Mendoza

sydamerika00018

Som en grön oas i ett annars mycket torrt landskap ligger Mendoza. De snöklädda Anderna tronar i bakgrunden. 


Mendoza är framför allt känd för alla sina vingårdar med vin i världsklass och har till och med blivit utnämnd till världsvinstad. Naturen är dock också fantastisk och erbjuder underbara vandringar i de vackra Anderna.

Redan inkaindianernas ättlingar började bygga kanaler och vattenanläggningar här. De tillvaratog smältvattnet från bergen och lyckades på så sätt få det torra landskapet att bli grönt och frodigt. Klimatet lämpar sig väl för vinodling och det är det stora dragplåstret här. Det finns mängder av vingårdar och de allra flesta erbjuder vinprovningar. Det går att åka till en eller flera gårdar som en dagsutflykt men flera av gårdarna erbjuder också övernattningar.

Mendoza grundades 1561 men förstördes i stort sett helt 300 år senare. Staden fick efter det en modern prägel efter dåtidens stadsideal med till exempel raka gator som utgår från ett torg. 
Befolkningen i Mendoza samlas ofta på Sarmiento Street där caféer, barer, chokladaffärer och en mängd andra affärer finns.

Mendoza är också en bra utgångspunkt för att vandra i Anderna eller åka till Sydamerikas högsta berg, Aconcagua som är 6 960 meter högt. Aconcagua nås under en dagstur från staden.
För att fortsätta utforska Anderna går det att ta sig till Villavicencio. Här kan man se kondorer, örnar, rävar och det vilda lamadjuret guanaco. För att komma dit går färden genom Upsallatadalen och över Inca´s Bridge. Det är ingen riktig bro utan stenformationer som bildar en bro. Här finns mineralrika källor som färgat stenformationerna i fantastiska färger.

Mendoza nås med flyg från bland annat Buenos Aires och Santiago. Det går också att ta sig dit med bekväma långfärdsbussar från nämnda städer samt till och från fler städer i Argentina. En vanlig kombination på resa är Chile och Argentina och att då ta buss från Santiago till Mendoza eller tvärtom. Turen tar en dag och bjuder på ett mycket vackert och varierande landskap. Under vintern, framför allt i juni, kan det bli problem med framkomligheten på grund av snö. Det är bäst att kolla väderleksrapporten innan man ger sig iväg eftersom vägarna kan vara avstängda i flera dagar efter ett snöfall.