Costa Rica

Trots att Costa Rica är ett litet land så finns här väldigt mycket att se och göra. Det lilla formatet gör också att man på en relativt kort tid hinner se och göra väldigt mycket.

Den omväxlande naturen i de många nationalparkerna, de fantastiskt vackra stränderna, regnskog och vulkaner lockar besökare från hela världen. Den vänliga befolkningen och den förhållandevis höga levnadsnivån gör vistelsen mycket trevlig.


Den ekologiska mångfalden som delvis är en produkt av vulkanisk aktivitet attraherar naturvänner från hela världen. Längs Stilla Havets kuster i väst finns mangroveträsk och i öst regnskog. I öst finns också fantastiska stränder vid Karibiska Havet. Mellan dessa båda hav ligger höglandet som går genom hela landet. Det är en utlöpare från Anderna där den högsta toppen är på strax över 3 800 meter över havet.
Mer än en femtedel av ytan är idag skyddad och här finns en mångfald av djur, fåglar och insekter. Man kan få se apor, sengångare, sköldpaddor, krokodiler och med en portion tur också den skygga jaguaren. Ornitologer har ett paradis här med över 850 sedda fågelarter. Bland dessa kan nämnas tucaner, papegojor, kolibrier och den mycket vackra quetzalen. Här finns också cirka 1 600 fjärilsarter. Costa Rica är fullt förståeligt ett eldorado för den djur och naturintresserade.
På grund av storleken kan hela landet nås på några timmars bilresa.
Columbus upptäckte landet under sin fjärde resa 1502 och på grund av dess skönhet och rikedom så döpte han landet till "den rika kusten".
Costa Rica är sedan länge en demokrati, där man tidigt satsade på utbildning istället för vapen till skillnad från grannländerna. Man har inte ens en armé.

Den trevliga huvudstaden San José ligger på 1 100 meters höjd, omgiven av vulkaner och kaffeodlingar.
Längs med vägen från flygplatsen och in till staden växer kaffeplantor som enligt många ger de bästa bönorna i världen. Staden ligger nästan mitt i landet i en mycket bördig dal i Costa Ricas del av Anderna. Gatorna, calles som det heter på spanska, går från norr till söder. Avenyerna, avenidas, går i sin tur från öst till väst. Den centrala avenyn är en gågata. De avenyer som ligger norr om den har alla ojämna nummer och de som ligger söder om den har jämna nummer.

I de centrala delarna av staden hittar man de flesta torgen, parkerna och museum. Hotell och restauranger finns ofta i renoverade gamla hus i stadsdelarna Ottoya och Barrio Amon.
Det bästa nöjeslivet finns i stadsdelen San Pedro.
Mycket folk trängs på ett behagligt sätt längs Avenida Central, Mercado och Plaza de la Cultura. Numera är de centrala gatorna avstängda för biltrafik och det är en fröjd att uppleva folkvimlet på gågatorna. Det är mysigt att gå runt på gatorna och titta på alla fruktförsäljare, caféer och säljare som håller till längs gatorna. Här finns också flera vackra gamla kyrkor och många välskötta parker att strosa runt i. Varför inte börja i till exempel fjärilsträdgården, Spirogyra Butterfly Garden. Här kan man både gå runt och beskåda alla de färgglada fjärilarna och också sitta på caféet och njuta av dem.
Närliggande städerna Alajuela, Heredia och Cartago har historiska inslag.

Från San José går landsvägen mot Atlantkusten parallellt med den legendariska järnväg som för drygt 100 år sedan i praktiken ledde till det ekonomiska genombrottet för kaffe och bananlandet Costa Rica. Landsvägen går först rakt genom Braulio Carillo nationalpark som är en molnregnskog och fortsätter sedan genom bananplantager innan den når den karibiska kusten och hamnstaden Puerto Limón. Söderut från Puerto Limón ligger ett antal attraktiva byar befolkade av i huvudsak ättlingar till jamaicaner som talar kreolengelska. I Cahuitas nationalpark och i Puerto Viejo finns några av de vackraste palmstränderna i världen. Sanden är vitare eftersom den består av koraller och snäckor. Medeltemperaturen är 28 grader. Området skiljer sig väsentligt från övriga Costa Rica eftersom det karibiska arvet dominerar. Här spelas reggaemusik och maten är karibieninfluerad.

Den karibiska kusten är mindre exploaterad än Stillahavskusten. Playa Chiquita och Manzanillo är lämpliga för att snorkla.
Här nära gränsen till Panama bor också en del av Costa Ricas få kvarvarande indianer Bri-bri.

Den nordvästra provinsen Guanacaste är den torraste delen av landet och ett populärt resmål för soldyrkare.
De många olika stränderna har sin egen stil.
Playa Tamarindo har flera fina hotell medan Playa Brasilito med flera andra stränder inte har så många hotell.
Playa Flamingos vita sand attraherar besökare liksom dess fiskemöjligheter.

Monteverde är den för oss svenskar mest kända nationalparken i den tropiska molnregnskogen. En molnregnskog finns bara i berg. Luftfuktigheten är ofta 100% och molnen som omger träden släpper fukten direkt på dem. Molnen är alltid där och det gör att bladen alltid droppar vatten. Detta i sin tur gör det till ett paradis för epifyter, plantor som växer på andra plantor. I Monteverde finns över 800 olika arter av epifyter, bland annat cirka 450 arter av orkidéer. På det 10 000 hektar stora området finns faktiskt hela åtta ekologiska zoner. Här finns mer än 100 olika däggdjur 400 fågelarter och 1 500 olika sorters växter. Exotiska grodor och kolibris är djur som både kan både ses och höras. Här finns en så kallad skywalk, broar och plattformar som är i och över trädkronorna. Här får man en helt annan vy över regnskogen och upplever den ur en annan vinkel.
Monteverde har också en charmig by, där man är mycket stolt över ostproduktionen. I samma område ligger Childrens Rain Forest, som en del av nationalparken grundad av en rörelse bestående av en grupp grundskoleelever från Sollentuna för snart två decennier sedan.

 

Fakta om Costa Rica

Folkmängd:
4,4 miljoner invånare (2003).

Huvudstad:
San Jose (340 000 invånare).

Språk:
Spanska. Ett engelskt kreolspråk talas av den svarta befolkningen.

Klimat:
Costa Rica går att besöka året om. Bästa tiden är dock från december till februari. På grund av närheten till ekvatorn så blir det varmt speciellt längs kusterna.

Religion:
Katolicism.

Tid:
7 timmar efter Sverige vintertid, 8 timmar efter Sverige sommartid.

El:
220 volt, adapter behövs.

Mobiltelefon:
Vanlig mobiltelefon fungerar.

Valuta:
Colones. Medtag dollar att växla med eller gör kontantuttag med Visakort. Undvik att växla på gatorna då det är lätt att bli lurad.

Kreditkort:
Accepteras allmänt.

Dricks:
Dricks är inräknat på restaurangerna. Är servicen extra bra bör man dock lägga till lite. Hotellpersonal, busschaufförer och lokala guider förväntar sig dricks.

Vaccinationer:
Vanligt grundskydd rekommenderas samt hepatit A.

Visum:
Giltigt pass i 6 månader. Svenska medborgare behöver inte visum.