Valdeshalvön

sydamerika00004

Valdeshalvön är en av världens mest betydande marina miljöer och ingen annanstans i världen finns dess motsvarighet.


Magellanpingviner lever jämsides med bland annat valar, sjöelefanter och sälar samt havsfåglar som tärnor, skarvar, flamingos och hägrar. På land ses lamadjuret guanaco, strutsfågeln ñandú och mara som är en slags hare.

Valdes är alltså ett paradis för den naturintresserade med mycket spännande att se. Det finns ingen flygplats på halvön, den närmaste ligger i staden Trelew som ligger 80 km från Puerto Madryn där man bor. Från Puerto Madryn görs sedan minst två utflykter. Den ena går ut på halvön. Här ser man de landlevande djur som finns i området och också kontinentens enda koloni med sjöelefanter. Det är ett mäktigt djur som kan bli 7 meter lång och väga upp till 3 ton. Den andra turen går till Punta Tombo där pingvinerna håller till. De anländer hit i september för att lägga ägg. Äggen kläcks i december och fram till mars är det sedan mycket aktivitet på stränderna. Hundratuseltals pingviner håller till här då. Mellan april och augusti är det vinter i Argentina och då blir det för kallt för pingvinerna som söker sig norrut.

En annan fantastisk upplevelse är de stora valarna som kommer till Golfo Nuevo främst från juni till december och främst då Sydkapare. Sydkaparna kommer dit för att föda och på båtturer kommer de ofta mycket nära båtarna. De är inte heller främmande för att simma nära land och har man tur kan man se en mor med sin unge under en promenad längs stranden. De bästa månaderna för att få se dem är i september och oktober. Späckhuggare är här också under samma period men kan ses fram till april. Mellan oktober och mars är det också tid för att titta efter delfiner.

I området finns också kulturella sevärdheter som intressanta museum och möjlighet till en walesisk kopp eftermiddagste. Många walesiska ättlingar bor i området och har bevarat mycket av sin kultur.

Lämplig tid att vara i området är ett par dagar. Man hinner då med själva halvön samt pingvinerna. Är det valsäsong bör man lägga till någon dag.