El Salvador

 

El Salvador

San Salvador, huvudstaden i El Salvador är omgiven av gröna vulkaner och ett mycket intressant historiskt centrum. Besök kyrkan med modern design och det mycket färgstarka, Nationalpalatset, Nationalteatern och katedralen samt Antropologiska museet som visar lite av El Salvadors historia. Under en hel dagstur kan du även besöka de närliggande vulkaner som Boqueron. I huvudstaden San Salvador bor en tredjedel av landets invånare d.v.s 2 miljoner invånare

Norr om San Salvador ligger Suchitoto med vackra spanska koloniala byggnader och kullerstensgator. Suchitoto betyder "plats för fåglar och blommor" och är landets kulturhuvudstad. Många platser i staden har en fantastisk utsikt över landets största sjö Suchitlan som är den största sjön i El Salvador. En intressant dagsutflykt är med en f.d. gerillasoldat som visat vulkanen Guazapa, vattenfall och den arkelogiska platsen Cihuatan.

30 km söder om huvudstaden ligger La Libertad som är den första platsen för alla som är på jakt efter surfstränder på Stillahavskusten t.ex Punta Roca med den bästa surfvågen i El Salvador och den bohemiska staden El Tunco med ett fantastiskt nattliv och surfing. Här finns även Deininger National Park och program för sköldpaddsskydd i San Blas, vulkanstränder samt Tamaniquevattenfall.

Uppe i bergen ligger byarna Ataco, Nahuizalco och Juayua och det som populärt kallas Ruta de Las Flores – blommornas väg. Här finns ett överflöd av vilda blommor mellan februari och oktober. Denna region har en vacker panorama utsikt översjöar, vulkaner, täta molnskogar och oändliga kaffeplantager på bergssidan. Alla städer har sin egen charm med hantverk, kyrkor och matfestivaler under helgerna. Det är regionen med den högsta koncentrationen av kaffeplantager i El Salvador. Här finns flera varma källor och gejsrar att koppla av på. För de som söker upplevelser finns aktiviteter som zipline, vandringsleder och mountainbike.

Santa Ana är landets näst största stad med speciell arkitektur t.ex den neo-gotiska katedralen Santa Ana, teatern och kommunalpalatset samt många koloniala hus. Ett besök i staden kan kombineras med ett besök på sjön Coatepeque.

I Zapotitandalen ligger mayastaden Joya de Ceren som förklarades som världsarvslista av UNESCO 1993 för att det är den enda platsen i Maya-kulturen där man kan se hur de levde innan spanjorerna kom. I närheten ligger den ceremoniella platsen för San Andrés som beboddes av Maya mellan 600 och 900 e.Kr med pyramider och kvarlevor. Andra arkeologiska platser är Tazumal, Casa Blanca som ligger i Santa Ana och Cihuatan nära Suchitoto.

Fronsecabukten som delas av El Salvador, Honduras och Nicaragua erbjuder vulkanöar, små fiskebyar och svarta sandstränder. Besök Meanguera öarna, Martin Perez och Zacatillo. Det är vanligt att se delfiner som simmar bredvid båten eller kajaken. Från november till februari är det goda chanser att se valar.