Anderna och Amazonas

Colombias natur är mångfaldig och fantastisk vacker. I Anderna, en bit västerut från Bogotá ligger det så kallade kaffedistriktet. Det är ett geografiskt område med ypperliga förutsättningar för odling av kaffe. Området är grönt och frodigt och ligger på mellan 1 000 och 2 000 meter över havet. Kaffeplantagen breder ut sig över stora ytor och i allt det gröna syns färgglatt målade hus.
I Colombia skördas kaffe i stort sett året runt men högsäsongen är i oktober, maj och juni. Colombia är världen över känt för sitt kaffe som är av hög kvalitet. Ett besök på en kaffeplantage är mycket intressant. Oftast skördas och behandlas bönorna med hjälp av gammeldags metoder. Det är inte ovanligt att bönorna skördas för hand, en och en. Det är ett tidsödande arbete men det garanterar att bara de bästa bönorna kommer med. De som ännu inte är mogna och de som är dåliga lämnas kvar. På vissa plantager låter man fortfarande en del av skörden torka ute i solen. Det mesta brukar dock torkas i stora ugnar.
För att vara ett land som producerar så goda bönor, blir man oftast besviken när man får en kopp kaffe där. De tillagar inte sitt kaffe som vi, oftast är det mycket svagt med bara en liten smak av kaffe.

Djungelstaden Leticia är utgångspunkt för fascinerande utflykter i Amazonas regnskog. Här kan man få fantastiska möten med den ursprungliga infödda befolkningen. I området bor ett flertal olika stammar som behållit sina gamla traditioner och som fortfarande har stora kunskaper om till exempel de växter som finns i Amazonas.
Djurlivet är rikt och man ser ofta rosa delfiner, kajmaner, tapirer och sköldpaddor samt mängder av fåglar som aror och tukaner. 
Från Leticia kan man fortsätta på floden antingen åt väster in i Peru eller åt öster in i Brasilien.