Valparaiso och Vina del Mar

Chile har en lång kust med mycket varierande natur och städer. Knappt ett par timmar med bil från Santiago ligger Valparaiso och Viña del Mar.


Hamnstaden Valparaiso lockar mest med sin gamla bebyggelse medan Via del Mar kan stoltsera med fina stränder mitt inne i staden. Efter en rundresa i Chile kan det vara skönt att slappna av några dagar på en solig strand.

Valparaiso
Under kolonialtiden var Valparaiso bara en liten by men efter det att Chile blev självständigt 1817 utvecklades den och idag är den en av Chiles viktigaste hamnstäder. Chile är ett land med en stor invandrad befolkning och det var här som många av immigranter först satte foten på chilensk mark. Det var en mycket mångkulturell stad med tidningar som gavs ut på till exempel tyska, franska, engelska och italienska. De många immigranterna satte spår i allt från arkitektur till skolväsendet.
Under lång tid var Valparaiso en av de viktigaste hamnstäderna i Sydamerika. Många fartyg lade till här när de rundade kontinenten för att komma norrut till till exempel västra USA. När Panamakanalen invigdes minskade hamnen i betydelse. Då behövde ju fartygen inte längre runda Sydamerika och antalet fartyg som lade till vid Valparaiso minskade drastiskt. Staden är dock fortfarande mycket viktig som hamnstad i Chile.

Valparaiso har vackra och sevärda delar trots att det är en hamnstad. Staden är med på Unescos världsarvslista och ståtar med mängder av vackra gamla byggnader. Den övre delen av staden är uppbyggd på 40 kullar och här finns många vackra gamla trähus i härliga färger. De gamla bergbanorna, ascensores, används än idag för att ta sig mellan stadsdelarna.

Viña del Mar
Viña del Mar är en av de mest populära semesterorterna i denna regionen. Idag är staden i stort sett sammanvuxen med Valparaiso. De flesta väljer att bo i Viña del Mar och sedan göra utflykter till Valparaiso. Staden har fina stränder vid Stilla Havet men det kan vara lite kyligt i vattnet på grund av de kalla strömmar som går där.
Här finns mängder av små byar runt omkring som man kan göra utflykter till. Bland annat kan man besöka Nobelpristagaren Pablo Nerudas lite udda hem i Isla Negra. Eller varför inte åka till en av alla vingårdar som finns mellan Santiago och kusten.
I Viña del Mar och längs kusten finns också många bra restauranger som självklart serverar delikatesser från havet. Kvällarna lockar till romantiska promenader utmed Peru Avenue och nätterna kanske avslutas på det berömda kasinot.