Punta Arenas och Patagonien

082

Fjordar, bukter, isblå glaciärer, vassa bergstoppar och otämjd natur med ett rikt djurliv. Patagonien är otroligt vackert! Här tar Anderna slut och smulas sönder av två mötande hav.


Chiles sydligaste stad Punta Arenas är ofta utgångspunkten för en Patagonienresa. Härifrån nås till exempel nationalparken Torres del Paine och Magellansundet. Kör man österut kommer man till Argentina och dess del av Patagonien.

För den som vill utforska den södra delen av det fantastiska Patagonien är det Punta Arenas som man utgår ifrån. Staden i sig gör man på någon dag men utflykterna runtomkring kan man lägga flera veckor på. Utanför staden finns ett par platser med pingviner som bäst besöks mellan november och februari. I området runt staden bedrivs fåruppfödning i stor skala och maten är därför ofta lagad på lamm. Närheten till havet gör dock att det också serveras mycket fisk och kungskrabba i olika utföranden är mycket vanligt.

Torres del Paine måste vara en av världens vackraste nationalparker. Parken har fått sitt namn efter de höga, spetsiga bergstoppar som finns här och som är upp till 3000 meter höga. Man möts av ett storslaget natursceneri med skogar, smaragdskimrande sjöar, snötäckta berg och glaciärer. Här finns fjordar och floder samt intressant flora och fauna. Pumor, rävar, guanacos och kondorer är bara lite av det som finns att beskåda.
Det går att bo i eller strax utanför parken men många väljer att bo i Puerto Natales som ligger mellan parken och Punta Arenas. Härifrån görs också turer till glaciärerna Serrano och Balmaceda. På väg dit kan man med lite tur se sjölejon som ligger och solar sig och mängder med skarvar som torkar sina vingar. Ofta kalvar glaciärerna och stora isberg flyter runt i vattnet.
Från Puerto Natales går det att köra in i Argentina för att fortsätta upptäcka Patagonien i framför allt Calafate.

Söderut från Punta Arenas är det i stort sett bara vildmark. Vatten, berg och is gör det svårframkomligt och båt är det bästa transportmedlet. En mycket populär tur i det området är att åka på en kryssning. Det finns några olika att välja på men den mest populära är den som går till Ushuaia i Argentina. Man åker då genom ett makalöst landskap med början i Magellans sund via Kap Horn och avslut i Beaglekanalen. Glaciärer, pingviner och en och annan albatross utlovas på turen.