Guatemala

Om du letar efter ett land med möjlighet att kombinera naturupplevelser med fascinerande historia och intressanta mänskliga möten så är Guatemala unikt.


Pittoreska och mycket vackra landskap, regnskog och vulkaner kombinerat med mayaruiner och intressanta marknader gör Guatemala till ett av de mest intressanta resmålet i Centralamerika.

I Guatemala finns något för nästan alla. Det man främst bör se är ju såklart den fantastiska kulturen med alla lämningar från Mayatiden. Det är också intressant med alla de indiankulturer som fortfarande håller fast vid sina traditioner. Mer än tjugo olika etniska indiangrupper finns i landet, de flesta olika mayastammar. Varje by har sina egna traditionella kostymer med historiska symboler och gamla gudar invävda i mycket färggranna mönster.
Landet kan också visa upp en vacker natur med allt från molnregnskogar till lavastränder och mängder av grottor. Här finns många hundra fågelarter så den fågelintresserade har också att göra. På flera ställen i skogarna finns det möjlighet att gå på broar högt uppe bland trädkronorna. Man kan också koppla fast sig på linor mer än 30 meter över marken och åka från träd till träd, ett annorlunda och spännande sätt att uppleva regnskogen på!
Den aktive kan välja på till exempel surfing, forsränning, vandring, segling eller djuphavsfiske.
Vid kusterna är det oftast mycket varmt men i högländerna råder ett behagligt tempererat klimat. Det kan dock bli ganska varmt där också under regnperioden som infaller mellan juni och augusti

Antigua
Antigua är den perfekta platsen för de som vill uppleva den romantiska atmosfären från en gammal kolonial stad. Staden bildades på 1500-talet men förstördes till större delen av jordbävningen 1773. Det är som om tiden från det förflutna stått stilla runt El Parque med mysiga gator och kafeér som serverar landets delikatesser. Antigua är lämpad för intressanta promenader bland de historiska byggnaderna.

Marknaden är mycket sevärd. Skickliga hantverkare från hela Guatemala anländer på marknadsdagarna måndag, torsdag, lördag och söndag med ett enormt utbud av handvävda tyger, trä, jade och keramik. Hantverkskunskapen har gått från generation till generation och färgerna fullkomligt exploderar i vackert vävda mönster. Regateo (pruta) är ett måste.
I Antigua finns också ett stort utbud av språkskolor där man ensam med lärare har möjlighet att förkovra sig i det spanska språket. Vissa skolor tillhandahåller även bostad hos lokala familjer.

Guatemala City
Guatemala Cityär en stor och modern stad som bildades 1776 efter det att en jordbävning hade förstört den gamla huvudstaden Antigua. Staden är byggd i kolonial stil, och de gamla kolonialbyggnaderna blandas idag med mer moderna byggnader. Staden bjuder på ett rikt kulturliv och de flesta av landets museum finns där. Där finns faktiskt också en skalenlig kopia av Eiffeltornet.
För den som vill uppleva hur vardagslivet är för stadsborna rekommenderas ett besök på stadens marknad, Central Market. Här finns vackert hantverk blandat med blommor, frukt och grönsaker.
Vulkanen Pacaya på 2 252 meter över havet är ett intressant utflyktsmål i närheten av staden.
De flesta hotellen, restaurangerna och kaféerna ligger i Zona Viva. På kvällarna spelas marimba musik. Marimba är en mycket stor xylofon som spelas av 4-9 musiker med stora trumpinnar.
I stort sett alla som kommer till Guatemala kommer till Guatemala City. Här finns landets enda internationella flygplats, och det är en mycket bra utgångspunkt för forsatta resor i landet.

Livingstone
I östra Guatemala vid mynningen av Rio Dulce och vid Honduriska Golfen ligger staden Livingston. Den var förr en viktig hamnstad men idag har den blivit utkonkurrerad av Puerto Barrios som ligger lite längre söderut. Nu är den en turiststad med cirka 50 000 invånare och en viktig transitpunkt för de som kommer från eller skall till Belize. Det är inte en stad som man stannar någon längre tid i men här finns fina stränder, vackra utflyktsmål och god mat. Några dagar rekommenderas därför att stanna där.
Livingston påminner mer om Jamaica än om Guatemala. Här spelas reggae på stränderna och det råder en avslappnad stämning. Det serveras mycket fisk och skaldjur.
I Livingston finns Guatemalas enda svarta befolkning och de är ättlingar till förrymda slavar. De kallas Garifuna och har sitt eget språk och sina egna traditioner. De tillsammans med olika indianstammar och ättlingar från spanjorerna utgör en spännande mix av kultur och historia.
Ett spännande sätt att ta sig till Livingston är med båt uppför Rio Dulce. Det är en mycket vacker resa med fantastiska fotomöjlighter.

