Ecuador

sydamerika00130

 

Vid ekvatorn ligger det lilla men mycket intressanta landet Ecuador. Trots sin ringa storlek bjuder landet på fyra vitt skilda regioner, spännande städer, underbart god mat och äventyr i massor.

Naturparadiset Galapagosöarna, kustlandskapet med flera fina stränder, det mäktiga Anderna med snöklädda toppar samt Amazonas regnskog lockar till en mycket varierande semester.

 

Galapagosöarna är mångas drömresmål. Det är en fantastisk känsla att gå runt på öarna bland totalt orädda djur och fåglar. Under ytan finns också en underbar värld att upptäcka, med möjlighet att simma med sjölejon och havssköldpaddor. Minnen för livet garanteras.
Ecuador har en lång vacker kust som erbjuder bra sol- och badsemestrar. På vissa platser finns möjlighet att se valar under delar av året och det finns också öar med liknande djur och fåglar som på Galapagos.
Anderna erbjuder mycket för den natur- och kulturintresserade. Bergskedjan sträcker sig igenom hela landet och här finns en stor mängd vulkaner, varav flera fortfarande aktiva. En stor del av indianbefolkningen bor i Anderna och det går att besöka några av deras myllrande och färgsprakande marknader.
Amazonas går in också i Ecuador. Här får man uppleva den fantastiska regnskogen med all växtlighet, fåglar och djur. Närmre naturen än så går inte att komma då man omsveps av all grönska och alla ljud från fåglar och insekter.

Även i städerna i Ecuador finns en hel del att se. Bland annat Quito och Cuenca har mycket kvar av den vackra bebyggelsen från kolonialtiden och Guayaquil blir ofta ett stopp på väg till eller från Galapagos.

Cuenca är en härlig stad som elegant bevarat den gamla detaljrika bebyggelsen. Här finns kullerstensgator, vitrappade hus och mängder av vackra byggnader från kolonialtiden. För den som är intresserad av kolonial arkitektur är detta det perfekta stället att åka till. Staden delas av Tomebambafloden vars flodbankar ofta är täckta av färggrann tvätt.
Den lokala marknaden med vävda tyger, keramik och handarbeten är intressant.
I Cuenca finns en av Ecuadors bästa Panamahattstillverkare, Homero Ortega. Där kan man gå på rundturer och se dessa berömda hattar tillverkas som ju kommer från Ecuador trots sitt namn.
Ett besök vid Turi Overlook söder om staden erbjuder en fantastisk utsikt över landskapet.
Det finns några rester kvar av Inkabyggnader i staden men den som vill se mer skall åka på en dagstur till Ingapirca, 70 km norr om staden. Här finns de mest betydelsefulla Inkaruinerna i Ecuador. Det bästa är att besöka ruinerna en vardag eftersom det är mindre besökare då än på helgerna.
En annan tur att göra utanför staden är att åka till Las Cajas National Park. Här erbjuds vandringar över dagen i det vackra landskapet med bland annat många fina små sjöar.
En av de stora attraktionerna i Cuenca är den stora julparaden som är den största i hela landet. Paraden går längs med gatorna och består av musiker, vackert klädda människor och dekorerade djur av olika slag. Det är en härligt uppslupen stämning och man rycks lätt med.

Guayaquil är Ecudaors viktiga hamnstad. Staden har förändrats mycket de senare åren och har genomgått en rejält ansiktslyftning. Man har byggt en strandpromenad kallad Malecón. Det är mycket populärt att promenera här och promenaden kantas av restauranger och affärer samt lekplatser och trädgårdar. I den annars så varma staden blåser här ofta en svalkande bris från vattnet. Om man promenerar längs Malecón kommer man till slut till Las Peñas. Det var här Guayaquil grundades och det är idag en mysig del av staden. Husen är renoverade och målade i glada pastellfärger. Vindlande gångar och trappor leder upp till en utsiktsplats där man har en mycket fin utsikt över staden.
I Guayaquil kan man också besöka Parque Histórco som är ungefär som Skansen. Här finns gammal bebyggelse samt lokala djurarter.
Det finns även en ödlepark kallad Parque Bolívar som ligger vid katedralen. Här finns mängder av leguaner som tillbringar natten i träden. När sen dagen kommer och solen värmer börjar de röra på sig och helt plötsligt är det stora ödlor överallt.
Guayaquil är landets kommersiella centrum och här finns mycket shopping. Vill man shoppa med lokalbefolkningen åker man till marknaden La Bahia. Här kan man handla det mesta och det är full kommers. Se upp för ficktjuvar bara. På huvudgatan 9 de octubre finns flera bra affärer och lite varstans i stan finns shoppingcenters och marknader.
Eftersom det är en storstad finns här också ett rikt nöjesliv och många restauranger. Närheten till vattnet gör självklart att flera restauranger specialiserat sig på skaldjur.

Ecuador har också många badorter. De är dock främst riktade till lokalbefolkningen men bjuder på sol och värme och salta bad även för oss frusna nordbor.
14 mil väster om Guayaquil ligger Salinas som av många är ansedd som Ecuadors bästa badort. Här finns ett rikt utbud av vattensporter och många arrangörer som anordnar valskådningsturer. Salinas är en modern ort med många hotell och restauranger, barer och nattklubbar samt en hel del affärer.

På västkusten ligger också Puerto López. Det är en fiskeby som inte är lika anpassad till turister som Salinas. Men det finns flera bra hotell runt staden.
Från denna stad kan man göra flera intressanta turer. Staden ligger vid Machalilla National Park. Här finns bland annat Isla de La Plata som ibland kallas för "fattigmans-Galapagos". Här finns ett liknande djurliv som på Galapagos med sjölejon, många sorters fåglar som fregattfåglar, blåfotad sula, rödnäbbad tropikfågel och albatrosser samt valar. Från juni till oktober kommer knölvalar hit för att leka. Det är en fantasisk upplevelse att se dessa stora djur hoppa och göra konster för att imponera på honorna.
Här är också mycket bra vatten för djuphavsfiske av till exempel marlins.

Längre norrut ligger Esmeraldas som nås med en längre busstur eller med flyg från Quito. Det är ett mysigt och avslappnat område med flera trevliga stränder.

Havsströmmarna Humbolt och El Niño går bägge förbi kusten och bidrar till det varierande klimatet. Humbolt är en kall ström som kommer från Antarktis och El Niño är varm och har sitt ursprung vid Panama.
Från december till april är det mycket varmt och soligt med temperaturer på mellan 28-35 grader. Då och då kommer det någon regnskur.
Från juni till november är det torrare men lite blåsigare och inte lika varmt. Temperaturen kan variera mellan 15-25 grader. Detta är dock den bästa perioden för den som vill se ett aktivt marint liv, speciellt valar. Det är också hög aktivitet på djuren och fåglarna på Isla de la Plata.