Bogotá och fakta

 

 

Colombia erbjuder en mycket varierande semester i omväxlande miljöer med allt från Amazonas regnskog, Anderna, den vackra karibiska kusten och den mer orörda Stilla havskusten.


Det är inte bara klimatet och geografin som är omväxlande utan även den etniska och kulturella mångfaldigheten är fascinerande. Den märkliga blandningen av arvet från den förcolombianska tiden, europeiska kolonisatörer och afrikanska slavar har gett Colombia en unik kultur och stil. Detta i kombination med moderna städer och fantastiska stränder gör landet till ett högintressant resmål.


I Santa Fé de Bogotá, som är det kompletta namnet på huvudstaden, kan hela den märkliga colombianska kulturella och etniska blandningen upplevas på nära håll. 
Moderna futuristiska byggnader, vackra kolonialkyrkor och utmärkta museum erbjuder ett rikt kulturellt liv. Det historiska arvet från kolonialtiden med gamla kolonialbyggnader och träbalkonger finns till större delen i stadsdelen la Candelaria. Här finns också teatrar och museum samt många barer och kaféer.

På söndagar vallfärdar stadsinvånarna till Monserrateberget på 2 800 meters höjd med Montserrates liggande Kristus - en av de vackraste spanska statyerna från 1600-talet. På berget finns också hantverksmarknad och restauranger och där har man en fantastisk utsikt över Bogotá.
På Plaza de Bolivar ligger den Colombianska kongressen och flera andra viktiga byggnader.
Bland stadens alla utmärkta museum så är Guldmuseet med guld från tiden före Columbus det mest intressanta.
I staden finns flera bra restauranger. Det område som just nu är mest populärt heter Zona G. Det mer romantiska området Usaquén har också bra restauranger.

 

Fakta om Colombia

Folkmängd: 
46,3 miljoner invånare.

Huvudstad: 
Bogotá (7,2 miljoner invånare).

Språk: 
Spanska. Det finns också ett 70-tal indianspråk.

Klimat: 
Klimatet är tropiskt och temperaturen håller sig ganska konstant året runt. I högländerna är det svalare än på låglandet. I höglandet är det regnperiod april-maj och oktober-november. Det regnar mycket vid den norra Stillahavskusten.

Religion: 
Katolicism.

Tid: 
6 timmar efter Sverige vintertid, 7 timmar efter Sverige sommartid.

El: 
110/120 volt, adapter behövs.

Mobiltelefon: 
Endast telefon med så kallat trippelband fungerar.

Valuta: 
Peso. Var uppmärksam på falska sedlar.

Kreditkort: 
Accepters på många hotell, restauranger och större affärer. Håll det ständigt under uppsikt. Uttagsautomater finns i många städer.

Dricks: 
Dricks är vanligt speciellt till hotell- och restaurangpersonal. Ofta läggs det på 10% på notan. Annars lägger man själv cirka 10%.

Vaccinationer: 
Vanligt grundskydd rekommenderas samt hepatit A och Gula Febern. Ducoral kan vara bra för den med känslig mage. Hör med vaccinationscentral.

Visum: 
Giltigt pass i 6 månader. Svenska medborgare behöver inte visum om man stannar i mindre än 60 dagar.