Tikal
Mitt i Petándjungeln i norra Guatemala ligger tempelstaden Tikal som är den största av mayarikets ruinstäder. Trots sina 4 000 utgrävda byggnader är Tikal bara utgrävd till en del. Här finns flera mycket fascinerande byggnader kring det stora torget (Grand Plaza), bland annat det 70 meter höga templet som symboliserar närheten till gudarna. Efter att ha gått uppför de branta stentrapporna så möts du av en magnifik utsikt över det gröna täcket bestående av tropisk regnskog. Det är regnskog så långt ögat kan se. Här finns 300 sorters fåglar, apor, jaguarer och många andra djur. En speciell upplevelse är att bo på ett av hotellen inne i nationalparken som ursprungligen byggdes som bostäder åt de arkeologer som arbetade med utgrävningarna. Närheten till alla tempel och upplevelsen att bo omgiven av regnskogens alla intryck, ljud och dofter är mäktig.
Tikal började byggas redan 1500 f. Kr men dess storhetstid inföll mellan 250-900 e. Kr. På grund av sitt centrala geografiska läge var Tikal en betydande handelsstad. Det väldiga mayariket gick av okända orsaker plötsligt under och på mindre än 100 år övergavs samtliga kända orter. Tikal föll sedan i glömska fram till återupptäckten 1877. Helt bortglömd var dock inte staden, åtminstone inte för de mayaindianer som i hemlighet utförde sina ceremonier på den heliga platsen, en tradition som fortfarande följs.

sydamerika00047

Quirigua
Quirigua är en ruinstad vid Montaguafloden, på vägen mellan huvudstaden och Atlantkusten. Staden har kanske inte fått den uppmärksamhet den förtjänar trots att den ligger på UNESCO:s världsarvslista. Det är en av de minsta Mayastäderna men den som är lättast att ta sig till från Guatemala City. Staden var under Mayas storhetstid nära allierad med Copán (som ligger i Honduras). Arkitektur och skulpturkonst liknar därför de som man finner i Copán. På 900-talet övergavs den plötsligt. Ingen vet idag varför. Quirigua är mest känd för sin skulpturrikedom. Här finns mycket stora stelae-porträtt som är huggna direkt ur stenblock. Det finns också flera skulpturer av mytologiska djur samt ett flertal altare. Runt det centrala torget står nio stelaes tillsammans med flera altare. För den som inte har så mycket tid att åka runt och se de större Mayastädern är Quirigua ett utmärkt alternativ.

Lago de Atlitan
Lago de Atitlan har av Evert Taube jämförts med Dalarnas Siljan och ligger på 1 500 meters höjd. Sjön är egentligen resultatet av en kolappsad vulkan. Runt sjön ligger tre majestätiska vulkaner och ett stort antal mayabyar, var och en med sin speciella kultur och klädedräkt. I Santiago Atitlan kan mayaguden Maximón besökas. Det är en docka med drag av en mayapräst, Judas och Pedro Alvarado (Guatemalas erövrare) och som gärna tar emot offer i form av cigarrer eller sprit. Vulkanen Atitlan når 3 860 meter över havet och tar en hel dag att bestiga. Ansträngningen belönas med en underbar utsikt.

Chichicastenango
Chichicastenango är Guatemalas näst största stad. Här finns smala kullerstensgator och många vackra hus. Den största sevärdheten är marknaden som hålls på torsdagar och söndagar. Det är en fullkomlig explosion av färger med alla indianer i sina dräkter. De kommer till marknaden från byarna runtomkring för att bland annat sälja sina handarbeten och grönsaker. Marknaden är en mycket stor begivenhet och det kommer också säljare från andra delar av landet. Ända sedan Mayatiden har detta varit en mycket viktig handelsplats. Lägg särskilt märke till de vackra blusarna samt de trämasker som används i traditionella danser. Maskerna har gjort Chichicastenango känt för sitt fina träarbete.
Strax utanför staden ligger Pascual Abaj. Här tillbeds fortfarande jordguden precis som under Mayatiden. Guatemala är katolskt men blandar ofta detta med den gamla folktron.
För den som vill uppleva en senare form av mayatro skall man bestiga just kullen Pascual Abaj där mayaindianer utövar sina ceremonier. Ofta sker dessa ceremonier under marknadsdagarna och deltagarna är ofta samma försäljare som man möter på marknadsplatsen. Dessa försäljare ber ofta om god tur först hos den kristna guden och sedan hos de gamla gudarna.


Fakta om Guatemala 

Folkmängd:
12,9 miljoner invånare.

Huvudstad:
Guatemala City (cirka 1,6 miljoner invånare).

Språk:
Spanska men det talas också 23 andra språk; 21 olika mayaspråk samt Garifuna och Xinca.

Klimat:
Regntiden är från juni till augusti. Vid kusten är klimatet tropiskt och i bergen är det subtropiskt med svala ibland kalla nätter.

Religion:
Katolicism och protestantism blandat med traditionell religion.

Tid:
7 timmar efter Sverige vintertid, 8 timmar efter Sverige sommartid.

El:
110 volt, adapter behövs.

Mobiltelefon:
Endast telefon med så kallat trippelband fungerar.

Valuta:
Quetzal. US dollar förekommer.

Kreditkort:
Accepteras allmänt. Uttagsautomater finns.

Dricks:
Dricks är vanligt speciellt till hotell- och restaurangpersonal, chaufförer samt lokala guider.

Vaccinationer:
Vanligt grundskydd rekommenderas samt hepatit A. Vid resor till djungeln rekommenderas malariaprofylax. Hör med vaccinationscentral.

Visum:
Giltigt pass i 6 månader. Svenska medborgare behöver inte visum.