Buenos Aires

sydamerika00013

Tango, saftiga biffar, fotboll, Evita, caféer, vin, Pampas, nöjen, arkitektur, shopping, kultur... 


Buenos Aires har ingen stor turistdragande sevärdhet som man bara måste rusa till. Däremot lockar Argentinas huvudstad med så mycket annat som tillsammans gör staden helt oemotståndlig. Dras med av den underbara staden där man njuter av att vara.

För att snabbt få sig en överblick av staden så rekommenderas en stadsrundtur. Har man flera dagar på sig så går det dock alldeles utmärkt att upptäcka Buenos Aires på egen hand. Rutnätet som staden är byggd efter gör det lätt att hitta och varför inte upptäcka staden geonom att strosa igenom stadsdel efter stadsdel.
Tjusiga Recoleta ligger bakom stadens smeknamn "Latinamerikas Paris". Här finns många vackra byggnader och också en av de större sevärdheterna, kyrkogården. På den ligger bland annat Evita Peron begravd och gravarna är mycket vackra. I området finns också många trevliga restauranger och exklusiv shopping.
Den italienska stadsdelen La Boca är en riktig färgklick med alla hus i olika färger. Här finns också fotbollslaget Boca Juniors hemmaarena, Chokladasken, som också går att besöka. Boca Juniors där Maradona började sin karriär fick för övrigt sina färger från Sverige. För ca 100 år sedan skulle de välja nya färger till dräkter och emblem men de kunde inte komma överens. De bestämde sig då för att gå ner till hamnen en morgon och ta de färger som var på den första båten som angjorde Buenos Aires den dagen. Det blev en svensk båt och färgerna har sedan dess varit gult och blått.
Ett besök i den gamla hamnen är trevligt och i San Telmo kan man än idag se tango dansas på gatan. I San Telmo finns också en populär antikvitetsmarknad.
I hamnområdet Puerto Madero strosar den mer välbärgade delen av befolkningen runt. Här har de gamla varvsbyggnaderna renoverats och består idag av restauranger kantade av promenadstråk. Här finns också det gamla fartyget Uruguay som 1903 användes för att undsätta den svenska Antarktisexpeditionen. Det är idag ett museum.
Stadens mest populära naturområde heter Costanera sur. Här finns våtmarksområden med stora mängder våtmarksfåglar. Man kan också se andra fåglar som kolibrier samt sumpbävrar.

Buenos Aires är en av de främsta kulturstäderna i Sydamerika. Här finns ett mycket stort antal teatrar, gallerier och museum. Staden är Latinamerikas filmcentrum och här finns över 150 biografer. Här finns också Teatro Colón som är en av världens finaste operascener med en härlig akustik.
Tangon föddes på barerna i de fattiga kvarteren. Idag är tangon en symbol för Argentina i allmänhet och Buenos Aires i synnerhet. Besök gärna en "tanguerias" och upplev de skickliga dansparen. Eleganta tangopar kan också se på söndagar vid den trevliga antikmarknaden i San Telmo. Tangon upplever idag lite av en renässans. Både befolkningen själva, såväl som turister, söker sig till de många tangoskolor som finns i staden. Det finns också många "milongas" - tangoställen där man träffas och dansar tango. Varje år i februari anordnas tangofestivalen El Festival de Tango de Buenos Aires.

De allra flesta som besöker Buenos Aires passar då också på att åka till Pampas. Pampas är en enorm slätt som till största delen är alldeles plats. Här svingar den legendariske gauchon elegant sin lasso. Gaucho är den argentinska motsvarigheten Nordamerikas cowboys men med en längre historia än denne.
Det finns flera olika sätt att besöka Pampas vidder. Antingen kan man göra det som en heldagstur med ett besök på en estancia som är en stor gård. Här serveras en klassisk lunch i form av grillat kött, en asado. Estancians gauchos visar sin skicklighet på hästryggen under en uppvisning. Det går också att övernatta på en estancia och på så sätt få uppleva de argentinska traditionerna och göromålen på en gård på ett helt annat sätt.

Sydamerikaexperten rekommenderar åtminstone tre nätter i Buenos Aires.
Uruguay kan lätt besökas från Buenos Aires. Det går dels flyg men också katamaran till Colonia del Sacramento och Montevideo.
Kommer man från södra Argentina och ska vidare så blir det ofta nödvändigt med en natt i Buenos Aires innan man kan åka vidare.