Salta

clip image002 236

Öken, vingårdar och indianer. Salta och området däromkring bjuder på ett annorlunda och spännande Argentina.


I nordvästra Argentina ligger Salta. Denna del av landet är mycket olik övriga Argentina och påminner i mycket om Peru och Bolivia, både landskaps- och befolkningsmässigt. Här finns till exempel landets största indianbefolkning.

Salta utgör en mycket bra bas för att utforska den nordvästra delen av landet. Staden i sig bör ges någon dag eller två. Här finns många vackra och välbevarade byggnader från kolonialtiden och torget är ett av de vackraste i hela Argentina. Det finns också många intressanta museum att besöka eller varför inte lyssna till folkmusiken som spelas live på många ställen. En tur upp till utisktsplatsen Cerro San Bernardo ger en fantastisk vy över staden och dess omgivningar.Landskapet i området är skiftande. Det går att göra dagsturer från Salta och uppleva öken som påminner om den i Arizona, USA ena dagen och molnregnskog med exotiska fåglar nästa dag.
En av de stora attraktionerna med utgångspunkt från Salta är Tren A Las Nubes - Molntåget. Det går upp till en höjd av 4200 meter över havet och passerar bland annat över en 64 meter hög och 224 meter lång viadukt över en ökenkanjon. Turen går för tillfället bara på lördagar och tar 15 timmar. Naturen längs vägen är mäktig och vyerna fantastiska.

Det är mycket populärt att hyra en bil i Salta för att sedan köra runt och upptäcka denna - än så länge - lite okända del av Argentina. Det går också flera mycket bra turistbussar som åker mellan de större städerna.
Söder om Salta ligger Cafayate som är en populär sommardestination. Den vackra koloniala byn omges av vingårdar och vissa hävdar att Argentinas bästa vita viner kommer härifrån. I området finns också fantastiska stenformationer i olika färger.