Atacamaöknen

sydamerika00262

Guldgnistrande öken, blå himmel, vitt salt och rosa flamingos. Vackra Atacamaöknen bländar besökaren med sina färger och sin fantastiska natur.


Atacama ligger på hög höjd i norrdöstra Chile och är den torraste öknen i världen. Här finns väderstationer som aldrig uppmätt en enda droppe regn. Men ändå är naturen makalös och kontrasterna gör besöket till ett man aldrig glömmer.

Här finns berg, höga vulkaner, sanddynor, saltöken, varma källor, gejsrar och turkosa laguner med flamingos. Det är ett varierat och mycket vackert och speciellt landskap. Solnedgångarna är magiska och stjärnorna känns nära och starkt lysande.

I norra delen av Atacama ligger den lilla byn San Pedro och det är här de flesta hotellen ligger. Det är också härifrån utflykterna utgår.
Det finns flera fina turer att göra. Moon Valley erbjuder ett fantastiskt landskap format av eroderade saltberg som glittrar vackert i solen. Bergen består till största delen av salt och klippformationerna är fantastiska.
Tatio Geyser på 4 300 meters höjd ses bäst i soluppgången. Då ändras trycket i atmosfären och detta orsakar ett utbrott i gejsern som sputar upp sin varma ånga upp till 40 meter upp i luften. Man får dock ha lite koll på var man sätter fötterna då geysrarna är mycket varma.
På vägen mot Tatio Geyser finns Puritamas varma källor. Här finns en pool med varmt vatten samt ett litet vattenfall.
Vid Atacama Salt Flat och i sjön Chaxa finns stora mängder salt. Det ligger på stränderna och flyter till och med på sjön. Här häckar flamingos samt flera andiska fågelarter.
Det går också att göra en tur till Laguna Verde som ligger på den bolivianska sidan av gränsen. Det är en lagun med ett rikt fågelliv. Mitt på dagen tilltar ofta vindarna och rör upp sediment som är rikt på magnesium och som färgar vattnet helt turkost.
I området runt San Pedro finns också många små byar och en hel del lämningar från Atacamakulturen. I San Pedro finns ett arkeologiskt museum med flera hundratusen föremål. Här får man en fin inblick i den mycket gamla Atacamakulturen som funnits i nästan 15 000 år.

Genomsnittstemperaturen ligger mellan 22-27 grader. På natten är det dock betydligt svalare då det är mellan 2-6 grader.

För att komma hit flyger man från Santiago till Calama, en flygtur som tar drygt två timmar. Därifrån fortsätter man i cirka en och en halv timme med buss till San Pedro.

En mycket spännande kombination att göra är Chile och Bolivia och att ta sig landvägen mellan dessa länder. Att åka från San Pedro de Atacama till Uyuni i Bolivia är en upplevelse utöver det vanliga. I fyrhjulsdriven jeep på mellan 4000-5000 meter över havet med röda, gröna och vita laguner, olika lamadjur, flamingos och indianbyar, gör man en resa som få andra har upplevt.