Chichén Itzá och Uxmal

Yucatanhalvön var ett av mayacivilisationens centrum.

Följaktligen finns mängder av storslagna samt välbevarade arkitektoniska mästerverk och ruinstäder såsom Chichen Itzá och Uxmal.


Den mest berömda samt bäst bevarade av mayastäderna är Chichen Itzá , som är ett måste för besökare i denna del av Mexiko. Chichen Itzá byggdes under 600-900 e.Kr. Många av byggnaderna tillkom under 900-1200 e.Kr då staden var under inflytande från toltekerna, som då hade erövrat denna del av mayariket. Bland byggnaderna märks speciellt El Castillo, Krigarnas tempel och Observatoriet.
Alla byggnaderna är byggda enligt astronomiska principer. Höst och vårdagjämningen är dagar då människor från hela världen samlas får att uppleva ett fantastiskt ljus och skuggspel som skapas då den sjunkande solen skapar effekten av en enorm ringlande orm, guden Quetzalcoatl. Detta är en tusenårig tradition.
På den sida av Yucatanhalvön som vetter mot Mexikanska golfen ligger ett annat väldigt fint mayatempel Uxmal. Det anlades mellan år 800 och 1000 e.Kr. och kallas ibland den "tre gånger byggda", vilket refererar till Mayas vana att vart 52: a år bygga monument får att markera en ny period enligt den heliga mayakalendern.
Berömda byggnader är Trollkarlens pyramid, Guvernörspalatset och Nunneklostergården.
Bestig gärna den 40 meter höga och branta pyramiden (Piramide del Adivino) samt förundras över "Cuadrangulo de las monjas" fantastiskt välgjorda fasader.
Det går att få mycket innehållsrika upplevelser i "mundo maya" med Guatemala, Belize och templen i Palenque som intressanta kombinationsmöjligheter.