Cancún och den karibiska kusten

Yucatanhalvön har en lång kust mot Karibien som kantas av en av världens vackraste vita stränder.

Strandens sand är korallsand och kommer från världens andra största korallrev, som ligger på bekvämt snorkelavstånd från stranden. Den attraktiva naturen har lett till framväxten av badorten Cancún. Fortfarande finns mil efter mil med stränder, där den som väljer lugn och avkoppling får vara nästan ensam.


För den som vill ha en aktiv semester finns dock mängder av aktiviteter att välja på. Dykning, snorkling, fiske, djungelturer, utforskning av de magnifika Mayalämningarna och golf är bara något av allt det som erbjuds. Här finns ocskå över 2 000 affärer för den som vill shoppa.
Söder om Cancún tar något som kallas Riviera Maya - Mayarivieran vid. Här finns en mängd badorter med Playa del Carmen som den mest kända. Längs stränderna finns ett stort antal hotell belägna direkt vid stranden. Det största antalet hotell ligger dock runt Playa del Carmen.
Playa del Carmen var en gång en sömnig liten fiskeby, men är idag ett av de mest populära resmålen i Mexiko.
En bit söder om Playa del Carmen ligger Puerto Aventuras. Det är en relativt ny badort som erbjuder lite lyxigare resorts.
Korallrevet har också skapat två enormt vackra öar värda att besöka, Cozumel (känd från Jaques Costeaus undervattensfilmer) och Isla de Mujeres (kvinnornas ö).
Cozumel är den största bebodda ön i Mexiko och ligger utanför Playa del Carmen. Här erbjuds fantastisk dykning och snorkling i det kristallklara vattnet. På sina ställen finns koraller som är upp till 30 meter höga, och med ett sjudande undervattesliv.
Idag har ön blivit en populär plats för kryssningsfartyg att lägga till vid. Det har lett till att flera restauranger och affärer av mycket bra kvalitet öppnat. Det går dock fortfarande att få en bit mat eller en drink direkt på stranden.
Här finns också möjlighet att simma med delfiner, besöka ruinerna efter det kungliga slottet eller den arkeologiska platsen San Gervasio.
Isla de Mujeres är en mindre ö som ligger strax norr om Cancún. Tempot är lugnt och avslappnat. Ön har en härlig miljö och man känner av det genuina Mexiko. Dagarna bjuder på sol och bad i kristallklart vatten och kvällarna på god mat på någon mysig liten cantina. Man bör prova på någon fiskrätt tillagad av nyfångad fisk.
Om du söker efter vackra stränder, kristallklart vatten, tropiskt klimat och bra boende så är Cancún och Riviera Maya det perfekta stället. Njut av det varma vattnet, snorkla och gör båtutflykter i paradisliknande miljö.
På halvön finns också intressanta utflyktsmål från den intressanta mayahistorien med både Chichén Itzá¡, Uxmal och Tulum inom räckhåll.