Kuba

sydamerika00355

Kuba är den största staten i Västindien och är belägen mellan det Karibiska havet, Mexikanska golfen och Atlanten. Norr om Kuba ligger USA och Bahamas, till väster Mexiko, söderut Caymanöarna och Jamaica och i sydost Haiti. Kuba ingår i den västindiska ögruppen Stora Antillerna. Den största bergskedjan är Sierra Maestra vars högsta topp är Pico Turquino som mäter 1 974 m över havet. Landet i övrigt är huvudsakligen slättland av savanntyp utan större vattendrag men med många bäckar och åar från norr till söder eller söder mot norr. Kuba har en kustlinje på 3 500 kilometer med korallrev i norr.
Klimatet är tropiskt men mildras av passadvindarna. Mellan november och april är det torrperiod, la seca och mellan maj och oktober regnperiod, la lluvia. Mellan augusti och oktober förekommer ofta orkaner och cykloner på östkusten. I genomsnitt drabbas Kuba av en orkan om året. Längre torrperioder är också vanliga. Den officiella högsäsongen för turister pågår från november till april.
Kuba är ungefär en fjärdedel så stort som Sverige.

Havanna
Havanna eller San Cristóbal de Habana förkortat "La Habana" är Kubas huvudstad och har en befolkning på 2,5 miljoner.
Spanjorerna grundade Havanna på Kubas södra kust 1515 men staden flyttades till sin nuvarande plats 1519. Havanna var ursprungligen en handelshamn men blev huvudstad i den spanska kolonin Kuba 1607. Kuba var en spansk koloni ända fram till år 1898 då landet blev självständigt.
Första halvan av 1900-talet var staden ett populärt semestermål för amerikaner men detta förändrades i och med den kubanska revolutionen 1959.
Havanna är en av världens mest fascinerande huvudstäder. Gamla Havanna eller Habana Vieja som kubanerna säger, är ett enda virrvarr av krokiga gator och smala gränder. Här står stolta byggnader i kolonialstil. Den granna färg de en gång målats i har dock för länge sedan spruckit och flagnat av. De äldsta kvarteren ligger kring stadens fyra torg. Dessa kvarter är numera renoverade och här finner man några av Havannas förnämsta restauranger och eleganta kolonialhotell. Även om Havanna också har en modern och industriell del så är det ju den gamla delen som lockar mest. De gamla bilarna, cigarrer och romdrinkar... Alla bilder som man har av Havanna blir till verklighet här.

Viñales
Väster om Havanna ligger den lilla staden Viñales och området däromkring är ett av Kubas vackraste platser. Dalen är grön och frodig och tobaksodlingar, små gårdar och hagar samsas med lummiga rundade berg. Det är lätt att förstå att området har utsetts till National Natural Monument.
Det går att åka till Viñales som en dagsutflykt från Havanna men det finns också möjlighet att stanna över natt. En vanlig utflykt i området är att besöka först en tobaksodling och sedan en cigarrfabrik. Det finns också möjlighet att åka båt i grottor. 

Trinidad

I söder ligger en av Amerikas bäst bevarade kolonialstäder, Trinidad. På 1800-talet var området en stor producent av socker och det syns på byggnaderna att sockerbaronerna tjänade stora pengar. Många av deras gamla pastellfärgade hus, eller palats är kanske ett bättre ord, finns kvar än idag och går att besöka.
I och utanför Trinidad ligger många fina stränder. Det går utmärkt att bo vid en strand och sedan göra dagsturer in till staden.

Zapata
För den naturintresserade är Zapatahalvön i söder ett måste. Där sockerrörsodlingarna tar slut tar ett stort träsk med bland annat mangrove vid. Här finns några av de mest intressanta av landets fåglar samt olika reptiler. Världens minsta kolibri kan till exempel ses här.
Längs kusten hittas också några av de bästa dykplatserna på Kuba. Det handlar om revdyk samt några av de bästa grottdyken i hela Karibien. I regel är vattnet klarare och lugnare här än längs den norra kusten. 

Norra kusten
Längs med Kubas norra kust ligger ett av världens största korallrev. Det i kombination med underbara vita stränder lockar till en härlig semester med strandhäng och fantastiska upptäckter under vattenytan. På sina platser finns det också grottor, jungfruliga holmar, mangroveträsk och andra naturområden att upptäcka.

Fakta om Kuba

Folkmängd: 11,4 miljoner invånare.

Huvudstad: Havanna.

Språk: Spanska.

Klimat:

Religion: Katolicism är vanligast men det finns också blandningar av afrikanska och kubanska religioner.

Tid: 6 timmar efter Sverige.

El: 110 volt är vanligast men 220 volt förekommer också, adapter behövs.

Mobiltelefon: Endast telefon med så kallat trippelband fungerar. De flesta svenska abonnemang fungerar. Utanför de större städerna kan täckningen vara dålig. Tänk på att det kostnadsmässigt är bättre med SMS än med samtal.

Valuta: Pesos convertibles, CUC. Medtag Euro för att växla på plats.

Kreditkort: Visakort och Mastercard. Uttagsautomater finns oftast i städerna men de tar enbart Visakort. Det går att ta ut pengar med Mastercard inne på bankkontoren.

Dricks: Dricks är vanligt inom turistsektorn. 0,5-1 CUC är vanligt att ge.

Vaccinationer: Vanligt grundskydd rekommenderas samt vaccination mot gulsot. Kontrollera med läkare.

Visum: Svenska medborgare behöver visum. Ta kontakt med närmaste kubanska ambassad eller konsulat i god tid före avresan. Sydamerikaexpertens resenärer får självklart hjälp med detta.

Försäkringsskydd: Kubanska myndigheter kräver att resenärer till Kuba uppvisar bevis på giltig reseförsäkring vid inresa. Resenärer som saknar bevis på reseförsäkring måste vid ankomst till Kuba köpa en kubansk reseförsäkring på flygplatsen. Enligt obekräftade uppgifter kostar en sådan försäkring ca 2-3 CUC/dag.

Övrigt: Lokala kubanska skatter ingår inte i flygbiljettpriset. Vid utresan betalas därför 25 CUC – ingen annan valuta godkänns – per person (även barn) i flygplatsskatt.
           Det råder restriktioner mot in- och utförsel av en rad varor till Kuba. Kontrollera gällande regler med den kubanska ambassaden i Stockholm före avresa.