La Paz

sydamerika00263

Vid foten av den snöklädda vulkanen Illimanis och knappt 4 000 meter över havet ligger världens högst belägna huvudstad, La Paz.


La Paz är en intressant stad med en befolkning som är övervägande indianer. Det koloniala arvet finns kvar i bland annat bebyggelsen men de lokala traditionerna är många och färgar staden och dess invånare på ett spännande sätt.

På pappret är det egentligen Sucre som är huvudstad i Bolivia men i praktiken så är det La Paz. Höjdskillnaderna är stora. De lägre delarna ligger på cirka 2 900 meter över havet och där bor de som har det bättre ställt. De högre delarna som är på cirka 4 000 meter över havet gränsar till grannstaden El Alto som fram till 1985 var en del av La Paz.
Den som kommer direkt till La Paz från lägre höjder gör rätt i att ta en eller ett par lugna dagar innan man börjar med alltför krävande strapatser. De flesta känner av höjden och blir trötta, får huvudvärk samt känner sig ansträngda av även lättare fysisk aktivitet. 

Staden präglas av de olika indiankulturer som bor i denna delen av Anderna. man kan till exempel besöka Mercado de los Bruchos, Häxornas marknad. Här kan det mesta inom medicinsk folktro köpas, främst örtmediciner men också en hel del torkade insekter och djur. Man kan till exempel än idag köpa lamafoster som används för att välsigna husbyggen.
I centrala delen av staden hittas många av de gamla koloniala byggnaderna. Katedralen San Francisco och kyrkan La Recoleta hör till de mest intressanta.
En annan spännande plats är Måndalen. Det är ett område i stadens utkant som består av ler- sten- och sandformationer. Vind och vatten har gjort att det eroderat och det ser verkligen ut som ett månlandskap.
Kvällstid rekommenderas peñas. Det är andisk folkmusik som spelas live på till exempel restauranger.


Vi hjälper gärna till med att planera en Boliviaresa med det bästa landet har att erbjuda. Vi erbjuder ett komplett program över landet och det kan innehålla något av följande.

Huvudstaden La Paz.
Titicacasjön med några av dess öar.
Amazonas regnskog med färdiga paket.
De historiska städerna Sucre och Potosi.
Den helt makalösa saltöknen i Uyuni.
Santa Cruz och Jesuitmissionerna.
Bergsklättring av Huayna Potosi 6 088 meter över havet.
Hiking och trekking i Anderna, till exempel pre-Inca Trail.
Golf på världens högst belägna golfbana.
Fågelskådning.
Rafting.

Förutom att resa runt i Bolivia kan man också kombinera med främst Peru och Chile. Det går att ta sig med bil, båt och katamaran via Titicacasjön till Peru för att kombinera med Cuzco och Machu Picchu.
Med fyrhjulsdriven jeep åker man genom vackra Atacamaöknen till Calama i Chile.

I Bolivia är man ofta på mycket höga höjder. För de som tar det lugnt första dagen och även dricker mycket (dock ej alkohol), blir dock höjdomställningen oftast inget problem.

 

sydamerika00170