Quito

Vackert inklämd mellan två av Andernas snöklädda toppar, endast 25 km söder om ekvatorn ligger Quito på 2 850 meters höjd.


Läget och de gamla vackra kolonialbyggnaderna gör att staden verkligen lever upp till sitt rykte som en av de vackraste städerna i Sydamerika. Spanjorerna byggde på 1500-1600-talen kyrkor, kloster och en mängd andra byggnader som idag klassas som världsarv.

Staden är en modern storstad men med en fantastisk gammal del som tar en tillbaka många hundra år i tiden. Den gamla delen är mycket välbevarad och ger en bra bild av hur en spansk 1600-talsstad såg ut. Långt innan spanjorerna kom var dock Quito en metropol och under Inkariket blev det deras norra huvudstad.
Varma dagar och kalla nätter gör att det känns som vår året om i Quito. Njut av vyerna, den koloniala arkitekturen och mysiga restauranger med fantastisk mat.
Eftersom Quito i stort sett ligger på ekvatorn finns det här ett monument över detta, La Mitad del Mundo som betyder Världens Mitt. Här är ekvatorn markerad och man kan stå med en fot i norr och en i söder. Det finns ett flertal olika experiment att utföra vilka är både roliga och lärorika att göra. Mitt på ekvatorn fungerar det inte riktigt likadant som annars.

Quito är väl värd att stanna en eller två dagar i. Men det finns en hel del att göra utanför staden också.
En heldagsutflykt till en lokal marknad i Anderna rekommenderas. Det är intressant och fascinerande att se myllret och färgprakten på indianmarknaderna samt ta del av den livliga kommersen.
En dagstur till vulkanen Cotopaxi och dess nationalpark rekommenderas också. Eller varför inte göra en längre tur i Anderna? Ett besök vid de varma källorna i Papallacta ger avslappning efter en innehållsrik semester.
För att känna på regnskogen kan man ta en tur till Mindo molnskog. Där görs vandringar i skogen bland exotiska fåglar och fjärilar samt ett och annat djur.