Arenal & Fortuna

sydamerika00321

Vid den södra delen av Costa Ricas största insjö Lago Arenal ligger den lilla staden La Fortuna vid foten av vulkanen Arenal.

Efter att ha sovit i mer än 400 år vaknade vulkanen 1968 till liv. Fram till för några år sedan har den haft nästan dagliga utbrott med både lava och rök. Nu sover den igen men området är väl värt ett besök ändå.


Den nästan perfekt konformade vulkanen är 1 633 m hög och kratern är 140 m djup. En vanlig tur att göra är att vandra längs vulkanens sluttning. Med lite tur stöter man på vildsvin och här finns också många vackra fåglar.
Den lilla sataden La Fortuna ligger vackert vid vulkanen. I orådet finns ett flertal varma källor som är mycket populära att besöka. Poolerna värms naturligt från vulkanen och det är ljuvligt att sjunka ner i värmen med en läskande nypressad fruktjuice att svalka sig med.
I Fortuna hålls det varje fredag en marknad. Bönderna säljer då sina varor som till exempel grönsaker, frukt, kött, ost och bakverk. Den är värd ett besök.

Cirka en timmes bilresa söder om Fortuna finns Venadogrottorna. De kan inte besökas under regnperioden eftersom de är vattenfyllda. Annars är det dock möjligt att besöka dem. Detta är hem för bland annat fladdermöss och spindlar.

Norr om Arenal, nära gränsen till Nicaragua, ligger Caño Negro Wildlife Refuge. Det är ett naturområde som bara kan utforskas med båt och det bjuder på många spännande upplevelser. I området finns bland annat jaguar, puma och tapir. Dessa är dock mycket svåra att få se men desto lättare är de olika sorters apor som också finns där samt mängder av fåglar.