Guyana

sydamerika00184

I nordöstra Sydamerika ligger kontinentens enda engelsktalande land, Guyana.


Cirka 80 % av landets yta täcks av regnskog och många av landets floder är källor till Amazonfloden. Naturen i landet är fantastisk och här finns fortfarande ett stort antal utrotningshotade djur att se. Landets främsta sevärdhet är det stora vattenfallet Kaieteur Falls.

Georgetown
Georgetown är landets huvudstad och främsta hamnstad. Den grundades av holländarna på 1600-talet då landet var en holländsk koloni. 1815 tog dock britterna över landet. Staden har en rektangulär utformning med breda trädkantade avenyer och ett antal kanaler som sträcker sig kors och tvärs över staden. De flesta byggnader är från 1700-1800-talen och är i trä med vacker arkitektur. St George Katedralen är till exempel en av världens högsta fristående träbyggnader.
Ett besök på den berömda Stabroek Market är ett måste. Denna marknad beskrevs en gång som en bisarr basar och här finns allt man kan tänka sig. Man kan hitta allt från alla slags husgeråd till guldsmycken. Här finns också kött och grönsaker som fraktas dagligen på floden till Georgetown.

Natur
Det är utan tvekan för den fantastiska naturen som man åker till Guyana. Här finns en av världens urregnskogar och trots problem med avverkning finns här fortfarande enorma ytor orörd skog. 90 % av landets befolkning bor längs kusten vilket gör att större delen av landet är obefolkat. Genom hela landet från norr till söder rinner Essequibofloden som är Guyanas viktigaste flod. På den kan man göra fantastiska resor in i Amazonas.
Guyana har många vattenfall varav Kaieteur Falls är det mest kända. Det är världens högsta vattenfall med bara ett fall. Det är cirka 210 meter högt och ligger i vacker skog. För den aktive kan rekommenderas en mycket vacker men till viss del krävande vandring fram till fallet.
Nästan mitt i landet ligger regnskogen Iwokrama. Här finns flera olika boendealternativ. Dels kan man bo på djungellodger men det går också att bo på Iwokrama International Centre. Det är en institution som grundades 1989 för att visa hur man kan kombinera bevarandet av en regnskog med att också använda den på ett sätt som ger samhället ekologiska, sociala samt ekonomiska fördelar. Bland annat bedriver man ekoturism, uppfödning av akvariefiskar samt avverkning på ett ekologiskt bra sätt. Centrat sköter skog på en yta av 371 000 hektar och här får både flora och fauna en fristad. Här finns till exempel över 200 sorters däggdjur, många av dem är utrotningshotade som jaguaren, jätteuttern och jättemyrsloken. Här finns också ett stort antal fåglar, fiskar och reptiler, för att inte tala om floran. I Iwokrama finns en hängbro uppe bland trädkronorna varifrån man får en helt annan vy av regnskogen. Den är cirka 30 meter över marken och är cirka 150 meter lång.
Guyana är ett paradis för fågelskådaren. Här finns hav och regnskog inom nära räckhåll och det bidrar till en mångfald bland arterna. Har man tur kan man få se Guyanas nationalfågel Hoatzin, den guyanska klipptuppen eller varför inte regnskogens okrönta konung Harpy Eagle.
Shell Beach som ligger på den nordvästra kusten utgörs av massor med små, små snäckor. Detta är idealiskt för havssköldpaddor och varje år mellan mars och juli kommer fyra av världens åtta arter hit för att lägga ägg.
I södra delen av landet breder stora slätter ut sig, de så kallade Rupununi Savannahs. Här kan man bo på boskapsrancher och få vara med om hur livet ter sig där. Det finns möjlighet att hjälpa till med att driva boskap från hästryggen eller hjälpa till med övrigt arbete på ranchen. Eller varför inte utforska djurlivet i området.
Kanukubergen höjer sig över slätterna västerut. Här finns ett mycket rikt djur- och fågelliv. Cirka 80 % av Guyanas kända däggdjur hittar man här.

Kultur
Befolkningen i Guyana delas in i sex olika etniska grupper. Den största som utgör nästan halva befolkningen är indier. När slaveriet förbjöds och många av de svarta slavarna flyttade från sockerplantagerna hämtades mycket arbetskraft från Indien. Där finns också en stor svart befolkning. I övrigt är det främst britter, portugiser samt kineser. De ursprungliga indianerna utgör bara 9 % av befolkningen och många av dem bor i inlandet.
Vissa indianbyar lever idag på ekoturism och det går att bo i en by och då kombinera det kulturella med naturen. Samtidigt som man bor och lever med indianerna i byn får man tillgång till fantastiska turer i naturen med till exempel fågelskådning eller chans att se jätteutter, tapir och olika apor.

Fakta om Guyana

Folkmängd: 767 200 invånare.

Huvudstad: Georgetown.

Språk: Engelska men det talas också olika indiandialekter, kreolska, hindi och urdu.

Klimat: Tropiskt med en medeltemperatur på 27 grader året om. Regnperiod maj-augusti samt november till januari, ofta med översvämningar som följd.

Religion: Kristendom är den största religionen. Därutöver finns främst hinduer och muslimer.

Tid: Fyra timmar efter Sverige sommartid, fem timmar vintertid.

El: 110/220 Volt. Adapter behövs.

Mobiltelefon: Endast telefon med trippelband fungerar.

Valuta: Guyansk dollar.

Kreditkort: Många hotell och restauranger accepterar kreditkort.

Dricks: Dricks är vanligt, speciellt till hotell- och restaurangpersonal.

Vaccinationer: Vanligt grundskydd rekommenderas samt hepatit A. Ducoral kan vara bra för den med känslig mage. Malariaskydd samt Gula Febern behövs i vissa områden. Hör med vaccinationscentral.

Visum: Behövs inte för svenska medborgare.