodrätta väggarna vid den spanska erövringen. Detta hellre än att ge upp sin frihet.

 

Palenque är en ruinstad i Chiapas som är omgärdad av tropisk grönska. Den var bebodd av Mayaindianer från ca 400 f.Kr. men övergavs efter år 800 e.Kr. Palenque räknas som en av de stora ruinstäderna och finns sedan 1987 på UNESCO:s världsarvslista tillsammans med den omgivande nationalparken.

Palenque anses visa upp Mayaarkitektur när den var som bäst. Staden var ett ceremoniellt centrum för översteprästerna och här bodde också den lokale härskaren. Förutom rikt utsmyckade tempelbyggnader, har en underjordisk akvedukt och en unik tornbyggnad i fyra våningar bevarats. Under det så kallade Inskriptionstemplet har graven över den lokale härskaren Pacal påträffats. Den innehöll bland annat flera människooffer, en ansiktsmask, smycken av jade samt en omsorgsfullt skulpterad sarkofag.

Utanför Palenque finns en av Mexikos största naturupplevelser, vattenfallen Agua Azul. Det är bergsvatten som forsar fram i en lång, bred rad av vattenfall. Vattnet är turkost och inbjuder till härliga bad i de naturliga poolerna som bildats. Vid ett av fallen är det till och med möjligt att gå in under fallet och gå på en gång. Runt fallen breder lummig grönska ut sig och det blåser oftast en sval bris. Detta gör att besöket här är mycket behagligt och avkopplande.

 

Oaxaca (uttalas oohaka) är både delstat och stad med samma namn. Staden ligger på cirka 1 500 meters höjd omgärdad av skogsbeklädda berg. Den ger med alla sina gamla stenbyggnader ett kolonialt intryck. Detta blandas dock upp med det indianska arvet samt den prägel som en modern turiststad ger.
I staden kan man gå runt och strosa på torgen och marknadsplatsen. Vill man se vackra byggnader från kolonialtiden kan man gå till torget Zocalo som är kantat av flera sådana. För den som vill se guldföremål är klostret Santo Domingo platsen att gå till. Här finns en mycket fin samling från den mixtekiska tiden som påträffats i en av gravarna i Monte Alban.

Runt staden finns två mycket kända lämningar från tiden före spanjorernas ankomst. Den ena är Monte Alban som ligger en mil utanför staden, på en kulle med utsikt över hela Oaxacadalen. Här har två olika indiankulturer funnits, zapoteker och mixteker. Det var en av de första städerna i Mellanamerika, och den grundades cirka 500 f.Kr. och var en viktig stad till cirka 750 e.Kr. När staden var som störst bodde här cirka 50 000 invånare.
Här finns ett flertal tempel och pyramider samt flera gravplatser.

Den andra lämningen är Mitla som ligger cirka 4 mil öster om Oaxaca. Detta var centrum för mixtekernas rike. De trängde undan zapotekerna och lade beslag på många viktiga områden. Här finns några av de bäst bevarade bygnaderna från tiden före spanjorernas ankomst, och arkitekturen anses vara en av de bästa och mest komplicerade. Vissa hus är smyckade med en mycket vacker stenmosaik som inte kan ses på något annat ställe i Mellanamerika.
På väg till Mitla kan man åka inom den lilla byn Maria del Tule för att titta på det berömda Tuleträdet. Det är en sorts cypress som står vid en liten kyrka och som tros vara cirka 2 000 år gammalt.
I området finns fina hantverkstraditioner, och alsterna säljs på de många indianmarknader som finns i Oaxacadalen. Här görs bland annat keramik och mattor.

Sydost om Oaxaca ligger Hierve el Agua. Det är en samling naturliga klippformationer som ser ut som vattenfall, vissa är upp till 50 meter höga. Från varma källor bubblar vatten upp. Detta rinner ut över klipporna och avdunstar sedan. Kvar blir kalciumkarbonat. Detta är ungefär samma process som när stalaktiter och stalagmiter bildas.

I delstaten finns den populära badorten Puerto Escondido som ligger vid Stilla Havskusten. Hit kommer en blandad ström av turister. Det finns många mycket fina hotell, men också en hel del enklare boenden. Här finns flera stränder som erbjuder olika aktiviteter till exempel dykning, surfing och fiske. Att bada och sola går naturligtvis att göra överallt.


1542 grundades Mérida på ruinerna av mayastaden Tihó. Idag är staden huvudstad i delstaten Yucatan och är berömd för sin sisalproduktion. Den kallas ofta för "den vita staden" på grund av färgen på byggnaderna och för att gatorna är så rena. Mérida har också vunnit berömmelse för sin vackra koloniala arkitektur där man bör nämna katedralen San Ildefonso och La Casa de Montejo som var hem åt Fransisco de Montejo Jr, grundaren av staden. Här finns också ett arkeologiskt museum med fynd från mayakulturen.
Här finns många restauranger som är kända för att laga mycket bra mat utan att använda chili.
Det är lätt att hitta i staden eftersom den som alla koloniala städer i denna del av världen ser ut som ett schackbräde. Gatorna är raka och korsar varandra i ett schackrutemönster. Här finns flera torg där man kan strosa runt bland marknadsstånd och njuta av lugnet som råder i staden.

Staden är en perfekt utgångspunkt för besök till flera mayaruiner som till exempel Uxmal och Chichén Itzá.
Det är också värt att besöka den lilla fiskebyn Celestún som ligger vid Mexikanska Golfen. Här kan man ta båtturer ut i en naturligt bildad lagun där det bland annat finns flamingos vid sidan av ett stort antal andra fågelarter.

 

Fakta om Mexiko: 

Folkmängd:
108,3 miljoner invånare.

Huvudstad:
Mexico City (21,3 miljoner invånare inklusive förstäder).

Språk:
Spanska. Mer än 50 olika indianspråk talas på olika håll i landet.

Klimat:
Växlingsrikt klimat där höjden över havet betyder mycket. Varmt i lågländerna och kallt i högländerna. Torka i norr och fuktigt i söder. Det regnar mer på Atlantkusten än på Stillahavskusten.

Religion:
Katolicism ofta med inslag av traditionell religion.

Tid:
7 timmar efter Sverige vintertid, 8 timmar sommartid.

El:
110-120 volt, adapter behövs.

Mobiltelefon:
Endast telefon med sä kallat trippelband fungerar.

Valuta:
Mexikansk Peso. Medtag dollar att växla med.

Kreditkort:
Accepteras på de flesta hotell och i större affärer. Bankomater finns i de större städerna.

Dricks:
Dricks är vanligt speciellt till hotell- och restaurangpersonal, chaufförer och lokala guider.

Vaccinationer:
Vanligt grundskydd rekommenderas samt hepatit A. I vissa tropiska områden rekommenderas även malariaprofylax. Hör med vaccinationscentral.

Visum:
Giltigt pass i 6 månader. Svenska medborgare behöver inte visum.